ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πνίγηκε… στους καπνούς και την τσίκνα χθες η Καλαμάτα με μικρούς και μεγάλους να τηρούν κατά γράμματα το έθιμο της Τσικνοπέμπτης!

0

Μυρωδιές από την «τσίκνα» των κρεάτων που έπεσαν σε αμέτρητες σχάρες, πλημμύρισε χθες ο αέρας και στην Καλαμάτα, με φορείς, καταστήματα και κατοίκους, να βγαίνουν στους δρόμους και να τιμούν με τον καλύτερο τρόπο την Τσικνοπέμπτη.
Η Τσικνοπέμπτη, είναι η πιο ξεχωριστή και σίγουρα η πιο γευστική ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή» και επελέγη γιατί η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

tsik
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Σε όλη την Πελοπόννησο, το έθιμο θέλει να σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων παστό και λουκάνικα.
Γλέντια στήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, έξω από καταστήματα και φυσικά στο ιστορικό κέντρο και την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου διοργανώθηκαν για μια ακόμη χρονιά εκδηλώσεις.
«Φέτος και η βοήθεια των επαγγελματιών είναι μεγαλύτερη και καλούμε τους πολίτες να έρχονται στην Αγορά, η οποία αναβαθμίζεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρός της Γιάννης Αδαμόπουλος, ενώ την περιοχή επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας που αντάλλαξε ευχές με τον κόσμο και γεύθηκε όσα το έθιμο επιτάσσει.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ
Με αφορμή τη χθεσινή γιορτή, αυξημένη ήταν η κίνηση και στα κρεοπωλεία, όπου εκτός από τους επαγγελματίες και πολλοί ιδιώτες προμηθεύτηκαν, έστω και σε μικρότερες ποσότητες λόγω κρίσης, κρέατα για να τηρήσουν το έθιμο.

tsik-2

«Η κίνηση ήταν πολύ ικανοποιητική», δήλωσε στη «Φ» ο κρεοπώλης Κώστας Αργυρόπουλος, ενώ όπως μας είπε, στο επίκεντρο βρέθηκαν το παστό, τα λουκάνικα, διάφορα είδη κρεάτων για ψήσιμο στη σχάρα και κυρίως, τα σουβλάκια! Το γλέντι, σε γειτονιές και καταστήματα, κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, με πολλούς να συνεχίζουν διασκεδάζοντας στα νυχτερινά κέντρα της πόλης, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

144 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply