ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τατούλης κατά της κυβέρνησης και μειοψηφίες κατά Τατούλη για δακοκτονία και δασικούς χάρτες στην Πελοπόννησο!

0
  • ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ!

  • ΣΕ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στον… αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα των δασικών χαρτών, με τις αντιδράσεις έντονες από κάθε κατεύθυνση, ειδικά από τη στιγμή που τίθενται σε… επισφάλεια οι αγροτικές επιδοτήσεις, αφού αμέτρητα στρέμματα καλλιεργούμενης γης χαρακτηρίζονται πλέον ως δασικές εκτάσεις! Μάλιστα, όσον αφορά και στους κτηνοτρόφους, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει ποινές απαιτώντας επιστροφές ποσών που καταβλήθηκαν ως επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότεροι φορείς, αντέδρασαν άμεσα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταξύ άλλων, να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, για το ζήτημα αυτό και εκείνο των νέων δεδομένων στη δακοκτονία. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά και ύστερα από τις πρώτες επαφές, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιδρά φοβικά στην πολιτική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής για τους δασικούς χάρτες. «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και αντιδρά φοβικά στην  πολιτική πρωτοβουλία που λάβαμε», δηλώνει ο Πέτρος Τατούλης και συνεχίζει. «Η ανάθεση από τον πρωθυπουργό στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γιάννη Τσιρώνη Νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχουν οι δασικοί χάρτες στις αγροτικές επιδοτήσεις, μόνο ερωτήματα δημιουργεί.

Η έκδοση της ΚΥΑ που επιφέρει μικρές μειώσεις των υπέρογκων τελών που πρέπει να καταβάλει ο πολίτης για την άσκηση αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, απλά αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την ευθύνη να αναδείξουμε το πρόβλημα σε όλο του το μέγεθος. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τις τραγικές συνέπειες και τα αδιέξοδα που προκαλεί», τονίζει ο κ. Τατούλης που αναπτύσσει μερικά από αυτά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

  • Η παράνομη μετατροπή των «αναδασωτέων εκτάσεων» σε «Δασικές εκτάσεις».
  • Ο παράνομος χαρακτηρισμός ως «Δασικών εκτάσεων» ολόκληρων οικισμών, εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και αγροτικών διανομών, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θεώρησαν τις θεσμικές γραμμές που οριοθετούν τις εκτάσεις αυτές ως όφειλαν.
  • Η πρακτική αδυναμία των Πολιτών να υποβάλλουν αντιρρήσεις εξαιτίας του υπέρογκου τέλους αντιρρήσεων που καλούνται να πληρώσουν.
    Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ, Τατούλης, αναρωτιέται αν ο κ. Τσιρώνης που συνέταξε τον σχετικό Νόμο και έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. «Όταν η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη ποιες σκοπιμότητες επέβαλαν την ανάθεση από τον πρωθυπουργό της Νομοθετικής πρωτοβουλίας στον κ. Τσιρώνη;», διερωτάται ο Πέτρος Τατούλης που ξεκαθαρίζει πως ο αγώνας δε θα σταματήσει! «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των δασικών χαρτών στρέφοντας εναντίον τους όλη την κοινωνία. Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί. Είχαμε την τύχη για μια 15ετια να ζήσουμε το απόλυτο αδιέξοδο με το δασικό χάρτη της Κυνουρίας, τον πρώτο που κυρώθηκε σε όλη τη χώρα, για την ακύρωση του οποίου απαιτήθηκε νομοθετική πρωτοβουλία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου περιμένει από τον πρωθυπουργό άμεσα, γενναίες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να αναλάβει την ευθύνη δικαστικών ενεργειών προκειμένου  να προστατέψει τόσο την αξιοπιστία των «Δασικών Χαρτών», ενός θεσμικού εργαλείου αναγκαίου τόσο για τη χώρα, όσο και την οικονομία της Περιφέρειας από τις συνέπειες της Κρατικής Ανικανότητας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΥΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ 3 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ 
ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Στην… αντεπίθεση, καταγγέλλοντας την Περιφερειακή Αρχή για «τακτικισμούς», περνούν με κοινή  τους ανακοίνωση οι Συνδυασμοί της Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου «Πελοπόννησος Πρώτα», «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» και «Πελοπόννησος Οικολογική», οι οποίοι κατηγορούν τον Πέτρο Τατούλη ότι εφαρμόζει τη Δημοκρατία, κατά το δοκούν. «Φυσικά για την αντιπολίτευση του ΠΕΣΥ, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και οι αντιδημοκρατικές του πρακτικές είναι γνωστές, τουλάχιστον σε εμάς. Ωστόσο οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αυτού του τόπου, πως ενώ στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα των δασικών χαρτών, η πλειοψηφία του περιφερειάρχη αποφάσισε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο τακτικό Περιφερειακό Συμβούλιο. Όμως στην πρόσκληση που εστάλη στις 16 Φεβρουαρίου για τη συνεδρίαση του Σώματος χθες, 20 του μηνός ,δεν το συμπεριέλαβε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Και βεβαίως ο κύριος Περιφερειάρχης-κατά την προσφιλή του τακτική της καταστρατήγησης των αποφάσεων- συγκάλεσε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή ενημερώνοντας τους περιφερειακούς συμβούλους την ίδια μέρα… προφανώς, για να συζητήσει μόνος του αφού μάλλον δεν άντεχε την κριτική μας. Να σημειώσουμε εδώ πως ενώ οι χάρτες της Μεσσηνίας αναρτήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου ο κύριος Περιφερειάρχης  θεώρησε το θέμα ως έκτακτο και σοβαρό σχεδόν ένα μήνα μετά…, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε να συζητηθεί το θέμα εδώ και δύο περίπου εβδομάδες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Οι Συνδυασμοί της Μειοψηφίας στην κοινή τους ανακοίνωση, στέκονται και στο θέμα της δακοκτονίας, τονίζοντας πως θα μπορούσε να συζητηθεί χθες, προ ημερήσιας διάταξης, με τη δέουσα σοβαρότητα και σωστή προετοιμασία με τεκμηριωμένες προτάσεις. «Τι άραγε ήθελε να προλάβει ο κύριος Τατούλης; Μήπως τις εξαγγελίες για νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά τους δασικούς χάρτες;

Δυστυχώς όμως για αυτόν δεν πρόλαβε και έμεινε «εκτεθειμένος», γιατί την Παρασκευή στις 17 του μηνός  η διυπουργική σύσκεψη μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για την συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης , εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ και αλληλοεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες. Για όλους αυτούς του λόγους και οι έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, απείχαμε από την «κατεπείγουσα » συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Δεν μας εκπλήσσουν οι πολιτικές που εφαρμόζει ο περιφερειάρχης διότι είναι  οι ίδιες πρακτικές που εφάρμοσε η παράταξη που εκφράζει και που βούλιαξαν την χώρα μετά από 40 χρόνια διακυβέρνησης», καταλήγουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις παρατάξεις μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Leave a Reply