ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχεται νέα ελαιοκομική τραγωδία με μείωση των πόρων δακοκτονίας!

0

Σε μια πιο δραματική κατάσταση οδηγούμαστε όσον αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας για τη νέα περίοδο με… κίνδυνο να τιναχθούν οι κόποι και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών στον «αέρα» με ό,τι αυτό τραγικό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.
Τα όσα αποκαλύπτονται από την… άρον –άρον κατανομή των πιστώσεων που έκανε το ΥΠΑΑΤ την τελευταία στιγμή και έπειτα από την πίεση των όσων ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες – το «καμπανάκι» χτυπούσαν οι Περιφέρειες για τις χαρακτηριστικές καθυστερήσεις και τις παλινωδίες του αρμοδίου υπουργείου που πήγε να πετάξει αλλού το… μπαλάκι – προδιαθέτουν για νέα ελαιοκομική… τραγωδία για το 2017!
Σημειωτέον, πως την περασμένη περίοδο οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν δάκο και άλλες μυκητολογικές προσβολές και αντί το Υπουργείο να ενισχύσει και πόρους για μια από τις βασικές πηγές αγροτικού οικονομικού εισοδήματος στην οποία σχεδόν στηρίζεται η χώρα και δη η Μεσσηνία, έκανε… χύμα μια διαδικασία με μια λογιστική αποτύπωση που προκαλεί ερωτήματα.
Έχουμε και λέμε με την ΑΔΑ: ΩΖΟΨ465ΧΘ7-ΥΙΛ που καθορίζει την κατανομή για την κάλυψη των δαπανών δακοκτονίας το ΥΠΑΑΤ δείχνει να μην… αντιλαμβάνεται τι συνέβη φέτος με την παραγωγή να φθάνει από τους 320.000 τις 180.000 τόνους και συνολικά να χάνονται περισσότερο από 500.000.000 ευρώ από την πραγματική οικονομία, φανταστείτε από τους υπολοίπους συνδυαστικά κλάδους.
Σε αυτή την κατανομή τα ποσά που αναλογούν για τη Μεσσηνία – δύο διευθύνσεις – είναι για την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας 1.200.000 ευρώ (μόλις 20.000 ευρώ αυξημένο το ποσό σε σχέση με πέρυσι) και για την ΔΑΟΚ Τριφυλίας 460.000 ευρώ (μείωση σε σχέση με πέρυσι 10.000 ευρώ). Όμως, το σημείο αναφοράς έχει να κάνει με το εξής: Πως για το νομό φέτος τα δέντρα κάλυψης είναι παραπάνω κατά 1.000.000 ελαιόδεντρα!!! Δηλαδή, με το ίδιο ποσό σχεδόν με πέρυσι που ήταν μια καταστροφική χρονιά φέτος η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες καλούνται να καλύψουν μια κατακόρυφα αυξημένη παραγωγή.
Δηλαδή, για 3 με 4 εκατομμύρια που θα μπορούσε να είχε λυθεί το όλο πρόβλημα – συνολικά στη χώρα – τινάζονται όλα στον… αέρα λόγω της προχειρότητας προσέγγισης του θέματος. Και γίνεται λόγος για προχειρότητα εάν όχι για… κάτι άλλο, εάν κρίνει κανείς το γεγονός πως η Μεσσηνία που κάνει το 30% περίπου της ελαιοπαραγωγής παίρνει σε ποσό όσο η ΠΕ Χανίων που της αντιστοιχεί το ποσό για δακοκτονία της τάξης του 1.700.000 ευρώ. Tί έγινε άραγε με την περίφημη σύνδεση της δακοκτονίας με την παραγωγή;;;
Οι αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει, και μάλιστα, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την… έκρηξη της Ελένης Αλειφέρη, σε δηλώσεις της στην τηλεόραση BEST. Την επόμενη εβδομάδα έρχονται έκτακτες συσκέψεις που θα καθορίζουν την αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενέργειες να προγραμματίζονται από τον Πέτρο Τατούλη.

173 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply