ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πιο ελκυστική η Καλαμάτα με καινοτόμα προγράμματα μετά από πρωτοβουλία του Κέντρου “ΔΙΑΠΛΑΣΗ”

0

Ένα ακόμη πρωτοποριακό βήμα για την Καλαμάτα, η οποία ετοιμάζεται να… υποδεχθεί την τεχνητή φωνή, που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα και τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, τα οποία θα την καταστήσουν ακόμη πιο… ανθρώπινη, φιλική και ελκυστική για ντόπιους και επισκέπτες. Η τεχνητή φωνή, στην οποία βασίζονται μια σειρά από εφαρμογές, μπορεί να βοηθήσει τυφλούς ή μερικώς βλέποντες, αναλφάβητους και ανθρώπους που δεν έχουν καλή γνώση των ελληνικών για παράδειγμα! Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη, για την οποία ενημέρωσαν στελέχη του Δήμου και αντιδημάρχους, η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», του υπουργείου Παιδείας, Ελένη Ευθυμίου η οποία βρέθηκε χθες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ο εκπρόσωπος του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση» Γιάννη Τασσιόπουλος, που είχε και την πρωτοβουλία!
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο Κέντρα, συνεργάστηκαν επιτυχημένα πέρσι στον Ιούλιο, στο πλαίσιο πειραμάτων για την πολυτροπική επικοινωνία ανθρώπου – ρομποτικής συσκευής, σχετικά με τη ρομποτική συσκευή ΜΟΒΟΤ, που αντικαθιστά την κατασκευή «Πι» κατά τη διαδικασία αποκατάστασης ασθενών με κινητικά προβλήματα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΩΝΗ
ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, πρωτοπορεί παγκοσμίως έχοντας πετύχει την καλύτερη τεχνητή φωνή, ενώ είναι το μόνο ερευνητικό ινστιτούτο στην Ελλάδα, το οποίο έχει τιμηθεί με αριστεία στη χρήση της νοηματικής γλώσσας.
Η διευθύντρια  Ερευνών του Ινστιτούτου Ελένη Ευθυμίου, αναφέρθηκε στο θέμα της «Ανοιχτής Πόλης», με υπηρεσίες προς τους επισκέπτες μέσω συνδυασμού τεχνολογιών για παρουσίαση τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, που αφορούν σε προσβάσιμο περιεχόμενο για τον πολίτη και τον επισκέπτη.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα το Ινστιτούτο έχει πρωτοπορήσει, με την τεχνητή φωνή να αφηγείται μοναδικά, κάθε πληροφορία, καθώς περιλαμβάνει σειρά ξεχωριστών υπηρεσιών.

 • Κείμενα (ψηφιοποιημένα ή μη) για τη διάδραση με το Δήμο και τη διάδραση με τα δρώμενα στην πόλη
  • Χάρτες (π.χ. διαδρομές/χώροι φυσικά προσβάσιμοι, προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές, διαδρομές ειδικού ενδιαφέροντος)
  • Φόρμες ηλεκτρονικής επικοινωνίας (αιτήσεις, ερωτήματα, φόρμες κράτησης)
  • Βίντεο ή άλλου τύπου οπτικό περιεχόμενο.
  • Ψηφιοποίηση (κειμένου και βίντεο)
  • Εκφώνηση οπτικού περιεχομένου – χρήση σε: πλοήγηση στο χώρο, πρόσβαση σε κείμενο και ακουστική περιγραφή
  • Ομιλούντες ιστότοποι – χρήστες με προβλήματα όρασης, αναλφάβητοι, άτομα με περιορισμένη γνώση της γλώσσας, άτομα απασχολημένα σε άλλη δραστηριότητα
  • Τεχνολογίες νοηματικής γλώσσας (χρήστες με προβλήματα ακοής).

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΤΗΣΕ
ΣΥΝΕΡΑΓΣΙΑ

Η Ελένη Ευθυμίου χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας για να παρουσιάσει μία άκρως ενδιαφέρουσα μορφή συνθετικής ομιλίας, την οποία έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Η παρουσίαση ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή, καθώς μία γυναικεία φωνή, τεχνητή, με ομιλία περίπου σαν του ανθρώπου, αφηγήθηκε μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας!

nikas-1

Η κα Ευθυμίου τόνισε ότι πρόκειται για ώριμη τεχνολογία και αναφέρθηκε στη χρήση avatar για πιο φιλική επικοινωνία με το χρήστη και σε 3D ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος και παρουσίαση του.
Οι εφαρμογές αυτές, μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλοντα web, σε info kiosk και σε κινητά και φορητές συσκευές.
O δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε την Ελένη Ευθυμίου για την παρουσίαση και ζήτησε να υποβληθεί στο Δήμο πρόταση συνεργασίας, με τεχνικές προδιαγραφές και οικονομικά χαρακτηριστικά, κάτι που προφανώς να καταστήσει την πόλη περισσότερο ελκυστική σε αρκετούς επισκέπτες οι οποίους έχουν θέσει ψηλά τον πήχη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους και των ξεχωριστών τους αναγκών!

Leave a Reply