ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρχίζει η διαβούλευση στην Καλαμάτα για τις παρεμβάσεις 9,2 εκατ. ευρώ σε παραλία και ιστορικό κέντρο

0

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας», διοργανώνει την Πέμπτη ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Αριστομένους 95.
Θα ακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια για ζητήματα υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού (Τετάρτη 8 Μαρτίου), επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης (Δευτέρα 13 Μαρτίου) και κοινωνικής πολιτικής (Τετάρτη 15 Μαρτίου). Όλα τα θεματικά εργαστήρια θα διεξαχθούν στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), Αριστομένους 28 στις 7 μ.μ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΥΨΟΥΣ 9.165.000 €
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», για το Δήμο Καλαμάτας επιμερίσθηκε ποσόν 9.165.000 ευρώ, που προέρχεται κατά 6.435.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 2.730.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ
ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ
Επισημαίνεται ότι μέσω του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» είναι δυνατή η κατασκευή έργων αναπλάσεων και αστικής αναγέννησης, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες, ενώ καλύπτονται και οι δαπάνες εκπόνησης μελετών για έργα που κρίνονται επιλέξιμα.
Προβλέπονται, ακόμη, δράσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των μειονεκτούντων ατόμων στην αγορά εργασίας, για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της ποιότητας ζωής ατόμων που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και για τη διεύρυνση και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
Τέλος, προβλέπονται και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ιδίως σε τομείς που έχουν σχέση με την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Καλαμάτας.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Οι περιοχές παρέμβασης είναι:
1. Η παραλιακή ζώνη, από τον οικισμό Κορδία στη Δυτική Παραλία μέχρι το Filoxenia και σε βάθος μέχρι την οδό Κρήτης περίπου, καθώς και
2. Το ευρύ Ιστορικό Κέντρο (Π. Καίσαρη, Φαρών, Υπαπαντή, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους).
«Δεν αποκλείεται να πάμε και σ’ άλλο σημείο, αν κριθεί αυτό αναγκαίο, ιδιαίτερα για άυλη δράση», ανέφερε ο Δήμαρχος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017, με τη συμμετοχή του Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημητρίου Οικονόμου, συμβούλου του Δήμου Καλαμάτας.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Ο Δήμος Καλαμάτας καλεί τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων να καταθέσουν τις απόψεις τους με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το οποίο παρατίθεται σε μορφή word, ενώ είναι διαθέσιμο και σε μορφή pdf. Οι απόψεις και τα στοιχεία, τα οποία θα συνεισφέρει το κοινό στο διάλογο, θα ενσωματωθούν, μετά από αξιολόγηση, στο στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» του Δήμου Καλαμάτας.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν το ερωτηματολόγιο σε έντυπη μορφή, μπορούν να δώσουν ένα αντίτυπο συμπληρωμένο στη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Καλαμάτας, γραφείο 307. Ακόμη, είναι δυνατή και η αποστολή e-mail (λεπτομέρειες δίδονται στο ερωτηματολόγιο).
Επίσης, θα ενεργοποιηθεί άμεσα εικονίδιο στην πρώτη σελίδα του ιστοχώρου του Δήμου Καλαμάτας, ώστε το κοινό να μπορεί ηλεκτρονικά να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και να κοινοποιήσει στο Δήμο τις απόψεις και προτάσεις του.
Η συναγωγή συμπερασμάτων που θα ακολουθήσει τη δημόσια διαβούλευση, θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, βάσει της οποίας ο Δήμος θα καταθέσει πρόταση στην Πρόσκληση, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκδώσει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020».

Leave a Reply