ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Μερτικό” από το ΕΣΠΑ ζήτησαν οι Δήμοι από τον Αλέξη Χαρίτση!

0

Το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού να δοθεί, επιτέλους, από την κυβέρνηση στους Δήμους, ένα σημαντικό κομμάτι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου με αυτά να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης στο μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
Ο κ. Πατούλης στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αν δεν υπάρχει πρώτα τοπική ανάπτυξη στη χώρα. Επίσης, στη συνεδρίαση που συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Κορκολής, ο Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού απαιτεί από την κυβέρνηση τη δημιουργία «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους», με προϋπολογισμό  2 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με ζητήματα οργάνωσης και υλοποίησης πράξεων του ΕΣΠΑ ωστόσο, όπως σημείωσε, από πλευράς της κυβέρνησης προβάλλεται μία σειρά από έωλες δικαιολογίες για να μην γίνονται αποδεκτές. «Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς της κυβέρνησης για συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την αντίφαση να αρνείται η κυβέρνηση επιχειρησιακά προγράμματα για τους Δήμους, την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για δαπάνες χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Η άρνηση αυτή είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως πολιτική επιλογή είναι να μειώσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των Δήμων το 2017, μέσα από τον προϋπολογισμό αλλά και η απόφαση της να προσπαθήσει να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας» σημείωσε ο κ. Πατούλης, ο οποίος έθεσε στον κ. Χαρίτση και το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας πως η ολιγωρία και οι αργοί ρυθμοί της Περιφέρειας να προχωρήσει τις διαδικασίες καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης, έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΤΗΝ 
ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση και επικαλούμενος τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20, ανέφερε πως η κυβέρνηση ούτε στους Δήμους δίνει χρήματα, αλλά ούτε το ΕΣΠΑ διαχειρίζεται με επιτυχία και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Οι Δαπάνες ανέρχονται στα 1,612 δισ. ευρώ δηλαδή 11,35%.

Από τις δαπάνες αυτές:

  • 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, που βρίσκεται εδώ και μήνες σε αναστολή πληρωμών (δηλ. δεν πληρώνονται) από την Ε.Ε.
  • 320 εκατ. ευρώ, αφορούν στο Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας, δηλαδή ως επί το πλείστον δαπάνες της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΜΟΔ
  • 500 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας και αφορούν τα εμπροσθοβαρή έργα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί το 2014 (δηλ. προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εκπαιδεύσεις και βρεφονηπιακούς σταθμούς)
  • Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, που αφορά δράσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, έχει απορρόφηση μόλις 7%.

Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες της Πρόσκλησης 054, που αφορά την πληρωμή μισθοδοσίας των επικουρικών γιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων.

  • Τέλος, ένα μεγάλο ποσό αφορά διάσπαρτα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, που μεταφέρθηκαν στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, αποκλειστικά για λόγους απορρόφησης.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δε συνεισφέρουν στο στόχο της ανάπτυξης, δε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και δεν εξυπηρετούν κανένα από τους στρατηγικούς στόχους του ΕΣΠΑ 2014-20.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για να μπει ένα τέλος στην πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τακτικές «μπαλώματος» και με ευκαιριακό τρόπο, «επιβάλλεται η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, λόγω της γνώσης των τοπικών προβλημάτων και της δυνατότητας αποτελεσματικής παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσε στον κ. Χαρίτση, ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης στα ζητήματα που αφορούν στην εμπλοκή των Δήμων με το ΕΣΠΑ.

  • Στο επίκεντρο βρίσκεται η δημιουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.
  • Η υλοποίηση κοινωνικών δράσεων μέσω του Θεματικού Στόχου 9 των ΠΕΠ, από τους Δήμους.
  • Η παροχή τεχνικής βοήθειας και η ωρίμανση έργων Δήμων, με έμφαση στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς.
  • Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε τη διάθεση να συζητήσει και να εξετάσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ αλλά και τα επιμέρους αιτήματα των Δήμων με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

 

127 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply