ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο «πέρασε» ο ΠΕΣΔΑ ανοίγοντας το δρόμο για κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο με τη ΣΔΙΤ!

0

Από… 40 κύματα με την ένταση για μια ακόμη φορά να κυριαρχεί, πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ο αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος εγκρίθηκε τελικά κι έτσι μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πυροδότησε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να οργίζεται από τις αναφορές του Νίκου Πατσαρίνου, καθώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκρινε σκληρά το έργο της Περιφέρειας και άφησε υπονοούμενα για την ανάδοχο εταιρεία.
Την εισήγηση του θέματος έκανε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τους στόχους του σχεδίου και τα προτερήματα του έργου, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου ανάκτησης ΑΣΑ με στόχο της επίτευξη προετοιμασίας για ανάκτηση σε ποσοστό 74%, την προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων βιοαποβλήτων σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και τον περιορισμό υγειονομικής ταφής σε ποσοστό μικρότερο του 26%.
Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε πως «εγκρίνουμε τον ΠΕΣΔΑ και νιώθουμε υπερήφανοι γιατί επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ακόμα μια φορά η πολιτική μας διορατικότητα και η ορθότητα του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων». Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη είπε πως έχει μπερδέψει τον ΠΕΣΔΑ με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Τον Αύγουστο του 2016 ξεκαθαρίστηκε ότι το 2017 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Διαλογή στην πηγή, αποκέντρωση στις μικρές μονάδες. Γιατί αμφισβητούνται και οι χρηματοδοτήσεις», είπε ο κ. Πατσαρίνος ο οποίος κατήγγειλε τη σχέση της Περιφερειακής Αρχής με τους Δήμους αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. «Όσοι Δήμοι πήγαν κόντρα στην Περιφέρεια τα βρήκαν δύσκολα, όσοι όμως τα γύρισαν και τάχθηκαν υπέρ του έργου άρχισαν το… καλαματιανό, βλέπε Νίκας», είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ενώ ο Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στις τοπικές μονάδες οι οποίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα και δήλωσε την αντίθεση της παράταξής του, στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Έντονη φυσικά ήταν και η αντίδραση του Νίκου Γόντικα, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του για ενιαίο κρατικό φορέα και έκανε λόγο για κρατική περιουσία και για βελτίωση όρων της εργατικής δύναμης, προβάλλοντας την άμεση διεκδίκηση και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κυρία Δήμητρα Λυμπεροπούλου, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για σύμμεικτα απορρίμματα, αφού δήλωσε εξαρχής πως  καταψηφίζει.
ΑΙΧΜΕ ΤΑΤΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως ο ΠΕΣΔΑ που υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι της Περιφέρειας, θυμίζοντας πως ετοιμάστηκε από το ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τον κατέθεσε στην κυβέρνηση και αυτή, επέλεξε συγκεκριμένο σενάριο το οποίο εξασφαλίζει το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κόστος στον πολίτη, αυτό της κεντρικής διαχείρισης που προκρίνοντας ξεκάθαρα τη ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας.
«Δικό μας είναι μόνο ένα για το οποίο είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, «το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πρώτη η Πελοπόννησος έφερε στη χώρα και υιοθετήθηκε απ’ το σύνολο του πολιτικού κόσμου».
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε μια ακόμα φορά την καθυστέρηση των δύο χρόνων από την κυβέρνηση να υπογράψει την εγγύηση του δημοσίου ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ «γιατί δεν τολμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο για ένα σχέδιο που είναι πλήρως ώριμο, απόλυτα διαφανές, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το μικρότερο κόστος για τον πολίτη, αλλά επίσης είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αν το σχέδιο είχε προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί οι δομές θα ήταν ήδη έτοιμες και θα είχαν αποτραπεί οι κίνδυνοι που απειλούν τους πολίτες για νέα πρόστιμα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι η έγκριση του ΠΕΣΔΑ αποδεικνύει την πολιτική δυναμική και σταθερότητα της περιφερειακής αρχής και της πλειοψηφίας, αλλά και την αβεβαιότητα και την ανισορροπία της αντιπολίτευσης, «η οποία δεν γνωρίζει ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει, παρά μόνο επιχειρεί ανεπιτυχώς να ενδυθεί το μανδύα του αναμάρτητου», ενώ ζήτησε την παραίτηση Πατσαρίνου.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΖΗΤΕΙ
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
«Όταν υπογραφεί η ΣΔΙΤ περιμένω την άμεση παραίτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έχει ο ίδιος δημόσια δεσμευθεί», δήλωσε με νόημα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εξέφρασε την απορία «γιατί η κυβέρνηση υπογράφει τις άλλες ΣΔΙΤ και καθυστερεί να υπογράψει αυτή της Πελοποννήσου, τη στιγμή μάλιστα που έχει το μικρότερο κόστος».
Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των 68 εκατομμυρίων, η οποία εξασφαλίζει το μειωμένο κόστος για τον πολίτη, αλλά και της ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι αποτελεί ευθύνη των Δήμων και ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικούς πόρους. Ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής από το 2011 να βοηθήσει τους Δήμους που αδυνατούν να φτάσουν τους στόχους για την ανακύκλωση για το 2020, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για αυτόματη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή νέων προστίμων.
«Το σύνολο της αντιπολίτευσης είναι επιεικώς απαράδεκτο», τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης, «καθώς αδυνατεί να διατυπώσει πολιτικό λόγο για τα προβλήματα των πολιτών της Πελοποννήσου, παρά μόνο υπεραμύνεται τον συλλήβδην αρνητικό και καταγγελτικό λόγο της».

ΓΟΝΤΙΚΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΗΡΘΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗ
«ΒΡΩΜΙΚΗ « ΔΟΥΛΕΙΑ»
Τεκμηριωμένα την αντίδρασή του, κατέθεσε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας, ο οποίος μίλησε και με συγκεκριμένα παραδείγματα! Ο κ. Γόντικας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι «χρήσιμο και απαραίτητο, για τη σε βάθος κατανόηση του περιεχομένου του ΠΕΣΔΑ να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει, μέσω της διαχείρισής του, το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα αλλά και να αποτελέσει, στη συνέχεια, πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας. Γνωρίσματα των πολιτικών αυτών είναι η όλο και μεγαλύτερη, σε βάθος και σε έκταση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και η παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Μάλιστα, ο κ. Γόντικας κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «ήρθε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο, που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι.
Η μόνη σταθερή παράμετρος, σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πορεία, είναι ο κύριος Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κύριος Τατούλης και η κυρία Νικολάκου, σαν άλλοι Βαρουφάκηδες, χρησιμοποιείτε και την δημιουργική ασάφεια για να κάνει ότι θέλει ο καπιταλιστής ανάδοχος για την διαχείριση των ΑΣΑ».

 

Leave a Reply