ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκινούν σήμερα οι πλούσιες εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Μεσσήνης που φέτος έχουν σημείο αναφοράς τον Πάμισο και έμβλημα τον ταύρο!

0

Ιδιαίτερα ξεχωριστό με συγκεκριμένο χαρακτήρα και αναφορές στην παράδοση θα είναι φέτος το καρναβάλι στη Μεσσήνη, που ξεκινά με εκδηλώσεις από σήμερα Τσικνοπέμπτη και θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με άρματα και πεζοπόρα τμήματα. «Αυτόν τον τόπο που είναι ο τόπος μου, τον αγαπώ και θα τον υπηρετήσω όχι μόνο με την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα, αλλά με περίσσευμα ψυχής και καρδιάς. Είναι τόπος ευλογημένος, μακαρία γη, ιστορικός με φυσικό κάλλος, πολιτισμό, παράδοση, ήθη και έθιμα και ένα καρναβάλι που φέτος γιορτάζουμε τα 157 χρόνια του!», δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος το χαρακτήρισε ως κάτι μεγαλύτερο από θεσμό! « Έχει προσπεράσει το θεσμό και την παράδοση, είναι βίωμα ζωής, ένα κομμάτι από τη ζωή μας! Σας καλώ και σας προσκαλώ να γιορτάσουμε φέτος όλοι μαζί και του χρόνου να είναι από μόνο του, ντελάλης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο», ανέφερε ο κ. Τσώνης που με αφορμή το έμβλημα του καρναβαλιού, τον ταύρο, έκανε και έναν επίκαιρο παραλληλισμό, στο πλαίσιο του καλέσματος που απηύθυνε σε όλους να συμμετάσχουν! «Με τη δύναμη του καρναβαλικού ταύρου και τη δική μας διάθεση, ας πιάσουμε τον ταύρο της κρίσης από τα κέρατα και επιπλέον ας πετάξουμε τη μάσκα της κρίσης, της απαισιοδοξίας και της μιζέριας, που άλλοι μας φόρεσαν και να κρατήσουμε για πάντα το καθαρό μας πρόσωπο, με απολογία, όραμα, ελπίδα και διασκέδαση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσώνης, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμίας μορφής κόντρα με τη Καλαμάτα, η οποία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις τα τελευταία μόλις πέντε χρόνια.
Στο πρόγραμμα  των πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων, αναφέρθηκε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για την εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Πληροφορικής, Επικοινωνιών αλλά και Τουρισμού, καθώς και υπεύθυνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης του Δήμου, Γωγώ Παναγοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη διοργάνωση θα κοστίσει 15.000 ευρώ, με τους υπευθύνους να επισημαίνουν πως «μπορεί να μην έχουμε λεφτά, αλλά έχουμε ιδέες». Οι φετινές εκδηλώσεις, έχουν για πρώτη φορά ξεκάθαρο χαρακτήρα και είναι αφιερωμένες στον Πάμισο. «Είναι το ποτάμι που χαρίζει φυσιογνωμία στη μεσσηνιακή γη», ανέφερε η Γωγώ Παναγοπούλου και συνέχισε. «Ο μέγας Πάμισος λατρεύτηκε στην αρχαιότητα ως ταύρος, απόδειξη δύναμη και ορμής. Λατρεύτηκε όμως ως Θεός και η αποδεδειγμένη θεραπευτική ιδιότητα των νερών του, έχει δημιουργήσει όχι μόνο ένα υπέροχο τοπίο και έναν σπάνιο υδροβιότοπο, αλλά και την ίδια την ψυχή της Μεσσήνης.
Το καρναβάλι για τη Μεσσήνη, είναι η ένωσή μας με τη βαθιά μας ιστορία, με την προσωπικότητα της δικής μας ξεχωριστής γης, της ευλογημένης γης, της μακαρίας γης και αξίζει να γιορτάσουμε αυτή τη ζωή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πιο μαύρη νύχτα, φέρνει το φως, κάτι που συμβολίζει και το έθιμο των φωτιών», ανέφερε η κα Παναγοπούλου, η οποία μίλησε για κάθε μια από τις μεγάλες εκδηλώσεις, ξεχωριστά.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Οι εκδηλώσεις, θα ξεκινήσουν αύριο και πριν αναφερθεί σε αυτές, με νόημα η κα Παναγοπούλου απάντησε στο ερώτημα αναφορικά με την καθυστερημένη ενημέρωση για την οποία έγινε λόγος. «Έχουμε αποφασίσει να δουλεύουμε με προγραμματισμό, σκέψη και πολύ καλοπροαίρετη διάθεση και όχι ως διαιτητής ποδοσφαίρου που θέλει τρία δευτερόλεπτα για να αποφασίσει αν πρόκειται ή όχι για πέναλτι, όταν σβήσουν τα φώτα του καρναβαλιού, κάθε κριτική είναι αποδεκτή για να συμβούν στο μέλλον όλα πολύ – πολύ καλύτερα».
Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση λοιπόν, θα είναι αύριο Τσικνοπέμπτη, οπότε και στην πόλη της Μεσσήνης θα υπάρχουν παραδοσιακά κεράσματα και πολύ κέφι. «Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 του μηνός θα πραγματοποιηθούν θεατροπαιχνίδια, στο πλαίσιο του καρναβαλιού των μικρών τα οποία θα ετοιμάσει το Θεατρικό Εργαστήρι της Μεσσήνης. Το απόγευμα του Σαββάτου, ξεχωριστό αναμένεται το κινητό πλανητάριο που υπόσχεται ένα ταξίδι στη γνώση για μικρούς και μεγάλους φίλους και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που θα επισκεφθεί την πόλη μας», δήλωσε η κα Παναγοπούλου και συνέχισε αναφερόμενη στις εκδηλώσεις της Κυριακής. «Την Κυριακή, αναβιώνουμε το έθιμο του παστού. Το λιώσιμο του παστού είναι τόσο παλιό όσο και η παρουσία των ανθρώπων στη μεσσηνιακή γη και θα… αναβιώσουν και μυστικά παραδοσιακών γεύσεων! Την Τετάρτη στις 22 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του καρναβαλιού, στο Δασκαρόλειο, ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση για το αύριο, καθώς το καρναβάλι μας, μετράει 157 χρόνια ζωής και δεν αποτελεί απλά ένα έθιμο, αλλά ένα κομμάτι της ζωής μας, βίωμα κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό», επεσήμανε η κα Παναγοπούλου, η οποία ενημέρωσε πως την Παρασκευή το βράδυ, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, θα βρεθούν στην Καλαμάτα για να καλέσει την αντίστοιχη Δημοτική Αρχή, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρας, ενώ το Σαββατοκύριακο από νωρίς το πρωί ο ντελάλης, θα καλεί με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο τους δημότες, σε όλο το Δήμο, να λάβουν μέρος! «Το βράδυ της Κυριακής, γιορτάζουμε τη νίκη του φωτός στα σκοτάδια του χειμώνα, όπου σε κάθε γειτονιά της πόλης της Μεσσήνης, θα αναβιώσουμε πανάρχαια έθιμα σε μια τελετουργία που θέλει να φέρει την άνοιξη.
Τη Δευτέρα αναβιώνουμε ένα έθιμο που έρχεται από τον 18ο αιώνα, τη δίκη και τον απαγχονισμό της γριάς Συκούς, με τη βοήθεια του Θεατρικού Εργαστηρίου και αργότερα στις 3 μετά το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την οποία φέτος θα παρακολουθεί και η αδέκαστη επιτροπή του Κομιτάτου που θα επιλέξει και τον καλύτερο μασκαρά», ενημέρωσε καταληκτικά η κα Παναγοπούλου, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως πολλοί Σύλλογοι της περιοχής, θα συμβάλλουν στη διοργάνωση, αναβιώνοντας έθιμα σε παράλληλες εκδηλώσεις, στην πόλη και τα χωριά.

Leave a Reply