ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξημένη κίνηση στην αγορα για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά με… μικρές ποσότητες

0

Τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας ενόψει του Πάσχα, σηματοδοτεί η Καθαρά Δευτέρα η οποία θέλει τους πιστούς να καταναλώνουν διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως η  παραδοσιακή λαγάνα, η ταραμοσαλάτα και οι ελιές.
Η κίνηση και φέτος ήταν ικανοποιητική, όμως για μια ακόμη χρονιά λόγω της κρίσης, παρατήθηκε το γεγονός οι καταναλωτές να αγοράζουν μικρές ποσότητες!  tsor“Είχε κίνηση, αν και περισσότερο κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και επισκέπτες, είδαμε το Σάββατο”, δήλωσε μιλώντας στο foninews.gr η ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, Δήμητρα Τσορμπατζόγλου, η οποία επεσήμανε πως η κίνηση ήταν σε γενικές γραμμές καλή, αν και οι καταναλωτές αγόρασαν και φέτος, μικρές ποσότητες λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Στο επίκεντρο φυσικά, χταπόδια, γαρίδες, θράψαλα, σουπιές και όστρακα, μύδια, κυδώνια και γυαλιστερές, οι τιμές των οποίων όπως είπε η κα Τσορμπατζόγλου, κυμαίνονται τα ίδια επίπεδα με πέρσι!

mydia xalbas

Από το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας φυσικά, δεν έλειψαν  και ο ταραμάς, οι ελιές, το τουρσί και ο χαλβάς. Η κίνηση όπως δήλωσε η Ελένη Κοτταρίδη που διατηρεί επίσης κατάστημα στην Κεντρική Αγορά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ήταν ικανοποιητική, με τις αγορές ωστόσο και σε αυτά τα προϊόντα, περιορισμένες. kott

“Ο χαλβάς είναι πιο φθηνός από πέρσι κατά 1 ευρώ, ενώ το καλαμάρι έχει ακριβύνει, με τα υπόλοιπα προϊόντα να κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, δήλωσε η κα Κοτταρίδη, η οποία επεσήμανε πως από την αρχή της κρίσης ο κόσμος είναι πιο μετρημένος στις αγορές του, ακόμη και τέτοιες ξεχωριστές ημέρες!

 

kath laga

Στον αντίποδα, αυτό δε συνέβη με την κυρά της Καθαράς Δευτέρας, τη λαγάνα, που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Οι ποσότητες, σύμφωνα με τον Χρήστο Φραγγέα, ήταν και φέτος οι ίδιες, τη στιγμή που καθημερινά η κατανάλωση του ψωμιού λόγω της κρίσης, είναι δυστυχώς περιορισμένη!fra
“Επειδή είναι μια ημέρα, ο κόσμος τιμά την παράδοση και εμείς με τη σειρά μας, στο είδος μας”, δήλωσε ο κ. Φραγγέας ο οποίος επεσήμανε πως η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του ψωμιού. “Δυστυχώς, καθημερινά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο άσχημη, σε βαθμό που αισθανόμαστε τυχεροί εμείς που έχουμε μαγαζιά που αφορούν στη διατροφή και ο κόσμος θα μπει, κατ’ ανάγκη!

lagana

Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε για την Καθαρά Δευτέρα είναι τα Κούλουμα, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της αποκριάς και αναφέρονται στο  παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Leave a Reply