ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σκοτεινή βιογραφία του Ιωνά Δραγουμάνου (32)

0

ΚΑΘΕ φορά που επισημαίνεται από τον γράφοντα πως ο Ιωνάς Δραγουμάνος δεν είναι ο Ίων Δραγούμης, προκύπτει η ανάγκη για περαιτέρω εξηγήσεις. 

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ λοιπόν, όπως όλα τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν, γνώριζε καλά τον Δραγούμη απ’ όλες τις απόψεις και γι’ αυτό η γνώμη που είχε σχηματίσει έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους αντιλαμβάνονται τα ιστορικά πρόσωπα χωρίς παρωπίδες. 

ΚΑΙ στην προκειμένη περίπτωση ο Δραγουμάνος γνώριζε τον Δραγούμη πίσω το πέπλο του μύθου. 

ΑΥΤΟ ίσως τελικά να μην ήταν και το καλύτερο. 

***

Η ΜΠΕΛ ΕΠΟΚθα μπορούσε να θεωρηθεί ως ιδανική εποχή για τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα του Ιωνά Δραγουμάνου και τελικά έτσι ήταν. 

ΑΥΤΗ την εποχή άρχισε να αναπτύσσει ιδιαίτερες σχέσεις με την Αίγινα λόγω των συχνών επαφών του με την οικογένεια Δραγούμη, που η γνωριμία του με την οικογένεια είχε ξεκινήσει με τον Ιωνα Δραγούμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως ο Μακεδονικός Αγώνας. 

ΑΥΤΗ η γνωριμία ωστόσο είχε σε κάθε εμφάνισή της πολλές ιδιαιτερότητες που ο Δραγουμάνος θα έβρισκε μπροστά του στα χρόνια που ακολούθησαν και όταν πλέον είχε φύγει από τη ζωή, δολοφονημένος, ο Δραγούμης. 

***

ΓΙΑ τον Ανεστάκη δεν ήταν έκπληξη που βρήκε στο αρχείο της Μανδραγόρα υλικό για τον Δραγούμη, που είχε συγκεντρώσει κατά καιρούς ο Δραγουμάνος. 

ΗΞΕΡΕ πως ήταν φίλοι και συνεργάτες στην υπόθεση του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά η έκπληξη ήταν πως στο υλικό αυτό υπήρχαν και πολλά «ντεσού» που αφορούσαν την προσωπική ζωή του Δραγούμη, για την οποία όπως προκύπτει ήταν πλήρως ενημερωμένος ο Δραγουμάνος. 

ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ αυτό υπάρχουν και ενδιαφέρουσες σημειώσεις που παραπέμπουν σε ημερολόγιο και αφορούν την εποχή που ο Δραγουμάνος πήγε στην Κορσική για να συναντήσει τον Δραγούμη και τελικά συνάντησε και τον Μεταξά, τον μετέπειτα δικτάτορα. 

ΓΙΑ να κρατήσει ημερολογιακές σημειώσεις γι’ αυτή την περίοδο ο Δραγουμάνος προφανώς έκρινε πως υπήρχε σοβαρός λόγος. 

ΑΥΤΟ τον σοβαρό λόγο ήθελε να ανακαλύψει και ο Ανεστάκης στην έρευνα του, αλλά για άγνωστους λόγους σταμάτησε να ψάχνει εντελώς ξαφνικά.

ΤΙ μεσολάβησε άραγε; 

ΠΟΙΕΣ πιέσεις ασκήθηκαν προς το μέρος του και τον υποχρέωσαν να σταματήσει; 

Ο ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ δεν έχει πλήρη εικόνα και ως εκ τούτου αναζητά απαντήσεις. 

ΟΥΤΕ βεβαίως μπορεί να εμπιστευθεί τα αμφιλεγόμενα συμπεράσματα του Ανεστάκη.

***

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ήταν μεγάλη για τον Ιωνά Δραγουμάνο όσο κι αν προσπαθούσε να κρύβει τα συναισθήματά του κάθε φορά που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, ακόμα κι όταν δεν συναντούσε τους προσφιλείς του Μπενάκηδες, με τους οποίους διατηρούσε εξαιρετική σχέσεις, οι οποίες και συνεχίστηκαν όταν αυτοί μετακόμισαν οριστικά στην Αθήνα. 

ΜΠΟΡΕΙ ο φίλος του Δραγούμης να ήταν μισητός για τους Μπενάκηδες (θα επανέλθουμε σε αυτό το μίσος) αλλά τον Δραγουμάνο τον συμπαθούσαν σε βαθμό προκλητικό, ιδιαίτερα ο πατριάρχης της οικογένειας Εμμανουήλ Μπενάκης. 

***

ΣΤΑ ΣΥΧΝΑ μια εποχή ταξίδια του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Ιωνάς Δραγουμάνος γνώρισε και τον Φαραώ Γουηβέριο και πολύ ενθουσιάστηκε στην αρχή για τη γνώριμη αυτήν. 

ΑΥΤΗ η γνωριμία ξεκινάει στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα χρόνια του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Δραγουμάνος αναζητά ρόλο κατασκόπου ανάμεσα στους Βρετανούς και τους Γερμανούς. 

ΤΟΤΕ είναι που ο Φαραώ Γουηβέριος θα συμβάλει καθοριστικά ώστε η εμπλοκή του Δραγουμάνου να είναι χωρίς επιπτώσεις για τον ίδιο. 

ΔΕΝ ήταν βέβαια τυχαίος ο εν λόγω Γουηβέριος, και μάλιστα στην Αλεξάνδρεια η  παρουσία του ήταν εντονότατη και είχε σχέσεις τόσο με τους Μπενάκηδες όσο και άλλους επιφανείς Αλεξανδρινούς, αλλά και με τον Δραγούμη. 

ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος λοιπόν, χάρη στις γνωριμίες του αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμος για τις δραστηριότητες του Ιωνά Δραγουμάνου, όπως θα δούμε και στις επόμενες συνέχειες. 

 Θανάσης Παντές

 

104 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply