ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας: 12 χρόνια Κοινοτικής Περιόδου (1987-1998)

0
  • ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΥΡΙΑΖΗ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 5 ΚΑΙ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗ «ΦΩΝΗ»

Μέσα σε δύο πολυσέλιδους τόμους καταγράφεται η δωδεκαετής αυτοδιοικητική ιστορία του Σιδηροκάστρου Τριφυλίας.  Πρόκειται για την τελευταία κοινοτική περίοδο, πριν ο «Καποδίστριας» σε πρώτη φάση… εξαφανίσει από το χάρτη τα χωριά,  για να έρθει το 2010 ο «Καλλικράτης» να αποτελειώσει των Ελλήνων τις Κοινότητες! 

Για τη 12ετία, λοιπόν 1987-1998  στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας (το χωριό των αγαλμάτων) μιλάμε, όπου πρόεδρος εξελέγη για τρεις συνεχόμενες 4ετίες με άνετες πλειοψηφίες, εξ όσων θυμάμαι, ο Θανάσης Κυριαζής.

Μέσα από έργα, αποφάσεις, έγγραφα του Κ.Σ. και των αρμοδίων αρχών, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό,  δημοσιεύματα της εποχής (με τα περισσότερα από τη «ΦΩΝΗ») ο Θανάσης Κυριαζής «ζωντανεύει» την τελευταία δωδεκαετία της κοινοτικής περιόδου. 

Δεν διάβασα ακόμη τα βιβλία, καθ’ ότι μόλις εκτυπώθηκαν, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτά οι Σιδηροκαστρίτες όπου γης, κι όχι μόνο… θα έχουν τη δυνατότητα να ξαναζήσουν στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, να κρίνουν και να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα και να προβληματιστούν, όπως και σε όλα τα χωριά, για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το δίτομο έργο του Θανάση Κυριαζή, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν, θα παρουσιαστεί σε δύο εκδηλώσεις στις 5 και 12 Μαρτίου, στο Καλό Νερό και στην Αθήνα αντίστοιχα. 

  • Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου στο Καλό Νερό Τριφυλίας, στο κέντρο «ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ» της Σιδηροκαστρίτικης οικογένειας του Ηλία Καραχάλιου, από τις 12-2 το μεσημέρι με ομιλητές:
  • Τον Παναγιώτη Πετρόπουλο, ιατρό, τέως δήμαρχο Χώρας και Δήμου Νέστορος, αντιδήμαρχο του Καλλικρατικού Δήμου Πύλου-Νέστορος.
  • Τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, στρατηγό ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ιστορικό -λαογράφο.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η δεύτερη εκδήλωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου, 6-8 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», Αγίου Φανουρίου 99, στον Άγιο Φανούριο του Δήμου Ιλίου με ομιλητές:

  • Τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, στρατηγό ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ιστορικό -λαογράφο.
  • Τη Μαρία Κ. Λιακάκη, υποψήφια διδάκτορα Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων και συνδέσμων Τριφυλίας.
  • Τον Στάθη Παρασκευόπουλο, εκπαιδευτικό, συγγραφέα (τακτικό συνεργάτη της «ΦΩΝΗΣ») και επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.

Χορηγός επικοινωνίας της έκδοσης και των εκδηλώσεων παρουσίασης του έργου «Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας: 12 χρόνια Κοινοτικής Περιόδου»  είναι η εφημερίδα «ΦΩΝΗ».

Θ.Τ.

Leave a Reply