ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νίκη για το ΤΕΙ Πελοποννήσου η διάσωση με εκπαιδευτικά κριτήρια του Τμήματος Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα!

0

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ… ΡΟΥΣΦΕΤΙ!

Κανένας κίνδυνος δεν ελλοχεύει πια για κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας και κατ’ επέκταση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, ύστερα από την απόφαση που έλαβε το υπουργείο Παιδείας. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, Δημήτρης Βελισσαρίου, μίλησε με λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου στα βήματα που ακολουθήθηκαν δηλώνοντας την ικανοποίησή του από την ευχάριστη αυτή εξέλιξη. «Το Τμήμα Λογοθεραπείας, που ήταν σε μεταβατικό στάδιο, μαζί με άλλα 19 Τμήματα ΤΕΙ όλης της χώρας, μέχρι το 2018 οπότε και θα συγχωνευόταν με το αντίστοιχο Τμήμα της Πάτρας, επανακάμπτει στο Μηχανογραφικό», δήλωσε ο κ. Βελισσαρίου ο οποίος αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έγιναν από εκπροσώπους φορέων, της αυτοδιοίκησης κυρίως και πολιτικούς παράγοντες του τόπου. «Ο δρόμος που ακολουθήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, καθώς η προσπάθεια για τα μεταβατικά Τμήματα ξεκίνησε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όταν η υφυπουργός κα Αναγνωστοπούλου, είχε ζητήσει από τα Ιδρύματα που έχουν μεταβατικά Τμήματα να καταθέσουν προτάσεις για το αν θέλουν και γιατί, αυτά να μην καταργηθούν. Το δικό μας ΤΕΙ κατέθεσε μια εμπεριστατωμένη πρόταση σ’ αυτό το πλαίσιο και ο νέος υπουργός Κώστας Γιαβρόγλου, υιοθέτησε αυτήν την πολιτική και προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας από τη Σύνοδο των ΤΕΙ της χώρας, να κάνει εισήγηση για το θέμα, ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος, ένας διάλογος που ευτυχώς οδήγησε σε αποτελέσματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ εξηγώντας ένα – ένα τα βήματα. «Την περίοδο αυτή, έτυχε να είμαι εγώ προεδρεύων της γραμματείας της Συνόδου, άρα το βάρος έπεσε σε εμάς, σε εμένα και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος στη Λαμία και Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου συγκεντρώσαμε όλες τις προτάσεις των Ιδρυμάτων, τις αξιολογήσαμε και τις προωθήσαμε στον υπουργό! Δεν αποφασίσαμε εμείς φυσικά, πήραμε όλες τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο υπουργείο, τις συγκεντρώσαμε, τις συναθροίσαμε και τις κατηγοριοποιήσαμε, διευκολύνοντας το έργο του υπουργείου και κυρίως τους σκοπούς των Ιδρυμάτων, ώστε τα πράγματα να μπουν σε μια ορθολογική επιτέλους βάση», τόνισε ο Δημήτρης Βελισσαρίου.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ… 
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΙ!

Η τελική πρόταση στην οποία κατέληξε η επιτροπή των προέδρων, κατηγοριοποίησε τα 20 Τμήματα, σε εκείνα για τα οποία τα Ιδρύματα δεν είχαν πλέον ενδιαφέρον, όπως για Τμήματα που ενσωματώνονταν με άλλα του ίδιου Ιδρύματος, σε Ιδρύματα τα οποία προκειμένου να επαναλειτουργήσουν Τμήματά τους, ζητούσαν να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως έξτρα προσωπικό και αύξηση χρηματοδότησης και στα 9 Τμήματα, που κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις και τα Ιδρύματα είχαν αναλάβει τη λειτουργία τους με τους ήδη υπάρχοντες προϋπολογισμούς ή τις επιχορηγήσεις που δίνει το υπουργείο, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται έξτρα δαπάνη γι’ αυτά. Τέλος, μια κατηγορία από μόνα τους, ήταν τα Τμήματα, της Λογοθεραπείας και ενός του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, για τα οποία από το 2009 οπότε και ιδρύθηκαν, το υπουργείο δεν έδωσε κανέναν καθηγητή και παρ’ όλα αυτά, λειτούργησαν άψογα με τους επιστημονικούς, τους εργαστηριακούς συνεργάτες τους ωρομισθίους . «Το Τμήμα της Λογοθεραπείας εν προκειμένω, λειτούργησε άψογα και οι άνθρωποι αυτοί, έδειξαν τόσο μεγάλο ζήλο, που το Τμήμα απογειώθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης ΩΒελισσαρίου και συνέχισε. «Γνωρίζετε πολύ καλά επίσης και την ανταπόκριση της κοινωνίας! Ξέρετε πως υπάρχει κλινική λόγου και ομιλίας και 150 παιδιά είχαν περάσει από αυτή, με πάρα πολύ ουσιαστικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Βελισσαρίου που αναφέρθηκε στον πλέον καθοριστικό παράγοντα.

ΠΟΙΟΣ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
«ΦΙΛΙ» ΤΗΣ ΖΩΗΣ…

«Με βάση την κατανομή θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ιδρύματα από το υπουργείο, από τις 7 θέσεις που μας αναλογούσαν, δεσμευτήκαμε σαν Ίδρυμα στο πλαίσιο  του Ανώτατου Συλλογικού Οργάνου του Ιδρύματος στη Σύγκλητο, ότι εφόσον το Τμήμα Λογοθεραπείας μπει στο Μηχανογραφικό, θα του κατανεμηθούν 5 από τις 7 θέσεις που είχαμε στη διάθεσή μας. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στο να αποφασίσει το υπουργείο να ανοίξει ένα Τμήμα που δεν είχε καθηγητές, όπως έγινε και με το Τμήμα των Σερρών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

ΜΕΤΡΗΣΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ
ΚΑΙ ΤΑ… ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ!

Συμπερασματικά, ο κ. Βελισσαρίου επεσήμανε πως το υπουργείο αποφάσισε να παρακάμψει, όσα Ιδρύματα είχαν απαιτήσεις. «Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε πρόταση και αυτή ακούστηκε», δήλωσε ο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, καθώς όπως είπε πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις επί… χάρτου. «Καλό βέβαια θα ήταν να επισκέπτονταν τα Ιδρύματα οι υπουργοί, να δουν τι ακριβώς κάνουμε, αφού έχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε υπουργό στα Ιδρύματα, αλλά σημασία έχει πως η πρότασή μας ακούστηκε», δήλωσε ο κ. Βελισσαρίου ο οποίος επεσήμανε πως κατά καιρούς είχαν συζητήσεις και είχε ληφθεί η απόφαση να μη «σηκωθεί ψηλά το θέμα, μέχρι την κατάλληλη στιγμή όπως και έγινε, βέβαια αξίζει να επισημανθεί πως δεν έλειψαν και τα ρουσφέτια. «Δεν σας κρύβω ότι ενδιαμέσως ένα Τμήμα,  μετονομάστηκε και μπήκε στο Μηχανογραφικό, με τον… γνωστό τρόπο», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που στάθηκε και στη σημασία του εν λόγω Τμήματος και την προσφορά του στην πόλη και το νομό. «Η ζήτηση στους λογοθεραπευτές είναι τεράστια στην Ελλάδα, πρόσφατα είδαμε να διαδηλώνουν γονείς για την ανάγκη λογοθεραπείας. Ήταν 3 Τμήματα και θα έμεναν 2, ορκίσαμε 80 παιδιά από τα οποία τα 50 τουλάχιστον, είχαν ήδη βρει δουλειά άμεσα και επίσης, εμείς έχουμε τις υποδομές», ανέφερε ι κ. Βελισσαρίου ο οποίος καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα να επανέλθει κάποια στιγμή, αν δημιουργηθούν οι συνθήκες το  Τμήμα Ακτινολογίας – Ραδιολογίας, που δε λειτούργησε ποτέ, αν και θα είχε μεγάλη βιωσιμότητα.

 

117 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply