ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον παγκόσμιο χάρτη της εμπορικής διαστημικής αγοράς η Καλαμάτα!

0

Την ικανοποίησή του από την δημιουργία Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, εκφράζει μιλώντας στη «Φ» ο αδερφός του καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose και αστροφυσικού Περικλή Παπαδόπουλου, Τάκης, επίσης καθηγητής Πανεπιστημίου Μηχανολόγος – Μηχανικό στο Σχεδιασμό Συστημάτων και ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας της ίδρυσης διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, μια ιδέα που σταδιακά, παίρνει… σάρκα και οστά. «Η διαστημική πύλη της Καλαμάτας, για να υλοποιήσει διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες και άλλους διαστημικούς φορείς όπως τους NASA, ESA και JAXA και να συμβληθεί μαζί τους, χρειάζεται να υπάρξει ένας επίσημος φορέας που να αντιπροσωπεύει την χώρα», επεσήμανε ο Τάκης Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία  του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ωστόσο, πως πρέπει να δοθεί προσοχή και βαρύτητα στη στελέχωσή της.
papadopoylos-takhs«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ο επίσημος κυβερνητικός οργανισμός, που να αντιπροσωπεύει το τι θέλει η χώρα συνολικά να πράξει και πως να το μεθοδεύσει αυτό, βήμα – βήμα. Το κενό που υπάρχει, το καλύπτουν αποσπασματικά διάφοροι άλλοι οργανισμοί, όπως το Αστεροσκοπείο, η ΓΓΕΤ ή ένας Σύνδεσμος Βιομηχανικών Εταιρειών στον κλάδο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση και καυτηρίασε το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες, έχουν προχωρήσει τη σχετική διαδικασία. «Όλες σχεδόν οι προηγμένες χώρες στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, πέραν των διεθνών συμμετοχών τους, όπως παραδείγματος χάριν στην ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία, όπου και η Ελλάδα από το 2003 είναι μέλος) διατηρούν παράλληλα και τους δικούς τους Εθνικούς Διαστημικούς Οργανισμούς (Γαλία- CNES, Γερμανία – DLR, Ιταλία – Agenzia Spaziale Italiana, κ.λπ.), για λόγους εγχώριου εθνικού ενδιαφέροντος για ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογικών εφαρμογών και φυσικά, για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ακόμη και η Τουρκία από χρόνια τώρα, έχει δικό της Διαστημικό Οργανισμό και γραμμή παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές διαστημικές τεχνολογίες, που αυτήν την στιγμή, της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της χώρας μας σε θέματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε με νόημα ο Τάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη σύσταση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ…
ΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΟ
«Η ίδρυση της Υπηρεσίας, είναι απαραίτητη για να έχει η χώρα μας τη δυνατότητα να έρθει σε συμφωνία με διεθνείς αλλά και εγχώριες εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σαν hub, ας πούμε για διαστημικές υποτροχιακές πτήσεις (γύρω στα 100 Km γύρω από την γη) για εμπορικούς σκοπούς. Για να ιδρυθεί λοιπόν η διαστημική πύλη και να κάνει διεθνείς συμφωνίες εν ονόματί της, είναι προαπαιτούμενο η ίδρυση αυτής της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί. «Στην προσπάθειά μας για τη διαστημική πύλη τα προηγούμενα χρόνια, όταν εκδηλώθηκε διεθνές ενδιαφέρον για τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας, προβήκαμε στη σύνταξη του καταστατικού χάρτη ίδρυσής του για να γίνει Νόμος. Δυστυχώς όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες της θητείας της, δεν το έφερε στην Βουλή για να ψηφιστεί λόγω των τότε συγκυριών, παρά το γεγονός ότι το προώθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τον τότε πρωθυπουργό να… ανάβει το πράσινο φώς. Tα κωλύματα και τα προσχώματα που δημιούργησαν οι εντός του υπουργείου εγκάθετοι γραφειοκράτες, δεν άφησαν να προχωρήσει προς την τελική υλοποίηση και επίσης, οι ενδο-κυβερνητικές ισορροπίες ήταν πολύ λεπτές, με την τρόικα να πιέζει για μείωση των δημοσίων οργανισμών.  Τελικά, δεν παρουσιάστηκε, διότι πριν την ανακήρυξη των εκλογών η διαφορά ανάμεσα στα πρώτα κόμματα ήταν οριακή και ευελπιστούσαν να ξανακερδίσουν τις εκλογές και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και πολιτικό χρόνο για να ρισκάρουν το απορρέον πολιτικό κόστος και το δημόσιο απόηχο που θα δημιουργούν σαν επακόλουθο. Είναι όπως συνέβη και τώρα με το τρολάρισμα στα blogs κ.λπ.”, ανέφερε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Μηχανολόγος – Μηχανικός στο Σχεδιασμό Συστημάτων, Τάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος στάθηκε στη συμβολή του Αντώνη Σαμαρά. “Ο πρώην πρωθυπουργός συμπατριώτης για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι έκανε το χρέος του και είναι από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της όλης προσπάθειας. Αλλά ακόμη και δυναμικοί πρωθυπουργοί είναι ευάλωτοι στους κοντοσυμβούλους τους και πολύ προσεκτικοί με τις νόμιμες διαδικασίες”, ανέφερε ο Τάκης Παπαδόπουλος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν πιέσεις από την τρόικα να μην δημιουργούνται επιπρόσθετοι κρατικοί οργανισμοί. Τώρα το φέρνει η κυβέρνηση στην Βουλή και ορθώς κάνει αν και καθυστερημένα για τα συμφέροντα της χώρας στον τομέα αυτό. Είναι αυτή η πρωτοβουλία, φυσική απόρροια από τις προηγούμενες πρωτοβουλίες μας».

diasthmikh-pylh

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΓΗ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο διακεκριμένος καθηγητής Πανεπιστημίου, αδερφός του Περικλή Παπαδόπουλου, μιλώντας στη «Φ» αναφέρεται και στην επιλογή της Καλαμάτας, την οποία οι δυο τους, καθώς γεννήθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, υπεραγαπούν, χωρίς φυσικά να είναι μόνο αυτός ο λόγος. «Στο καταστατικό που προτείναμε βάλαμε έδρα την Καλαμάτα, συγκεκριμένα στο κτίριο Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ, που ήταν τότε κενό ή ακόμη και μέσα στην Αεροπορία στην 120 ΠΕΑ. Είναι απαραίτητο να βρίσκεται η Διαστημική Υπηρεσία κοντά στην υποδομής της διαστημικής πύλης, στις πρακτικές εφαρμογές της και στο πεδίο δράσης. Αυτό, είναι το σημαντικό για την περιοχή μας και όλοι οι πολιτικοί φορείς πρέπει να το στηρίξουν για να γίνει, καθώς θα της προσδώσει έναν πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο τεχνολογικό χαρακτήρα στον κλάδο της Αεροδιαστημικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Παπαδόπουλος και επεσήμανε σε όλους τους τόνους πως η περιοχή το αξίζει και έχει τα φόντα. «Το αξίζουμε, γιατί η περιοχή μας το έφερε στο προσκήνιο πανελληνίως και πολλοί φορείς όπως η Περιφέρεια, αλλά και η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο, το ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επιχειρηματίες, πολιτικοί και πολλοί άλλοι, έχουν δουλέψει επίπονα και συστηματικά σε τοπικό επίπεδο προς αυτήν τη κατεύθυνση. Δεν θέλουμε μια Διαστημική Υπηρεσία που να θυμίζει ένα στείρο δημόσιο οργανόγραμμα, αλλά μια μικρή, ευέλικτη, χαμηλού κόστους και υψηλής ανταποδοτικότητας Διαστημική Υπηρεσία για την χώρα, με τις τελευταίες και πιο σύγχρονες πρακτικές διοίκησης και management, στελεχωμένη με εκπροσώπους της νέας γενιάς, δίπλα σε διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες του κλάδου της Αεροδιαστημικής με παγκόσμια δυναμική και ευεξία», δήλωσε καταληκτικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον, ο Τάκης Παπαδόπουλος, άλλωστε το όφελος ετησίως αναμένεται να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ με την Καλαμάτα, να μπαίνει με τρόπο δυναμικό, στον διεθνή χάρτη.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply