ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τα τρακτέρ στην Καλαμάτα οι αγρότες απέκλεισαν τη Διεύθυνση Δασών και τον δρόμο στο Ασπρόχωμα

0

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ κατάληψη στη διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, προχώρησαν σήμερα οι αγρότες του νομού, σε μια δυναμική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών από διάφορες περιοχές του νομού, όπως των Δήμων Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης.
Οι αγρότες, ζήτησαν από τον δασάρχη Παναγιώτη Κατσίποδα και τον αναπληρωτή διευθυντή Δασών Παναγιώτη Καραμπάτσο, να φύγουν όλοι οι υπάλληλοι από την υπηρεσία τους, για να τους απαντήσουν πως αυτό δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικροένταση. Εντέλει, για να αποφευχθούν τα χειρότερα σε κοινή συμφωνία των δύο πλευρών, αποχώρησαν πρώτα οι αγρότες και μετά οι υπάλληλοι, καθώς στην υπηρεσία υπάρχει σειρά εγγράφων, που δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν… εκτεθειμένα! Οι αγρότες με 40 περίπου τρακτέρ, παρέμειναν στην περιοχή για δύο τουλάχιστον ώρες, ενώ αμέσως μετά έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο στο Ασπρόχωμα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. «Έγιναν κάποιες εξαγγελίες από την κυβέρνηση αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, όμως εμάς, δεν μας ικανοποιούν και πλέον μπαίνουμε σε έναν Γολγοθά, όπου πιστεύουμε πως οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες, λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και των αλλεπάλληλων χαρατσιών, δεν θα μπορέσουν να τον… ανέβουν καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για μην χαρακτηριστούν τελικά ως δασικά τα χτήματά τους», επεσήμαναν εκπρόσωποι των αγροτών, στο πλαίσιο της συνάντηση που είχαν με τους υπευθύνους της διεύθυνσης Δασών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως θα χαθούν τελικά, πολλές επιδοτήσεις στη Μεσσηνία, με ότι αυτό συνεπάγεται, γενικά για το νομό. Οι αγρότες, ξεκαθάρισαν πως δεν είναι κατά των δασικών χαρτών, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να έχουν χαρακτηρίσει ωστόσο τα πάντα ως δασικά και τάχθηκαν ενάντια στην καταβολή χρημάτων για την υποβολή αντιρρήσεων, καυτηριάζοντας και τη διαδικασία που γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου. «Ναι, να έχουμε δασικούς χάρτες, αλλά όχι με τα δεδομένα του 1940, οι αγρότες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, γονικές παροχές, γιατί έπαιρναν χρήματα για τις αγοραπωλησίες στα χτήματα που σήμερα βγαίνουν δασικά;», διερωτήθηκαν κάποιοι, ενώ όταν κατέβηκαν από τα γραφεί τους οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, με την παρουσία της αστυνομικής δύναμης να είναι έντονη, οι παραγωγοί ενημέρωσαν τους πολλούς συναδέλφους τους που είχαν κατακλύσει την οδό Ύδρας, για τις επόμενες κινήσεις, καλώντας τους να μην πληρώσουν. «Παλεύουμε για ότι μας έχει απομείνει, αν και στην πραγματικότητα, δεν μας έχει απομείνει τίποτε. Καλούμε τους παραγωγούς, να μην πληρώσει κανένας, αφού οι δασικοί χάρτες είναι παράνομοι και γι’ αυτό ζητήσαμε σήμερα από το προσωπικό του Δασαρχείου να κλείσει την υπηρεσία για μια με δύο ώρες. Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα μπλόκα, καθώς αυτή, είναι η μόνη αντίσταση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δημήτρης Μπίρης, ο οποίος καταληκτικά, κάλεσε τους ιθύνοντες, να βρουν λεφτά από αλλού, «εμείς δεν αντέχουμε άλλο και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα από την Καλαμάτα, πως δεν θα παραδοθούμε».
Έντονη χθες, ήταν και η συμβολή στην κινητοποίηση και των αγροτών της Μάνης, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα της περιοχής Γιώργο Περουτσέα, να δηλώνει πως δεν θα πάψει ο αγώνας για τη γη των προγόνων τους. «Την Παρασκευή, θα είμαστε εδώ όλοι οι Μανιάτες και όλοι ενωμένοι. Δεν αμφισβητείται η γη των προγόνων μας και πάνω σε αυτό, επειδή είναι άδικο, φοροεισπρακτικό και ανήθικο αυτό το μέτρο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι τελικής δικαίωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας εξέφρασε την αγωνία του, όπως και πολλοί ακόμη αγρότες, για το μέλλον του κλάδου γενικά. «Αν προχωρήσει το μέτρο, κανείς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, θα μείνουν πολλά χωράφια εκτός επιδοτήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νομού μας», ανέφερε ο κ. Περουτσέας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα μπλόκα θα συνεχιστούν ακόμη πιο δυναμικά τις επόμενες ημέρες.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply