ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δυσεύρετες οι ελιές Καλαμών, κινούνται ανοδικά λόγω των ζημιών του προϊόντος

0

Η ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας από τις καιρικές συνθήκες, την εκτεταμένη δακοπροσβολή και εξαιτίας αυτής, από το γλοιοσπόριο, εκτός από τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που… πέταξαν από την παραγωγή ελαιολάδου, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και στις ελιές Καλαμών. Το ρεπορτάζ της Agrenda, το οποίο βρέθηκε στις κύριες ζώνες του προϊόντος, λέει ότι οι πράξεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν κυρίως περιπτώσεις οργανωμένων αγροτών, που διαθέτουν αρτιότητα υποδοµών, κυρίως αποθήκες και τεχνογνωσία, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να κρατούν τις ελιές στην αποθήκη και να πωλούν κάποιους µήνες µετά τη συγκοµιδή, για να επωφεληθούν από τις τιµές που δίνει το εµπόριο.
Συγκεκριμένα, στο νοµό Αιτωλοακαρνανίας, την πιο δυναµική ζώνη, µεσίτες αγοράζουν  προς 2 ευρώ το κιλό το 200άρι, προσφέροντας «διπλή», τιµή, ήτοι 1 ευρώ το κιλό για τις άγουρες Καλαµών ανεξαρτήτως µεγέθους, όταν τα προηγούµενα χρόνια η κατηγορία έπιανε µετά βίας τα 40-50 λεπτά του ευρώ.
Στις υπόλοιπες περιοχές, όπως η Λακωνία και η Φθιώτιδα, οι πληροφορίες λένε πως έµποροι προσφέρουν ακόµη και 2,20 ευρώ το κιλό, «σκουπίζοντας» την αγορά, ενώ σε περιπτώσεις µεγαλοπαραγωγών, υπάρχει περιθώριο διαπραγµάτευσης για πιο υψηλή τιµή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στον πολλαπλασιασµό της παγκόσµιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών σε ποσοστό 182% το 2016-2017, σε σύγκριση µε την περίοδο 1990-1991 στέκεται το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου στο ενηµερωτικό του σηµείωµα για το µήνα Ιανουάριο.

Leave a Reply