ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τους φακούς (επαφής) και τα μάτια σας!!!

0
  • ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ Η Π.Ε.Ο.Ο. ΜΕΣΩ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  • ΟΛΓΑ ΤΣΑΜΗ: «ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ!»

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν …να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους, χρησιμοποιώντας τους έγχρωμους φακούς επαφής. Αυτή η μόδα, ιδιαίτερα επίκαιρη και λόγω Αποκρεών μπορεί ωστόσο να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας, καθώς η απερίσκεπτη χρήση και η άγνοια των κανόνων υγιεινής ελλοχεύει κινδύνους.

Με αφορμή αυξημένα καταγεγραμμένα κρούσματα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές η Π.Ε.Ο.Ο. ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης πρωτίστως μέσω των εξειδικευμένων επαγγελματιών του χώρου και παράλληλα μέσω διαφημιστικής καμπάνιας στα ΜΜΕ.

Μια λανθασμένη εφαρμογή ή λάθος χειρισμός των κοσμητικών φακών επαφής μπορεί να επιφέρει τραυματισμό, με αποτέλεσμα μόνιμες εκδορές πάνω στον κερατοειδή, μόλυνση, επιπεφυκίτιδα, μειωμένη όραση, αλλεργικές αντιδράσεις και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση.afisa_peoofakoi

Η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου φακού δεν είναι περίπλοκη είναι ωστόσο σημαντική η προσοχή που πρέπει να δείχνει ο ενδιαφερόμενος και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατάλληλη συμβουλή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία, που σθεναρά αποτρέπει όσους επιλέγουν την αγορά φακών επαφής από μη ειδικούς εφαρμοστές.

Η σχέση με τον Οπτικό-Οπτομέτρη μας είναι αναμφισβήτητα μια σχέση εμπιστοσύνης. Σεβόμενος τις ανάγκες και επιθυμίες, με ευθύνη και επαγγελματική συνέπεια θα μας βάλει στην σωστή κατεύθυνση για την επιλογή γυαλιών οράσεως ή ηλίου αλλά και φακών επαφής, ενημερώνοντάς μας για την προστασία και διατήρηση της υγείας των ματιών.

 

Όλγα Τσάμη: «Είναι απαραίτητο

ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τον ειδικό!»

Για την σημασία που πρέπει να δώσει ο καταναλωτής στην επιλογή φακών επαφής αλλά και στη σχέση του με τον Οπτικό, η «Φ» μίλησε με την Οπτικό – Οπτομέτρη, εφαρμόστρια φακών επαφής, Πτυχιούχο IRSOO Ιταλίας Vinci (FI), Όλγα Τσάμη η οποία διατηρεί κατάστημα στην Καλαμάτα (Αριστομένους 65) και υποκατάστημα στην Costa Navarino. Η κα Τσάμη αναφέρθηκε στην ενημερωτική καμπάνια της Π.Ε.Ο.Ο. εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών: «Με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών – Οπτομετρών είναι απαραίτητο ο καταναλωτής να γνωρίζει και να εμπιστεύεται τον ειδικό! Ο ειδικός θα του δώσει τις κατευθύνσεις για την σωστή χρήση των φακών επαφής. Ό,τι αφορά σε μέσο όρασης είτε γυαλιά οράσεως ή ηλίου, είτε φακοί επαφής είναι αρμοδιότητα του ειδικού Οπτικού –Οπτομέτρη, άλλωστε αυτή την εποχή ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί εύκολα από πολλές πηγές, θα είναι, λοιπόν, απερίσκεπτο να μη έχει σωστή πληροφόρηση. Η πώληση τέτοιων ειδών από πολυκαταστήματα ή άλλου είδους καταστήματα, δεν αρμόζει. Για κάθε είδος υπάρχει ο ειδικός δεν μπορούμε να τον παραβλέπουμε! Ένας ενδιαφερόμενος θα πρέπει, λοιπόν, να απευθυνθεί σε κατάστημα οπτικών προκειμένου να ενημερωθεί και να συμβουλευτεί για τη χρήση ή μη φακών επαφής, αλλά και την γνησιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.»

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής δεν είναι επικίνδυνοι, όπως όλοι άλλωστε, όταν η χρήση τους γίνεται όπως συνιστούν οι ειδικοί σύμφωνα, δηλαδή, με τις οδηγίες του κατασκευαστή και για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από αυτή που προορίζονται (συνίσταται η 8ωρη χρήση ημερησίως). Η ανεξέλεγκτη και μόνον χρήση τους ενέχει κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στα μάτια οι ειδικοί, λοιπόν, προειδοποιούν για την ανεξέλεγκτη χρήση των καλλωπιστικών και όχι μόνον φακών επαφής.

«Λόγω της εποχής και της Αποκριάς, υπάρχουν οι κοσμητικοί, έγχρωμοι και άλλοι φακοί που δημιουργούν μια άλλη αίσθηση σε όλο το Καρναβάλι. Η χρήση αυτών των φακών είναι θεμιτή, υπάρχουν διάφοροι τύποι και διάρκειας φακών επαφής (ημερήσιοι, ενός μηνός). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο όρασης (καθώς μπορούν να δεχθούν και διοπτρίες) αλλά και πάλι μετά από καθοδήγηση και συμβουλή του ειδικού για την σωστή χρήση και υγιεινή»

 Νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ: «Ελπίζουμε 

να βρεθεί σωστή λύση για όλους»

Μέσα στην πρόσφατη βροχή τροπολογιών για θέματα του υπουργείου Υγείας, προβλεπόταν η ένταξη των οπτικών στο πλαίσιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει με αρκετούς παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Η αιφνιδιαστική εξέλιξη δημιούργησε αντιδράσεις των Συλλόγων που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες Οπτικούς – Οπτομέτρες οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ένταξη των οπτικών στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, ως καταστροφική για τον κλάδο, στον οποίο απασχολούνται 2.500 επαγγελματίες, οδηγώντας εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε «λουκέτο».

«Η αλλαγή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ μας βρήκε τελείως αντίθετους πανελλαδικά. Ήταν 100% «όχι» στη νέα σύμβαση. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών -Οπτομετρών σύσσωμη αρνήθηκε αυτή τη σύμβαση και ευελπιστούμε να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα, η οποία θα είναι σωστή για όλους. Από παράταση σε παράταση, πλέον είμαστε στη φάση που ισχύει ότι ίσχυε, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι θα αλλάξει!»

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών καθώς και ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος, ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας, σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους είπαν «όχι» στη νέα σύμβαση και ζήτησαν την απόσυρση της καλώντας τον ΕΟΠΥΥ σε ουσιαστικό διάλογο.

tsamh-optika

Κρίση και αγορά: «Προσπαθούμε με καλύτερες τιμές

να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των καιρών»

Κι επειδή πολλές φορές η κρίση και η οικονομική αδυναμία καθορίζει τις επιλογές μας, συνετό θα ήταν και πάλι να επιλέγουμε τον ειδικό! Είτε αυτό αφορά στην επιλογή φακών επαφής είτε γυαλιών οράσεως ή ηλίου θα πρέπει να ενημερωθούμε για όλες τις επιλογές που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό που πρέπει να βάλουμε καλά στο νου είναι πως εκτός από τα γυαλιά οράσεως που έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαία, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια ακόμη ασπίδα προστασίας!

«Το γυαλί είναι παρεξηγημένο. Δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια, αλλά ένα είδος ανάγκης, ειδικά σε χώρες και περιοχές όπως η δική μας που ο ήλιος σχεδόν πάντα υπάρχει. Το γυαλί μας προστατεύει και αυτό το αντιλαμβανόμαστε μακροπρόθεσμα, καθώς το πρόβλημα από τον ήλιο  δεν δημιουργείται άμεσα αλλά με το χρόνο, αθροίζεται και κάποια στιγμή κάνει την εμφάνισή του. Άρα η χρήση των γυαλιών ισούται με προστασία», μας εξήγησε η κα Τσάμη.

Οι επαγγελματίες Οπτικοί ολόκληρης της χώρας, αντιλαμβανόμενοι το γεγονός πως η ευρωστία της αγοράς είναι αλληλένδετη με την κρίση στο πορτοφόλι του καταναλωτή, γι’ αυτό προσπαθούν τόσο κατά την περίοδο των εκπτώσεις αλλά και τις υπόλοιπες περιόδους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του με εκπτωτικά πακέτα και προσιτές τιμές, έως και κόστους.

«Όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βοηθηθούμε! Προσπαθούμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές, φτάνοντας ακόμη και σε τιμές κόστους ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των καιρών, οι οποίες δεν σας κρύβουμε πως είναι πάρα πολλές!

Κάθε επιχείρηση θέλει οπωσδήποτε να σταθεί στα πόδια της και αυτό που όλοι αναζητάμε είναι μια σχετική κινητικότητα και ομαλότητα στην αγορά. Ευελπιστούμε και με την Άνοιξη να αλλάξει η ψυχολογία όλων μας!

Όσο για τη μόδα έχει κι αυτή κάθε χρόνο τις τάσεις της, φέτος γι’ ακόμη μια φορά η γκάμα των γυαλιών μας …θα προκαλέσει τις αισθήσεις!!! Στα καταστήματα «Τσάμη» διαθέτουμε μια μεγάλη ποικίλα επώνυμων brand για κάθε βαλάντιο!»

Σίσσυ Τριάντου

Leave a Reply