ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα… παράπονά τους στον υπουργό έκαναν οι δήμαρχοι για δασικούς χάρτες, υποδομές και στελέχωση των δήμων

0

 

Με το αίτημα της εξεύρεσης πόρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παραμένουν σε πολλά χωριά και περιοχές από τη φονική κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, να βρίσκεται στο επίκεντρο, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας και η αντιπεριφερειάρχης του νομού Ελένη Αλειφέρη, συναντήθηκαν χθες, για αρκετή ώρα, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. Πάγιο, ήταν και το αίτημα για βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, που αποτελεί τροχοπέδη, λειτουργώντας… επιθετικά στην υπόθεση «τουριστική ανάπτυξη».  Ο κ. Παππάς τους άκουσε προσεκτικά και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους και να προσπαθήσει ώστε να ικανοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά.  

Η κα Αλειφέρη του έθεσε αρχικά το θέμα της αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο όπως είπε «η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής, ανέδειξε ως την εναέρια πύλη της, με στόχο την ολοένα και αυξανόμενη επισκεψιμότητά του, η οποία έχει επιφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην τουριστική ανάπτυξη».

Η Περιφέρεια, όπως και οι δήμαρχοι, έθεσε το θέμα της άμεσης υλοποίησης των έργων «Τσακώνα- Καλό Νερό» και  «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος» , τα οποία θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη  περιοχή, την ανάγκη ενίσχυσης και προστασίας της Πρωτογενούς Παραγωγής με κάθε τρόπο, το θέμα των Δασικών Χαρτών και όσον αφορά σε αυτές καθ’ αυτές τις αρμοδιότητες του κ. Παππά την

ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ  Ο ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ

Για ζητήματα που άπτονται αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων του υπουργού μίλησε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ο οποίος ωστόσο δε μίλησε καθόλου για τη Διαστημική Πύλη, η δημιουργία της οποίας έπεσε πολλές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων, με όλους τους φορείς. Ο Παναγιώτης Νίκας, παρουσίασε στον υπουργό την κατάσταση την οποία βρίσκεται ο Δήμος, από ψηφιακή άποψη, αναφέροντας ότι έχει ιστοσελίδα και ευρύ δίκτο wi-fi, διαθέτει 85 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ πραγματοποιείται ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών και έχει προωθηθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πληρωμών. Επίσης, διαθέτει intranet για την εσωτερική πληροφόρηση των υπαλλήλων και η παρουσία του προσωπικού ελέγχεται ψηφιακά. Ακόμη, διαχειρίζεται το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών (ΜΑΝ) Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας ενημέρωσε τον υπουργό για τον Έξυπνο Οικισμό που έχει κατασκευασθεί το 2008, σε ένα ορθογώνιο χώρο στο κέντρο της πόλης, που περιλαμβάνει 280 σπίτια και 370 χρήστες. «Το συγκεκριμένο δίκτυο οπτικών ινών είναι ανενεργό, ενώ το ίδιο συμβαίνει με όλους τους «Έξυπνους Οικισμούς» στην Ελλάδα. Χρειάζεται μελέτη από πλευράς κυβέρνησης και μία κεντρική ρύθμιση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υποδομή», τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν και με τα δίκτυα των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. «Πρέπει να υπάρξει θεσμική ρύθμιση για καλύτερη ανταπόδοση προς τους Δήμους, διότι εξαιτίας της τοποθέτησης δικτύου διαλύονται κυριολεκτικά οι δρόμοι», ανέφερε ο δήμαρχος, που μίλησε και για τη Digea. «Υπάρχει πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται, όπως είναι οι ορεινές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας στον Ταΰγετο και στην περιοχή των Αρφαρών, με αποτέλεσμα να είναι ανάγκη να μετατρέπεται το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Αυτή είναι μία «μαύρη τρύπα», που πρέπει να ρυθμισθεί θεσμικά, να υποχρεωθεί δηλαδή η Digea να καλύψει όλο τον ελλαδικό χώρο», δήλωσε ο κ. Νίκας, ο οποίος προέβη και σε μια σημαντική καταγγελία για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. «Πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να ενημερώνεται η Πολεοδομία, διότι πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν κρυμμένες μέσα σε διάφορες κατασκευές, επίσης πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ», που αποτελεί εξέλιξη του «Σύζευξις Ι» και θα δώσει στο Δήμο Καλαμάτας καλύτερες δυνατότητες και σε επίπεδο wifi και σε επιπλέον υπηρεσίες», ανέφερε ο δήμαρχος που τέλος έθεσε το θέμα των «Έξυπνων Πόλεων» και την «εθνική πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Ermis», που πρέπει να «ανοίξει» και για τους Δήμους, συμπεριλαμβάνοντας υπηρεσίες τους στην ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και εγγράφων και όχι μόνο το ΚΕΠ.

pappas-me-dhmarxous-2
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ 
ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ  ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Στην κατάργηση δύο Αστυνομικών Τμημάτων του Δήμου Τριφυλίας, αναφέρθηκε κυρίως, ο δήμαρχος Παν. Κατσίβελας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πιθανές επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή, που ανέκυψε μετά την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, ενώ από τις αναφορές του δεν έλειψαν και τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. «Οφείλει να γίνει μια μεταρρύθμιση, αλλά το αγροτικό εισόδημα την περσινή χρονιά έχει πάθει μεγάλη καθίζηση, ενώ υπάρχουν και πολλά τεχνητά προβλήματα, που μια καλύτερη προετοιμασία θα ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης», δήλωσε ο κ. Κατσίβελας, που μίλησε και για τη διαχείριση και ανάπτυξη του επιχειρησιακού κόλπου. «Η τοπική κοινωνία δεν είναι σύμφωνη με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, με κύριο το ότι το όριο κατάτμησης και ακεραιότητας της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να είναι 20 στρέμματα». Ο δήμαρχος επίσης, ενημέρωσε τον υπουργό ότι μόνο στην Τριφυλία, παράγονται προϊόντα αξίας 170 εκατ. ευρώ από τα 300 εκατ. ευρώ που συνολικά παράγονται στο νομό, ενώ έθεσε και τα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης και των δρόμων Καλό Νερό – Τσακώνα και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Ενημέρωσε τον κ. Παππά για το φιλιατρινό φράγμα και τη μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά στη χρηματοδότηση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο αν δε γίνει, θέτει σε κίνδυνο το έργο και για την επιτακτική ανάγκη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.   

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ  ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, πολλά χωριά του Δήμου του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης. «Αυτός ο Δήμος, πήρε 250.000 ευρώ και έχουμε 114 χωριά κατεστραμμένα, δηλαδή έπρεπε να δώσω 1.800 ευρώ σε κάθε χωριό… Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να μπορέσει να μαζέψει ο κόσμος τις ελιές του», ανέφερε ο κ. Τσώνης ο οποίος τόνισε πως το ύψος των ζημιών ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.pappas-me-dhmarxous-3

Ο δήμαρχος μίλησε και για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να στηριχθεί  με υποδομές, οι οποίες θα μπορέσουν να στηρίξουν τις μονάδες που προτίθενται να επενδύσουν.

ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΖΗΤΕΙ Ο ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

Εκ μέρους του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρη που βρίσκεται στο εξωτερικό, στα θέματα του Δήμου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Παν. Πετρόπουλος, ξεκινώντας από τα ζητήματα των υποδομών και κυρίως του δρόμου Καλαμάτα –Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη – Κορώνη, ο οποίος όπως είπε έχει τα κακά του χάλια. «Αντί να εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά πλεονέκτημα, δυσφημούμε μόνοι μας τον τόπο, αφού εν προκειμένω η πρόσβαση είναι πολύ κακή, σκεφτείτε πως θέλουμε δύο ώρες να πάμε στην Αθήνα από την Καλαμάτα που είναι 250 χιλ. και μια ώρα από την Καλαμάτα στην Πύλο που είναι 50χιλ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος ο οποίος μίλησε για τους δασικούς χάρτες, τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής και τη μαρίνα της Πύλου η προθεσμία της υποβολής προσφορών παρατάθηκε. Τέλος, ο αντιδήμαρχος μίλησε για την ανάγκη επεξεργασίας λημμάτων που οδηγούνταν στη θάλασσα, ζητώντας την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης, καθώς για παράδειγμα η Βοϊδοκοιλία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες στον κόσμο και δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια εικόνα.

ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

ΖΗΤΕΙ Η ΟΙΧΑΛΙΑ

Στην αρνητική πρωτιά του Δήμου Οιχαλίας να έχει υποστεί ζημιές από δύο μεγάλες πλημμύρες σε ένα χρόνο στάθηκε ο δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος, ζητώντας περισσότερους πόρους για έργα και αποκατάσταση ζημιών. Επίσης, μίλησε και αυτός για τον δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, ενώ χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού και των μικρών Δήμων, αναφέροντας πως πολλοί νέοι δεν έρχονται το καλοκαίρι ή σε περιόδους διακοπών στα χωριά, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ,ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΓΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΑ «ΠΡΩΤΑ» ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Με τους αγρότες από την περιοχή, να έχουν βγει στους δρόμους, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, του μικρότερου, αλλά πολύ σημαντικού αυτού Δήμου Γιάν.  Μαραμπέας στάθηκε αρχικά, στο ζήτημα των δασικών χαρτών, κάνοντας λόγο για αδικία.

Στη συνέχεια, μίλησε για τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το Δήμο που κρατά τα σκήπτρα του τουρισμού στη Μεσσηνία. «Έχουμε 1 Κέντρο Υγείας στον Άγιο Νικόλαο και 4 Αγροτικά Ιατρεία, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός μας το καλοκαίρι  ξεπέρνα τις 20.000 από τις 7.000 συνολικά και τους 4.000 μόνιμους κατοίκους και έχουμε μόνο 4 αγροτικούς ιατρούς από 6 που θα έπρεπε και από τους 11 ειδικευμένους μόνο 2!!!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, που εξέφρασε ευθαρσώς την άποψη πως αν συνεχιστεί η κατάσταση με τα απορρίμματα θα φτιάξει χωματερή, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του Δήμου.

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

 

161 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply