ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να καταψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά καλούν τα μέλη Πρωτοβουλίας κατά της CETA

0

Τους Έλληνες βουλευτές να μην ψηφίσουν την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά, τη γνωστή CETA, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο, καλεί σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Πρωτοβουλία «STOP TTIP CETA TiSA».
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε ΚΕΔΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τον αγροτικό κόσμο, τους επαγγελματοβιοτέχνες,  το καταναλωτικό και το οικολογικό κίνημα να πάρουν άμεσα θέση και να συντονιστούν με τα κινήματα στην Ευρώπη και στη χώρα μας για να μη ψηφιστεί η CETA από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα στοιχεία για το πώς ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, όπου σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, υπέρ ψήφισαν από τη ΝΔ η Μαρία Σπυράκη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Από «Το Ποτάμι», ο Γεώργιος Γραμματικάκης και ο Μιλτιάδης Κύρκος και από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης απείχε.
Κατά της CETA, ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου, ενώ ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος ήταν απών. Επίσης ο Νίκος Χουντής από τη Λαϊκή Ενότητα, οι Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος από το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς.
«Η προσωρινή εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ  Ε.Ε.- Καναδά, με το ακρωνύμιο CETA, ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο μια ισχυρή μειοψηφία Ευρωβουλευτών ψήφισε κατά αυτής», επισημαίνει η Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της. «Παρά την ψήφισή της, ο μακροχρόνιος αγώνας εκατομμυρίων ανθρώπων βοήθησε, ώστε να τεθεί εκτός προσωρινής εφαρμογής, ένα επικίνδυνο κομμάτι της συμφωνίας που είναι η επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους το λεγόμενο ICS. Από τους 695 Ευρωβουλευτές υπέρ, ψήφισαν 408, κατά 254 ενώ απείχαν 33 ευρωβουλευτές! «Ο Καναδός πρωθυπουργός κ. Τριντό, μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση της συμφωνίας,  δήλωσε κατά την ομιλία του στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ότι «η CETA δεν αφορά μόνο στο εμπόριο, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα κέρδη. Στόχος είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων». Διαφωνούμε πλήρως με τη δήλωση του κ. Τριντό ότι «ο στόχος   είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων». Η εκτίμηση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι ότι η CETA υπονομεύει τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καταργηθεί η περιβαλλοντική προστασία τα «δίκτυα ασφαλείας»  των εργαζομένων, τα οποία οι πολυεθνικές θεωρούν ότι βάζουν εμπόδια στην παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων και  των υπηρεσιών τους και περιορίζουν την κερδοφορία τους», επισημαίνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια σε TTIP CETA TiSA, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος συμφώνησε στη Μπρατισλάβα στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και στο Λουξεμβούργο 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, όπως είχε κάνει αρχικά η Βαλονία.
«Οι αντιδράσεις τώρα μεταφέρονται στα 28 εθνικά και στα 10 περιφερειακά  κοινοβούλια της Ε.Ε.. Αν ένα από αυτά πει όχι, η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA θα παγώσει ή και θα ακυρωθεί», επισημαίνει η Πρωτοβουλία και καταλήγει με τα αιτήματά της.
ΤΗ ΖΗΤΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ
CETA

  • Να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της.
  • Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
  • Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το ίδιο με τους συναδέλφους τους Ευρωβουλευτές και να καταψηφίσουν τη CETA, όπως άλλωστε έχει αποφασίσει α) το πρόσφατο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13 – 16 Οκτωβρίου 2016) β) το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (24.01.2017).
  • Από τους βουλευτές του ΚΚΕ και των Οικολόγων – Πρασίνων να επιβεβαιώσουν τις θέσεις στο Εθνικό Κοινοβούλιο καθώς και από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων να πάρουν άμεσα θέση κατά της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας CETA.
  • Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού να μην ακολουθήσουν την στάση των ευρωβουλευτών τους αλλά να ακούσουν την φωνή των τοπικών κοινωνιών.

 

Leave a Reply