ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Ψαγμένη” κουβέντα στη Μεσσήνη για το μέλλον του Νησιώτικου Καρναβαλιού!

0

Η πρωτοβουλία της ΚΕΑΔΗΜ στο Δήμο Μεσσήνης με την Κοιν.Σεπ. ΡΕΚΤΗΣ να πραγματοποιήσει εκδήλωση -συζήτηση για το μέλλον του Νησιώτικου Καρνάβαλου, ήταν εξαρχής ενδιαφέρουσα κι αυτό αποδείχτηκε και με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων. 

Και επειδή ό,τι σχετίζεται με το μέλλον αναπόφευκτα έχει σχέση με το παρόν και το παρελθόν, ιδιαίτερη σημασία είχε η εισήγηση που έκανε ο Ηλίας Μπιτσάνης στην ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού που φέτος συμπληρώνει 157 χρόνια ζωής και άρα ιστορίας, που το καθιστά από τα παλαιότερα της χώρας μας. Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Ηλίαςγια όσα περιέχονται σε αυτή την ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού και καλό θα ήταν να τα δούμε και σε βιβλίο μιας και όλα  αυτά αποτελούν παρακαταθήκη για τη Μεσσήνη και τα αποκριάτικα δρώμενα που την αφορούν διαχρονικά. 

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗμ, Γωγώ Παναγοπούλου, αναφέρθηκε στο παρόν του Καρναβαλιού,  τόνισε το συμβολισμό του ταύρου που φέτος πρωταγωνιστεί στα δρώμενα και εν συνεχεία μίλησε για την ανάγκη να προκύψουν συνεργατικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις για το μέλλον που χρειάζεται να έχει το Νησιώτικο Καρναβάλι. 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους (συντόνισε ο Σταύρος Ζέπος), οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να αναβαθμιστεί  το καρναβάλι και να «περάσει» και στα σχολεία η ιδέα του θεσμού, ώστε να συμμετέχουν και τα παιδιά στις καρναβαλικές δραστηριότητες, πολύ περισσότερο απ’ ότι  μέχρι πρόσφατα.  Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος και τόνισε με έμφαση πως το καρναβάλι ανήκει στους Νησιώτες. 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και οι εμπνευστές του Καλαματιανού Καρναβαλιού Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής, κι από Νησιώτες είδαμε τους Χρήστο Χριστόπουλο, Κώστα Γεωργακόπουλο, Πόπη Δονάτου, Τάσο Τσερπέ, Πάνο Δασκαρόλη, Νίκο Τζώρτζη κ.ά. 

Από τις προτάσεις που έγιναν και που μπορεί να πραγματοποιηθούν άμεσα, είναι οι θέσεις των λεγόμενων επισήμων, που έτσι κι αλλιώς είναι «παραφωνία» μέσα στο γενικότερο αποκριάτικο σκηνικό.  Η μεγαλύτερη πάντως έμφαση χρειάζεται να δοθεί στη σάτιρα που απαιτείται να είναι όσο πιο καυστική γίνεται.  Άλλωστε καρναβάλι χωρίς σάτιρα είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι, δηλαδή άνοστο.

Υποθέτουμε πως κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο καρναβάλι και επιτέλους ας απομακρυνθούμε  από κάθε μορφής σοβαροφάνεια.  Όσο τουλάχιστον διαρκούν οι Απόκριες. Υγιαίνετε και διασκεδάστε.

Θ.Π.

 

 

Leave a Reply