ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στη Μεσσηνία με τους αγρότες να παραμένουν στους δρόμους!

0

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ, δηλώνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού η συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και άλλους υπουργούς που εμπλέκονται με ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, απέβη άκαρπη! Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος είναι μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και μιλώντας στη «Φ» επεσήμανε πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δε δεσμεύτηκαν γι κάποια λύση επί της ουσίας. Ο κ. Αποστόλου και οι ομόλογοί του, φέρονται να εξήγησαν στους παραγωγούς πως το οικονομικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ σφιχτό, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στα δημοσιονομικά, λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και του γεγονότος ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση.

agrotes-2
Στο επίκεντρο της διεκδίκησης των αγροτών ήταν το θέμα της άρσης φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, καθώς επίσης και να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών μικροφειλετών του ΟΓΑ.  «Δυστυχώς, δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση κι έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις, παραμένοντας φυσικά στα μπλόκα», δήλωσε στη «Φ» ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος στάθηκε και στο θέμα των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων που καθυστερούν και φυσικά τους δασικούς χάρτες. «Δεν πήραμε κάποια απάντηση που να μας ικανοποιεί, κι έτσι θα συνεχίσουμε δυναμικά με πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο την Τρίτη στη 1:30, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη την Ελλάδα. Ήδη από τη Μεσσηνία, έχουμε συγκεντρώσει ένα πούλμαν και συνεχίζουμε, ενώ δεν πρόκειται αυτή τη φορά να κάνουμε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρακόπουλος, γεγονός που επιβεβαιώνει και η παράλληλη εικόνα που καταγραφόταν την ίδια στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση,  σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως φυσικά και στην Καλαμάτα. Άλλωστε, οι δασικοί χάρτες είναι ένα εντελώς καινούριο ζήτημα και μαζί με το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» οι αγρότες, δεν έχουν λόγο να σταματήσουν αυτή τη φορά, τον αγώνα όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΘΕΣ
ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ
ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Χθες το πρωί λοιπόν, όσο οι αντιπρόσωποί τους συζητούσαν –χωρίς αποτέλεσμα με τους υπουργούς- στην Αθήνα, στην Καλαμάτα, σε διεύθυνση Δασών και Εφορία, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις! Η μεν πρώτη από τους αγρότες της Μάνης, η δε δεύτερη, από εκείνους των Συλλόγων της Μεσσήνης και του Χανδρινού. Οι μανιάτες, οι οποίοι με τα αγροτικά και τα συμβατικά τους οχήματα που έφεραν μαύρες σημαίες, πέρασαν πρώτα από την οδό Αριστομένους και στη απέκλεισαν την οδό Ύδρας στην Καλαμάτας, όπου και βρίσκεται η διεύθυνση Δασών. Με πουρνάρια στα χέρια και κλαδιά, κάποιοι από τους εκπροσώπους τους, ανέβηκαν στο γραφείο του διευθυντή Γιώργου Σωτηρόπουλου, εκφράζοντας τον προβληματισμό και τις αντιρρήσεις τους, ενώ όσοι, πραγματικά πολλοί, έμειναν για αρκετή ώρα στο δρόμο φώναζαν συνθήματα, όπως «ληστεία, ληστεία κάνουν τα δασαρχεία», «του Σόιμπλε το εργαλείο είναι το δασαρχείο» και «θέλουμε η γη μας να πάει στο παιδί μας και όχι στο δασαρχείο που είναι λησταρχείο». Ο κ. Σωτηρόπουλος τους είπε πως ως διευθυντής Δασών, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο που ψηφίζει η πολιτεία, ενώ ένταση προκλήθηκε όταν είπε πως οι πέντε χάρτες που υπάρχουν στη Μεσσηνία είναι καλοί, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ο χάρτης δεν έχει καμία δουλειά με την ιδιοκτησία. «Μας λέτε ότι δεν επηρεάζει την ιδιοκτησία! Από τη στιγμή που αλλάζει η χρήση και από γεωργική, θα την κάνει δασική έκταση, αυτομάτως δεν μας παίρνουν το χωράφι;», ρώτησαν οι αγανακτισμένοι παραγωγοί, ρωτώντας μεταξύ άλλων τι πρέπει να απαντήσουν σε έναν μανιάτη που πήγε στην Αυστραλία πριν κάποια χρόνια και πιστεύει ότι έχει πέντε χωράφια! «Από το 2005 γνωρίζετε οι περισσότεροι πως υπάρχει ένα βίντεο σε κανάλι τοπικό, όπου λέω πως το πρόβλημα των μανιατών, είναι τα χτήματα που δασώθηκαν! Το λέω 15 χρόνια σχεδόν και ξέρετε, η υπηρεσία αυτόν τον Νόμο που προτείνατε ψηφίζει και εφαρμόζει!», ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες αν θέλουν να αντιδράσουν, να πιέσουν να αλλάξει ο Νόμος για να λυθεί το πρόβλημα!
da«Αυτό που έλεγα πριν από 20 ημέρες έγινε, αφού ήδη μειώθηκε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων», είπε επίσης χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος απαντώντας στους αγρότες ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να μην υπάρχει τέλος. «Αν δεν μπει παράβολο, μπορεί κάποιοι… κακόπιστοι, να πάνε να κάνουν ένσταση για όλο το νομό με αποτέλεσμα να τιναχθεί όλο το εγχείρημα στον αέρα», τους εξήγησε και στο αίτημά τους να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι από τη διεύθυνση ανέφερε πως δεν είναι μαγαζί του για να το κλείσει! Στο σημείο αυτό, επίσης, προκλήθηκε ένταση και τελικά, αφού οι αγρότες που περίμεναν κάτω από το κτίριο απέκλεισαν την είσοδο με μεγάλα κλαδιά δέντρων, οι υπάλληλοι, παρουσία αστυνομικής δύναμης αποχώρησαν, με την υπηρεσία να παραμένει κλειστή επί δύο ώρες. «Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα, καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε τους μανιάτες, το δίκαιο αίτημά μας, να αποσυρθούν οι χάρτες, βρίσκει το δρόμο του, καθώς επικρατεί παραλογισμός και όλο αυτό είναι άδικο. Πολύ σύντομα θα πάμε στη Βουλή!», δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος των παραγών της περιοχής, Σωτήρης Σαραντέας. «Εμείς ζητάμε να αποσυρθούν οι παράνομοι αυτοί χάρτες και να αρχίσει η διαβούλευση με το λαό της Μάνης, από μηδενική βάση. Πρέπει και συνταγματικά να διορθωθεί το τι ορίζεται ως δάσος, αφού δεν μπορεί οι θάμνοι να ορίζονται ως δάσος, αυτό είναι δικτατορία. Είναι δυνατόν ένα χωράφι που είναι καλλιεργήσιμο, αν το αφήσεις 5 χρόνια και φυτρώσουν θάμνοι, να σου λέει το δασαρχείο ότι είναι δασικό; Σε λίγες ημέρες θα κάνουμε πορεία και στην Αθήνα», ανέφερε ο Νίκος Κισκήρας, ενώ στη συνέχεια, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς την Εφορία, σε ένδειξη συμπαράστασης των συναδέλφων τους που βρίσκονταν εκεί και ενάντια στη νέα βαριά φορολόγηση.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΔΡΟΜΟΥ 
ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Με τα τρακτέρ οι αγρότες από τη Μεσσήνη και το Χανδρινού, έσπευσαν αυτή τη φορά στην Εφορία, σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη βαριά φορολόγηση που επίκειται στο πλαίσιο της λήψης νέων μέτρων. Οι αγρότες ξεκαθάρισαν πως δε γίνεται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο συνεπάγεται την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων και υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, καθώς πλέον δεν θα είναι βιώσιμο το επάγγελμά τους, αφού ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα και υπέρογκα κόστη.
Αμέσως μετά απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο προς Μεσσήνη στο ύψος της γέφυρας του Παμίσου, ενώ ξεκαθάρισαν πως θα παραμείνουν στις… επάλξεις!

316 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply