ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ατόπημα τα “πειράματα” με το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου που ζητά παρέμβαση Τσίπρα!

0

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο μείζον ζήτημα που ανακύπτει από την αλλαγή δεδομένων στο… και πέντε, όσον αφορά στη δακοκτονία, ζήτημα που ανέδειξε χθες η «Φ». Συγκεκριμένα,  η ευθύνη της δακοκτονίας πλέον, περνά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο υπουργείο Εσωτερικών, κι αυτό, τη στιγμή που έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμών, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να τινάζεται στον… αέρα.
Χθες, στο πλαίσιο αυτής της άμεσης αντίδρασης της Περιφέρειας, συγκλήθηκε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, να καλεί τον κ. Τσπίρα να θέσει τον Βαγγέλη Αποστόλου προ των ευθυνών του. «Αν σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν αντιληφθεί το ατόπημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δακοκτονία και δε θέσει τον υπουργό προ των ευθυνών του, ώστε να ανατραπεί η πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή της διαδικασίας προμήθειας των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, το πρόγραμμα για το 2017 είναι ουσιαστικά ανέφικτο», τόνισε ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Σώματος, καλώντας παράλληλα τους αγρότες να αντιδράσουν.
«Καλούμε επίσης τους αγρότες – ελαιοπαραγωγούς, μέσα από τη θεσμική τους εκπροσώπηση να πιέσουν την κυβέρνηση και να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, γιατί κάθε μέρα που περνά απειλεί ολοένα και περισσότερο το πρόγραμμα δακοκτονίας 2017», δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης, ο οποίος ανέφερε ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον υπολογισμό των ανταποδοτικών τελών εισφοράς δακοκτονίας που εισπράττει από τους αγρότες – παραγωγούς και του κόστους δακοκτονίας, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση, «γιατί θέλουν να κρατούν άβατο το σχετικό κωδικό και να τον διαχειρίζονται όπως θέλουν κάθε φορά», όπως είπε με νόημα ο περιφερειάρχης.
ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο κ. Τατούλης κατήγγειλε επίσης την αντιπολίτευση για συνειδητή απουσία από την κοινωνία και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ειδικά σε ένα τόσο κρίσιμο, όπως τα χαρακτήρισε θέμα. «Η απουσία τους σηματοδοτεί ένα πολιτικό γεγονός, την απόλυτη υποτέλειά της σε μια λαθροχειρία πολιτικής που την έχουν κάνει σημαία. Απουσιάζουν σήμερα γιατί δεν αντέχουν την αποτελεσματικότητα της πλειοψηφίας και γιατί πολιτικά δεν μπορούν να σταθούν απέναντί μας. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν γρήγορα το Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό, αποτελεί πολιτικό έλλειμμα, εφόσον κορόιδεψαν τους πολίτες για το πόσο πιστεύουν στο θεσμό και πόσο ήθελαν να τον υπηρετήσουν», είπε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Το Σώμα, στην κατεπείγουσα συνεδρίασή του, αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και αποφάσισε να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και διεκδικήσεις.

  • Άμεσα, να ξεκινήσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι διαγωνισμοί προμηθειών των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων δακοκτονίας.
  • Άμεσα να κατανείμουν τους αναγκαίους πόρους δακοκτονίας στις Περιφέρειες και
  • να στείλει την απόφασή του στον ππρωθυπουργό, τους αρμόδιους υυπουργούς, την Ένωση Περιφερειών και τους εμπλεκόμενους φορείς, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση απειλεί άμεσα το εισόδημα από την ελαιοπαραγωγή.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Την έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου απασχόλησε και το επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα των Δασικών Χαρτών, για το οποίο επίσης ζητούν να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Άμεσα να παρέμβει ο πρωθυπουργός για την ανάκληση της ανάρτησης των δασικών χαρτών και να δεσμευθεί η κυβέρνηση σε χρονοδιάγραμμα διόρθωσης των σφαλμάτων, γιατί είναι αδιανόητο η χώρα να μην έχει δασολόγιο» τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος επεσήμανε πως αν χρειαστεί θα προσφύγει στο ΣτΕ. «Ενημερώνουμε την κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους συμπολίτες μας και θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», επεσήμανε ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα τον 21ο αιώνα να μη διαθέτει δασολόγιο.
Αφού αναφέρθηκε στις ευθύνες, τόσο της παρούσας, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα προβλήματα που έχουν οι Δασικοί Χάρτες, επεσήμανε ότι, αφενός προκαλούνται πολλά προβλήματα σε πολεοδομημένες περιοχές, σε βοσκήσιμες γαίες, στην αγροτική γη και τις επιδοτήσεις που τις συνοδεύουν, αφετέρου δεν συναρτώνται με το κτηματολόγιο, ενώ χαρακτήρισε απαγορευτικό για τους πολίτες το κόστος έντασης.

 ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΚΕΔΕ ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Το θέμα των Δασικών Χαρτών τέθηκε επί τάπητος και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τα μέλη της οποίας επεσήμαναν πως τα προβλήματα που προκαλούνται, δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού καθ΄ αυτού του έργου, που είναι να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, να υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και να προστατεύσει το περιβάλλον. Μιλώντας με λεπτομέρειες για τα προβλήματα, εστίασαν στις τέσσερις βασικές… πηγές τους.

ΟΙ 4 ΠΗΓΕΣ
ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ…
 «Πρώτον, οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τους έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960.
Δεύτερον, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.
Τρίτον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
Τέταρτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως η ΚΕΔΕ ζητά την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών  και επανεκκίνησής της, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση.
Να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί, να δοθεί παράταση της υποβολής αντιρρήσεων από δύο μήνες σε έξι μήνες, να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα και να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, με γεωπόνο ή μηχανικό, στην Επιτροπή  Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί.

Leave a Reply