ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Οι δήμαρχοι της Καλαμάτας 1834-1978» στο νέο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου!

0

 

ΕΝΩ τα δυσάρεστα τελειωμό δεν έχουν σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο με την ελληνική κοινωνία κολλημένη στο τέλμα για χρόνια, με νέα σενάρια Grexit και έξαρσης της δραχμολογίας, ενόψει του σημερινού Eurogroup, τίποτε δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει το πολυετές μαρτύριο της λιτότητας και της αβεβαιότητας στο οποίο υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, λόγω της ανικανότητας του πολιτικού συστήματος, που οι ανελέητοι δανειστές εκμεταλλεύονται στο έπακρον! 

ΕΤΣΙ από τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με τις «μαντάμ» Μέρκελ και Λαγκάρντ να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές Ελλάδας -τρόικας με το «καλό» σενάριο να προβλέπει συμφωνία τον Απρίλιο και το «κακό» παράταση της εκκρεμότητας για τον Ιούνιο!  Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι… 

***

ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως και κάτι πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον!  Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου πρώην δημάρχου Παναγή Κουμάντου με τίτλο «Οι δήμαρχοι της Καλαμάτας 1834-1978».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για πολυσέλιδη (523 σελίδες) καλαίσθητη έκδοση που έγινε στην Καλαμάτα από τις γραφικές τέχνες Λεβέντη. 

ΜΕΣΑ από το βιβλίο, που προλογίζει ο πρ.  δήμαρχος Χρίστος Μαλαπάνης, μπορεί κανείς να δει την «εικόνα» και την εξέλιξη της μετεπαναστατικής Καλαμάτας.  Πως από μια κωμόπολη 3.862 κατοίκων το 1834, φθάσαμε στη σύγχρονη Καλαμάτα! 

ΚΑΙ ΑΥΤΑ μέσα από τη δράση των δημάρχων και δημοτικών αρχών της Καλαμάτας μέχρι την εκλογή του Σταύρου Μπένου το 1978. 

Ο Π. ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ με υπομονή και επιμονή, όπως γράφει ο Χρ. Μαλαπάνης ερεύνησε δημοτικά και όχι μόνο αρχεία, φυλλομέτρησε και διάβασε χιλιάδες σελίδες παλιών εφημερίδων και με τη δική του συγγραφική μαεστρία συνέθεσε ένα ευκολοδιάβαστο και ενδιαφέρον βιβλίο που έλειπε από την τοπική βιβλιογραφία. 

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ το βιβλίο διακρίνει κανείς τη συγγραφική μεθοδολογία και ευταξία του Π. Κουμάντου, χωρίζοντάς το σε δημαρχιακές περιόδους με χρονολογική σειρά ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια για τον αναγνώστη και να σχηματίζεται αντίληψη για την εξέλιξη της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατατοπιστικός τόσο ο πρόλογος του Χρ. Μαλαπάνη σε βάζει στο θέμα και σε προκαλεί να μελετήσεις το βιβλίο, όσο και η εισαγωγή του συγγραφέα για το κίνητρο και τους στόχους της συγγραφής του. 

ΒΕΒΑΙΩΣ σήμερα εν είδει παρουσίασης σημειώνω ορισμένες πρώτες εντυπώσεις, ενώ εκτενή παρουσίαση θα δημοσιεύσουμε συντόμως και αφού έχουμε σχηματίσει πλήρη εικόνα από το διάβασμα του βιβλίου. 

ΑΥΤΟ που θέλω εδώ να σημειώσω, είναι ότι αξίζει ο δημόσιος έπαινος στον πρώην δήμαρχο Παναγή Κουμάντο, για την ιδέα και την έρευνά του χαρίζοντας στην Καλαμάτα έναν «οδηγό ιστορίας» των τοπικών αιρετών αρχόντων και μέσα από αυτούς της πόλεως.  Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους τους Καλαματιανούς, όπως προσφυώς γράφει ο Χρ. Μαλαπάνης, κλείνοντας τον διαφωτιστικό πρόλογό του. 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

282 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply