ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απίστευτο … αλαλούμ με τον Ενιαίο Φόρο Κοινωνικής Ασφάλισης με την αγορά σε απόλυτη ανασφάλεια!

0

 

  • ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΝΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Έντονος εξακολουθεί να είναι ο προβληματισμός όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς πέραν των αρχικών προβλημάτων τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, υπάρχουν 4 σημεία – κλειδιά που δύσκολα φαίνεται πως θα αντιμετωπιστούν!

Αρχικά, η δέσμευση της κυβέρνησης για έκδοση των κύριων συντάξεων σε 120.000 συνταξιούχους που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δύο χρόνια, κάτι  που αναμένεται να τινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του 2018, έπειτα, η πορεία είσπραξης των εσόδων, η οποία έχει διαταραχθεί εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης και της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες. Η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, που εκτοξεύει τη δαπάνη συντάξεων στο 10% του ΑΕΠ και οι πραγματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας με την τεράστια διεύρυνση  των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την καταβολή μειωμένων εισφορών στον ενιαίο αυτό φόρο, είναι οι τέσσερις «νάρκες» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ που αναμένεται εντός του 2017 να απειλήσουν με αποσταθεροποίηση τον οργανισμό και να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του «κόφτη» συντάξεων, πολύ νωρίτερα από την πρόθεση των δανειστών να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα προβλήματα άλλωστε, παραδέχθηκε μιλώντας στη «Φ» και η προϊσταμένη των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καλαμάτας, Βαγιούλα Αγαδάκου, η οποία αναφέρθηκε στα ειδοποιητήρια που ξεκίνησαν να έρχονται, από την κεντρική διοίκηση.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε πρώτη φάση με τα συστήματα, είχαμε προβλήματα στο θέμα του Μητρώου , όπου έπεσε για ένα διάστημα το σύστημα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, ο οποίος ωστόσο έδειξε αρκετή ανοχή και ανεκτικότητα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό! Οι υπάλληλοι προσπάθησαν να κάνουν ότι μπορούσαν περισσότερο! Υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν προβλήματα που εξομαλύνονται μέρα με την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά η κα Αγαδάκου.

 agadakoyΤα πρώτα ειδοποιητήρια απεστάλησαν ταχυδρομικώς στους ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αυτό θα συμβεί και για τις εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο τα ειδοποιητήρια δεν θα αποστέλλονται. Η ενημέρωση θα γίνεται μόνο από το site του ΕΦΚΑ και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος, με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμού, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων. Οι εισφορές που θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλιώς θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εάν καταβληθεί μόνο μέρος της εισφοράς, το υπόλοιπο επιβαρύνεται με επιτόκιο 8%! 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Σκοπός του Ενιαίου Φόρου Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι οι ενοποιήσεις που γίνονται σταδιακά, να αποτελέσουν τον κύριο πυλώνα της μεταρρύθμισης, καθώς θα οδηγήσουν σε ενοποίηση κανόνων για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές όσο και ως προς τις παροχές. Μέσω αυτής της ενοποίησης προϋποθέσεων και παροχών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις συντάξεων για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, όταν θα εφαρμοστεί ο ενιαίος κανονισμός του υπερταμείου.
«Θεωρώ ότι αν πετύχει, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μας», ανέφερε η Βαγιούλα Αγαδάκου, η οποία έκανε λόγο για ένα  δύσκολο εγχείρημα. «Πράγματι, δεν είναι εύκολο  όλα αυτά τα Ταμεία που υπάρχουν πολλά χρόνια, για παράδειγμα το ΙΚΑ υπάρχει 80 χρόνια τώρα και από τότε ξεκίνησε και η Ασφάλιση, μικρά και μεγάλα Ταμεία, που είχαν διακτινιστεί, να μπορέσουν να συγκεραστούν και να συγκεντρωθούν». Η προϊσταμένη των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καλαμάτας, αναφέρθηκε και στις κατασχέσεις που είχαν σταματήσει και για όσους δεν είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά, λόγω της φονικής πλημύρας του Σεπτεμβρίου του 2016, τονίζοντας πως για τους συγκεκριμένους, αυτούς που δεν είχαν υποβάλλει αίτηση, ξεκίνησαν πάλι οι κατασχέσεις υπέρ τρίτων!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply