ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το… μπαλάκι στην Κεντροαριστερά για πιθανή συνεργασία πέταξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος!

0

Διαδοχικές επισκέψεις σε Βερολίνο, Λονδίνο και Ριάντ πραγματοποιεί μέχρι την Τρίτη, ο μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε σε εκδήλωση που οργανώθηκε για την κοινωνική Ευρώπη, προσκεκλημένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, ενώ πριν την αναχώρησή του είχε αφήσει από την Αθήνα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών και στην Ελλάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Όποιος επιδιώκει μια στρατηγική προσέγγιση με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη ως νέα βάση συσχετισμών για να απελευθερωθούμε από τις πολιτικές λιτότητας και να έχουμε νέες πολιτικές στην Ευρώπη, για λόγους συνέπειας θα πρέπει να έχει την ίδια πολιτική και στο εσωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος πέταξε το… μπαλάκι στην κεντροαριστερά, τονίζοντας πως πρέπει να απογαλακτιστεί από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές σύμπλευσης με τη ΝΔ, όπως έπραξαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΑ ΧΩΡΙΣ
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ 
ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Ο κ. Κατρούγκαλος φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να ερωτηθεί για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης,  για την οποία επεσήμανε πως βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα περιοριστούν περαιτέρω τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και θα υπάρξει πρόσθετη λιτότητα. «Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού προχωρώντας σε οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέμα αρχής. Θέλουμε να κλείσει άμεσα η συμφωνία, μια τίμια συμφωνία όμως, η οποία δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τη λιτότητα, άρα μία δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις παραμένουν στο κέντρο των διεκδικήσεων.
Επίσης, για τη μη ολοκλήρωση έως τώρα, επέρριψε ευθύνες στις παράλογες και αντιφατικές, όπως είπε απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «η ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση δεν γίνεται πλέον  αντικείμενο επίκλησης μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ, ακόμα και από ορισμένους που στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερη θερμή σχέση με τη χώρα μας».

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ
«ΥΠΕΡΟΠΛΟ» 
ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας επανέλαβε την ανάγκη θεσμικής οργάνωσής της, τονίζοντας ότι έχουν γίνει διάφορες διυπουργικές συναντήσεις για να εξασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων. Ήδη μάλιστα, δρομολογείται η τοποθέτηση διπλωματικών συνδέσμων ανάμεσα στα γραφεία Κατρούγκαλου, Παπαδημητρίου, Αποστόλου και Πιτσιόρλα, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στον τομέα της γεωργίας.  «Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων,  θέλουμε να δώσουμε στρατηγικό προσανατολισμό», είπε ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος ανέφερε ότι ήδη έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης με το οποίο προωθείται η παραγωγή τροφίμων θρησκευτικά αποδεκτών (χαλάλ και κοσερ)  για τις μουσουλμανικές χώρες και το Ισραήλ.
Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και την προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία και εν γένει με την Ευρασιατική Ένωση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Εξωτερικών, από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, για το άνοιγμα της χώρας σε νέες τουριστικές αγορές με την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων, τις γνωστές, βίζες. Στο πρίσμα αυτό, κομβικής σημασίας ρόλο για την τοπική οικονομία των νησιών απέδωσε στη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης θεωρήσεων με την Τουρκία. «Θέλω να ελπίζω ότι η απόφαση διακοπής του προγράμματος θα επανεξεταστεί από την ΕΕ», τόνισε αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
ΕΠΑΦΕΣ 
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, χαρακτήρισε ως κρίσιμα ζητήματα τη νέα πολιτική ασύλου και την επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής συνθήκης «Δουβλίνο 4», εξηγώντας πως η Ελλάδα επιδιώκει να μη γίνουν δεκτές προτάσεις όπως αυτές  της «ευέλικτης αλληλεγγύης», δηλαδή η α λα καρτ εφαρμογή των υποχρεώσεων των κρατών-μελών ως προς το μεταναστευτικό. Σε ό,τι αφορά το «Δουβλίνο 4», στόχος της Ελλάδας, όπως σκιαγράφησε, είναι μια νέα συνθήκη που δεν θα επιβαρύνει και πάλι τις χώρες πρώτης εισόδου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μην το δούμε κυρίως από μεριάς επιβολής τιμωρητικών κυρώσεων, αλλά ως ανάγκη να επαναβεβαιώσει η Ευρώπη την προσήλωσή της αφενός στις βασικές της αξίες, με έμφαση στην αλληλεγγύη και αφετέρου στο σεβασμό στις αποφάσεις που η ίδια λαμβάνει.
Μετά το Βερολίνο, ο κ. Κατρούγκαλος θα βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα προωθήσει τη διεκδίκηση μεταφοράς της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στην Ελλάδα λόγω του Brexit. Αν και αναγνώρισε πως για τη διεκδίκηση της έδρας υπάρχουν και άλλες ισχυρές υποψηφιότητες, όπως της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η υποψηφιότητα της χώρας μας έχει πολλές πιθανότητες επειδή η ελληνική παραγωγή φαρμάκου έχει ιδιαίτερα καλή εικόνα στην Ευρώπη. Διατύπωσε μάλιστα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί την ελληνική υποψηφιότητα. Την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από τη Μεγάλη Βρετανία για τη Σαουδική Αραβία, όπου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα η διυπουργική επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών δεσμών τους. Την Τρίτη, θα συμμετέχει επίσης σε διμερείς επαφές με Σαουδάραβες αξιωματούχους και σε οικονομικό φόρουμ που θα συμμετάσχουν Έλληνες και Σαουδάραβες επιχειρηματίες.

106 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply