ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω οι επισκέπτες, κατά οι εισπράξεις από τον τουρισμό το 2016 και στη Μεσσηνία!

0

Αντιστρόφως ανάλογα της αυξημένης κίνησης είναι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2016 αυξήθηκε κατά 5,1% και διαμορφώθηκε στα 24,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 23,6 εκατ. ταξιδιωτών το 2015, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι πολλές πτήσεις από αρκετές πόλεις του εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η γενικότερη άλλωστε, ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9%. Την Ελλάδα το 2016, κάτι που είδαμε και στη Μεσσηνία, επισκέφθηκαν περισσότεροι ευρωπαίοι από τα προηγούμενα χρόνια, με την αύξηση να φάνει το 15% σε σύγκριση με το 2015, ενώ λιγότεροι ήταν οι υπόλοιποι επισκέπτες φέτος, απ’ ότι τις προηγούμενες σεζόν. Κι ενώ τα στοιχεία είναι τουλάχιστον θετικά, όσον αφορά στην κίνηση, στον αντίποδα άσχημα τα νέα αναφορικά με τις εισπράξεις και δυστυχώς, όσον κι αν φαντάζει, δεν είναι οξύμωρο το συγκεκριμένο σχήμα.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Τελικά, οι αριθμοί λένε την αλήθεια! Όταν είσαι στην ελεύθερη αγορά, σε κάθε μορφής εμπορική δραστηριότητα, το ταμείο είναι αυτό που λέει την αλήθεια», επεσήμανε μιλώντας στη «Φ», επιβεβαιώνοντας «πρακτικά» τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στη Μεσσηνία, Ανδρέας Ζαγάκος. «Πράγματι, είχαμε αύξηση εισροών τουριστών και προφανώς όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος 5,1% όμως τα έσοδα ήταν μειωμένα και το ποσό των 2 δις είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο! Για ένα τέτοιο αντίστοιχο ποσό για παράδειγμα, γίνεται… σκοτωμός για μια δόση περίπου και όσα προκύπτουν από τις ανάγκες της χώρας και τις διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο κ. Ζαγάκος, ο οποίος επιχείρησε να κάνει μια ακόμη πιο λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης.

zagakos

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2015, λόγω της μείωσης κατά 3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ , όσο και στη μείωση κατά 15% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 6,9% και διαμορφώθηκαν στα 5,596 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν στα 3,527 δισ. ευρώ. «Από τη Γερμανία μόνο για παράδειγμα, που παραδοσιακά είναι «τροφοδότης» του ελληνικού τουρισμού, είχαμε μια σημαντική ποσοστιαία αύξηση, της τάξεως του 11,7%, όμως ο προβληματισμός είναι μεγάλος όσον αφορά στο τουριστικό προϊόν που διαμορφώνει η Ελλάδα, το οποίο δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επισκέπτες υψηλής κατανάλωσης», δήλωσε ο κ. Ζαγάκος, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΑΡΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

«Η Πελοπόννησος και ειδικά η Μεσσηνία, πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο θέμα και όσοι προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις μικρές έστω συνθήκες επένδυσης στον κλάδο, να στραφούν στον υψηλό, ποιοτικό τουρισμό», δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να βελτιωθούν πάρα πολύ τις υπηρεσίες που παρέχει ο νομός, αφού έχει στρατηγικά αποφασίσει πως οι μεγάλες επενδύσεις τύπου all inclusive που θα αφορούν στον μαζικό τουρισμό, δεν είναι αυτές που επιθυμεί! «Πρέπει να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες, μέσω της φιλοξενίας, της γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε υψηλούς επισκέπτες», εξήγησε ο κ. Ζαγάκος έδωσε και παραδείγματα για την προσέλκυση υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες.  «Ο ήλιος και η θάλασσα, υπάρχει παντού στη Μεσόγειο, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας! Για ‘μένα του ουσιαστικό προνόμιο της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, είναι πρωτίστως ο πολιτισμός», ανέφερε ο πρόεδρος των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας, τονίζοντας πως η κουλτούρα του Έλληνα στην ποιότητα ζωής, ο σεβασμός στον πολιτισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά ακόμη και τη διατροφή, πρέπει να αποτελέσουν το διαβατήριο που θα δώσουν τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επισκέπτες που θα μπορούν και θα έχουν πάνω απ’ όλα το… λόγο να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα! «όταν βλέπει ο τουρίστας μια «φλάτ» αντιμετώπιση του επισκέπτη, προφανώς και δεν θα έχει κανένα λόγο να… πετάει τα χρήματά του επειδή ήρθε διακοπές! Το ζήτημα είναι να δαπανήσει τα χρήματά του για να πάρει φεύγοντας τις όσο το δυνατό μεγαλύτερες εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέχρι και τη γαστρονομία, για την οποία μπορώ να εκφέρω ίσως ακόμη περισσότερο γνώμη», δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγάκος και συνέχισε, καυτηριάζοντας την πραγματικότητα. «Όταν έχουμε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και άλλους που κλείνουν στις 3 το μεσημέρι, Μουσεία που δεν ανοίγουν τη Δευτέρα, τη δυνατότητα για παράδειγμα βιωματικής επίσκεψης στην Αρχαία Μεσσήνη, κάτι που είχε πριν χρόνια συζητηθεί, με την προοπτική να συμμετέχει ο επισκέπτης με τρόπο που ενδείκνυται στις ανασκαφές έναντι αμοιβής και τελικά απορρίφθηκε, πως περιμένουμε εξέλιξη;», τόνισε ο Ανδρέας Ζαγάκος, επισημαίνοντας πως υπάρχει τρόπος ακόμη και από τους ήδη υπάρχοντες επισκέπτες με τη χαμηλή οικονομική δυνατότητα να πάρουμε περισσότερα χρήματα, αρκεί να τα πάρουμε έντιμα και προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες την καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του  Συλλόγου Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στη Μεσσηνία, Ανδρέας Ζαγάκος.

 

156 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply