ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ν. Παππάς: Αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα, θα βγούμε στις αγορές και θα μπούμε στην ανάπτυξη!

0

Την πρόθεση τη κυβέρνησης να σταματήσει η καταστροφή, εξέφρασε μιλώντας στους εκπροσώπους των επαγγελματιών, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς το δημόσιο και μια σειρά μέτρων ειδικά για τους επαγγελματίες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινείται με τις βάση τις αρχές της ισοπολιτείας, ότι δηλαδή όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και πως θα πληρώνουμε εισφορές με τους ίδιους κανόνες! «Είχαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου κάθε ομάδα που μπορούσε να ασκήσει πολιτική πίεση έπαιρνε ευνοϊκότερη ρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, οποίος άκουσε προσεκτικά τους επαγγελματίες και μίλησε για τη δυναμική του νομού και ειδικά της Καλαμάτας. «Είναι μια πόλη η οποία με την ολοκλήρωση του βασικού οδικού άξονα, έρχεται πιο κοντά στην πρωτεύουσα και αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη. Βεβαίως, αυτό δεν αρκεί και πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να αναβαθμιστεί και το εσωτερικό οδικό δίκτυο, οι μελέτες θα είναι έτοιμες από τον Μορέα μέχρι τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων που παραλάβαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.
Ο τόπος αυτός έχει πλούτο ανυπολόγιστο, γη η οποία παράγει προϊόντα μοναδικά και είναι εξαιρετικός και μοναδικός προορισμός και επειδή τον έχω επισκεφθεί και για λόγους αναψυχής παλιότερα, ξέρω και γνωρίζω πως αυτό έχει μπει στο μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων που εργάζονται εδώ.
Η Ελλάδα και αυτό φαίνεται να συνομολογείται ολοένα και περισσότερο από τους αντισυμβαλλόμενους στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, στους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά και εξωτερικούς παρατηρητές, μπαίνει στη σφαίρα της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης και ακόμα πολύ πριν βγει στις αγορές, η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει τις δυνατότητες, αυτή τη διαδικασία και να την επιταχύνει και να την υποβοηθήσει και να ληφθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», είπε απευθυνόμενος τους επαγγελματίες ο υπουργός, ο οποίος έδειξε να κατανοεί πολλά από τα προβλήματά τους. «Γνωρίζουμε ότι η φορολογία είναι δυσβάσταχτη και δεν θέλουμε να αλλάξουμε λόγια υποκρισίας, όμως επειδή τα πρώτα σημάδια της υπεραπόδοσης ως προς τη δημοσιονομική θέση της χώρας, είναι εξαιρετικά θετικά, μπορούμε να μπούμε στη συζήτηση για το πώς αυτήν θα την αξιοποιήσουμε ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Προϋπόθεση βέβαια είναι, να μην υπάρξει πισωγύρισμα, ένα πισωγύρισμα που θα γυρίσει την Ελλάδα στην κατάσταση της ύφεσης, της ανασφάλειας και της διάλυσης της μεσαίας τάξης».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, έθεσε με λεπτομέρειες στον υπουργό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ξεκινώντας από τα πυρόπληκτα δάνεια, τα οποία ελήφθησαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. «Κάναμε να επανέλθουμε περισσότερο από πέντε χρόνια και μετά ήρθε η κρίση», είπε ο κ. Μανιάτης, οποίος στάθηκε και στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός, ενώ ως ένα από τα κυριότερα χαρακτήρισε το θέμα του  ακατάσχετου λογαριασμού. «Επανειλημμένως το έχουμε ζητήσει στο παρελθόν διότι έχει μεγάλη σημασία για την λειτουργία των POS», ανέφερε ο κ. Μανιάτης που ως προς τα επιτόκια των τραπεζών, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ισχύουν αυτά που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή 0,2 και 0,3 ανάλογα την κάρτα δηλαδή αν είναι χρεωστική ή πιστωτική.
Για τον ΟΑΕΕ εκτός των άλλων, ζήτησε όσοι πληρώνουν τις εισφορές τους από την 1η Ιανουαρίου 2017, να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και βιβλιάριο για παροχές υγείας. Ακόμη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων που λήγει την 7 Μαρτίου για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016.
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τις υποδομές που έχει ανάγκη ο νομός, για τη δημιουργία επενδύσεων, όπως το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι και οι βασικοί οδικοί άξονες. Ο κ. Μανιάτης, στάθηκε και στο αίτημα να έχει έδρα την Καλαμάτα η Διαστημική Υπηρεσία, «διότι», όπως είπε «έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι η τοποθεσία του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι στρατηγικής αναγκαιότητας και θεωρείται σαν βέλτιστο πανευρωπαϊκό σημείο για δημιουργία Μεσογειακής Πανευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης». Μάλιστα, όπως ενημέρωσε τον υπουργό ο πρόεδρος του Επιμελητήριου από το 2013 διατηρεί την ιστοσελίδα στο server του με την ονομασία www.spaceportkalamata.com

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.
Σε ζητήματα από την πραγματική οικονομία που απασχολούν τους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ και λογιστής Παύλος Κρανιώτης, ο οποίος επεσήμανε στον κ. Παππά πως οι επαγγελματίες, δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα θετικά μηνύματα για έξοδο στις αγορές και οικονομική ανάκαμψη. «Θέλω να επιμείνω στον ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς οι μόνοι που δεν έχουν, είναι οι επαγγελματίες και μην ξεχνάμε πως τα χρήματα σε αυτόν, αφορούν σε πληρωμές πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μισθοδοσία, ΦΠΑ και μην ξεχνάτε πως όλες οι επιχειρήσεις πλέον χρωστάνε. Κάθε μέρα έχουμε δεσμεύσεις, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού αλλιώς οδηγούμαστε σε κλείσιμο επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Κρανιώτης που ζήτησε να γίνει αποσύνδεση των 100 δόσεων από τα νέα χρέη, καθώς πολλοί έχουν χάσει ήδη τη ρύθμιση. Επί τάπητος, γνωρίζοντας τα ζητήματα αυτά καλά, λόγω επαγγέλματος ο Παύλος Κρανιώτης έθεσε και το θέμα των εισφορών. «Δεν μπορεί να ζητάτε 407 ευρώ το μήνα για ασφάλεια, είναι υπερβολικό, δε θα σας το δώσει κανένας, άρα θα χάσετε φορολογητέα και ασφαλιστέα ύλη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ το λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Θανάσης Βασιλόπουλος. «Το 75% των επιχειρήσεων στη χώρα μας, είναι εκτός χρηματοδότησης, γι’ αυτό θέλουμε μια συνεταιριστική τράπεζα που να μετεξελιχθεί σε επενδυτική», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος μίλησε και για αδικίες που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό, αλλά και για τη φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 που έπληξε και τη Μεσσηνία και την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών με την προθεσμία να εκπνέει στις 7 Μαρτίου.

epime

Για τη χρηματοδότηση και κυρίως την επιστροφή ΦΠΑ, μίλησε το μέλος του Δ.Σ. και εξαγωγέας, Δημήτρης Γυφτέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους αγρότες, οι οποίοι με το νέο καθεστώς οφείλουν να έχουν βιβλία και θέλουν να εισπράξουν το ΦΠΑ, τον οποίο για να πάρουν ξανά οι εξαγωγείς, θα πρέπει να περιμένουν όπως είπε χαρακτηριστικά, αρκετά χρόνια και πάλι αν αυτό συμβεί! «Και δε λέμε να πάρουμε τον ΦΠΑ ας συμψηφίσουμε τουλάχιστον με τους φόρους, καθώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αν δεν έχουμε χρηματοδότηση και δεν παίρνουμε τον ΦΠΑ πίσω», ανέφερε ο κ. Γυφτέας, με τον Τάσο Μαρκόπουλο να ζητεί μεταξύ άλλων, να λυθεί το θέμα με τα πυρόπληκτα δάνεια και να δοθεί βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα, μίλησε με παράδειγμα, τονίζοντας πως το 95% της ντομάτας που καταναλώθηκε ήταν από την Πολωνία! «Τι να τον κάνεις λοιπόν τον τουρίστα, αν τον ταΐζει ντομάτα από την Πολωνία, λεμόνια από το Ισραήλ και πατάτα από την Αίγυπτο», τόνισε με νόημα, θέτοντας το θέμα της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς  η Ελλάδα δεν παράγει ούτε αυτά που η ίδια καταναλώνει! Ακόμη, ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για τις ζημιές από τις πλημμύρες και άλλα φαινόμενα. «Τον Αύγουστο του 2013 κάηκα και τον Σεπτέμβριο πλημμύρισα χωρίς να έχω πάρει αποζημίωση και το Δεκέμβριο, το κράτος μου λέει πλήρωσε ΕΝΦΙΑ! Πώς να καταφέρω; Ας γίνει συμψηφισμός», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Χριστόφορος, κάνοντας λόγο για δυσβάσταχτα μέτρα και δίνοντας παράδειγμα! «Στις 40.000 να σου μένουν 4.000… είμαστε οι μόνοι που τα δηλώνουμε όλα, πληρώνουμε ανελλιπώς για τις υποχρεώσεις και όχι μόνο δεν μας επιβραβεύετε που κρατάμε την οικονομία, αλλά μας ζητάτε να πληρώσουμε κι άλλα! Στις 40.000 εισόδημα, 11.000 είναι ο φόρος, 11.000 η προκαταβολή, 10.780 ο ΕΝΦΙΑ και 3.000 τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης, άρα πρέπει να σας δίνουμε περίπου 35.000 ευρώ!!!», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για τη ρευστότητα που θα χάσει και όχι μόνο, ο κ. Χριστόφορος, ενώ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ειδικά για το κρασί και τη λαθραία διακίνηση, όπως και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, στάθηκε ο Παναγιώτης Πουλημένος.
Με δυο ερωτήσεις, τοποθετήθηκε ο Παύλος Γκρέκης ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως το πρώτο κομμάτι της εθνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι ο πρωτογενής, η μεταποίηση και οι εξαγωγές στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.

 

124 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply