ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δάκος και δασικοί χάρτες κυρίαρχα ζητήματα στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου στην Καλαμάτα

0

Στη… σκιά της έντονης δακοπροσβολής, των αλλαγών στη δακοκτονία και των δασικών χαρτών, που δημιουργούν νέα δεδομένα στον ελαιοκομικό τομέα, θα διεξαχθεί το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που διοργανώνεται και φέτος στην Καλαμάτα.
Σο Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο ξενοδοχείο “Elite” στην παραλία της πόλης, θα συμμετάσχουν  εκτός από παραγωγούς, ελαιοτριβείς και εξαγωγείς, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
«Είναι δεδομένο ότι η Μεσσηνία, είναι ο κυριότερος ελαιοπαραγωγικός νομός της Ελλάδας, αφού το 25% της εθνικής παραγωγής σε ελαιόλαδο παράγεται στο δικό μας νομό», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη η οποία συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι ο νομός δικαίως πρωτοστατεί σε όλες τις προσπάθειες που έχουν σχέση με την ελαιοκομία, είτε αυτό αφορά στα προβλήματα, είτε πόσο μάλλον στην εξωστρέφεια, της πληροφόρηση και τις γενικότερες εξελίξεις του κλάδου. «Μέσα από το Πανελλήνιο Φεστιβάλ,  η Περιφέρεια Πελοποννήσου, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα θεσμό, ο οποίος θα είναι ένα κύτταρο παρουσίασης των εξελίξεων που υπάρχουν, αλλά και ένα πεδίο προβληματισμού, ενημέρωσης και συνεργειών σε εθνικό και μεσογειακό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι η ελιά και το ελαιόλαδο, αποτελούν πλούτο που μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο και να έχει μεγαλύτερα οικονομικά αποτελέσματα», επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού, ειδικά, ελαιολάδου, είναι τέτοια, που θα έπρεπε εδώ, να είναι ο πυρήνας των προσπαθειών για την εθνική στρατηγική που χρειάζεται το προϊόν.
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Το Φεστιβάλ, όπως ήδη αναφέραμε δε θα μπορούσε πάρα να διεξαχθεί στη… σκιά των φετινών προβλημάτων, τα οποία μεταξύ πολλών άλλων θα τεθούν επί τάπητος, ώστε να διεκδικηθούν λύσεις «Το θέμα της δακοκτονίας, μας απασχολεί όλους και αν είναι γίνει κάτι πρέπει να γίνει τώρα», ανέφερε η κα Αλειφέρη, η οποία μίλησε με αριθμούς για τη ζημιά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. «Στη Μεσσηνία, πάρα την κακή χρονιά, φτάσαμε τους 40.000 τόνους, όταν την προηγούμενη είχαμε  65.000! Προφανώς και έχουμε μείωση, όμως συγκριτικά με άλλες περιοχές, είναι πολύ μικρότερη, αφού ανέρχεται σε 36%, σε σχέση με 50% που έχουν άλλες περιοχές και ειδικά η Κρήτη όπου αγγίζει ακόμη και το 80%», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία εξήγησε γιατί αν παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα, του χρόνου θα υπάρχει πρόβλημα! «Παρά το γεγονός ότι η Μεσσηνία έχει το 25% της παραγωγής της χώρας μας, στις πιστώσεις που διατίθενται για τη δακοκτονία, έχει μόλις το 8% , βλέπετε την τεράστια αναντιστοιχία και δεν το λέω με την τοπικιστική αντίληψη! Στην Τριφυλία τα χρήματα θα φτάσουν για τρεις με τέσσερις ψεκασμούς, ενώ στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟ Μεσσηνίας, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουν ούτε για δύο ψεκασμούς, βάση των περιοχών που έχουν ζητήσει και ενταχθεί στο πρόγραμμα», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης η οποία μίλησε και για τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας. «Προσπαθούμε μέσα από αυτό το Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, να έχουμε μια συνεργασία και παρουσίαση μιας άλλης περιοχής της πατρίδας μας, η οποία παράγει ελιές και ελαιόλαδο και ενδεχόμενες κα άλλες καλλιέργειες, καθώς η νοοτροπία και η φιλοσοφία στήριξης του πρωτογενούς τομέα, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την ελιά και το ελαιόλαδο, άσχετα αν αυτό το Φεστιβάλ αφορά σε αυτό τον τομέα», κατέληξε στις δηλώσεις της η κα Αλειφέρη. Με το βλέμμα στραμμένο στις δύο μεγάλες φετινές πληγές, ήταν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και ο πρόεδρος του παρατήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Σωτήρης Λαμπρόπουλος.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ
ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ  Η ΚΟΝΤΡΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως εκπρόσωπος των επιστημόνων που υποστηρίζει την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, προφανώς και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια διοργάνωση, της οποίας οι επιτυχίες των προηγούμενων ετών, εγγυώνται και τη σημερινή της επιτυχία! Μια διοργάνωση η οποία γίνεται σε μια εποχή κατά την οποία η ελαιοκομία και η ελαιοκαλλιέργεια, αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να δούμε και μέσα από αυτό το φεστιβάλ, πως θα λυθούν τη δακοκτονία και την απειλή μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με ελιές, λόγω δασικών χαρτών», ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος προχώρησε και στην κατάθεση προτάσεων. «Φέτος δυστυχώς, παρουσιάζεται μια στρέβλωση στην κατανομή των ποσών που διατίθενται σε κάθε νομό, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας από το υπουργείο Εσωτερικών. Η στρέβλωση αυτή, έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει απευθείας σχέση, μεταξύ των καλλιεργουμένων δέντρων ανά νομό και των ποσοτήτων οι οποίες διατίθενται! Η Μεσσηνία, αλλά και οι νομοί της Πελοποννήσου γενικότερα, είναι μέσα στους αδικημένους και ως παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ τις επόμενες ημέρες σκοπεύουμε να αναδείξουμε το θέμα αυτό! Ελπίζω η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις Περιφέρειες, για το ποιος θα πάρει εξ’ ολοκλήρου τη δακοκτονία, να μην έχει σαν τελικό αποτέλεσμα να διαλύσουμε τη μοναδική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το συνεργατισμό. Ως Επιμελητήριο στηρίζουμε και θέλουμε να συνεχιστεί η συλλογική δακοκτονία, γιατί ειδικά στη Μεσσηνία, με δεδομένο ότι έχουμε το ΠΟΠ, το να ραντίζει ο καθένας μόνος του και να γίνονται ατομικές προσπάθειες, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα ακόμη και στην πιστοποίηση του ΠΟΠ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου Σωτήρης Λαμπρόπουλος, που στάθηκε και στους δασικούς χάρτες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ
ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

«Το άλλο θέμα το οποίο θεωρούμε ότι «απειλεί» την ελαιοκαλλιέργεια, είναι οι δασικοί χάρτες. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως με διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όλες οι στρεβλώσεις που παρουσιάστηκαν  τον προηγούμενο μήνα, στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, θα αμβλυνθούν! Ένα πρώτο βήμα και χαιρόμαστε γι’ αυτό, είναι ότι το υπουργείο υιοθέτησε την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ να επιστρέφονται τα παράβολα σε όσους δικαιώνονται από τις επιτροπές.
Το δεύτερο, αφορά στις εκτάσεις οι οποίες εισπράττουν τα δικαιώματα μέσω του ΟΣΔΕ αλλά στους χάρτες παρουσιάζονται ως δασικές. Σ’ αυτό, υπάρχει πρόβλεψη πριν από πολλά χρόνια, να μπορέσει να γίνει εξαγορά των συγκεκριμένων εκτάσεων.  Σε κάθε περίπτωση, ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να προχωρήσει, όπως επίσης λέμε ότι πρέπει να έχουμε ένα χωροταξικό για τις γεωργικές καλλιέργειες, να χωροθετήσουμε τη γεωργική μας γη, για να μπορούμε να καλλιεργούμε ελεύθερα, να μην υπάρχει δηλαδή ένα σπίτι στο πουθενά και να μην μπορούμε να ραντίσουμε γύρω – γύρω, έτσι πρέπει να υπάρχει και για τα δάση μας», δήλωσε ο κ. Λαμπρόπουλος με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο, να στέκεται στα δύο καυτά ζητήματα και το Φεστιβάλ, αυτό καθ’ αυτό.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ

«Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, έχει γίνει πλέον θεσμός. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το διοργανώνουμε για τρίτη χρονιά με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων που ελπίζουμε να δώσουν κατευθύνσεις και λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και όχι μόνο. Θα υπάρχει αναβαθμισμένος διαγωνισμός ελαιολάδου, ενώ καθηγητές Πανεπιστημίου θα αναλύσουν ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή, τους τρόπους καταπολέμησης των ασθενειών και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα της δακοκτονίας στο οποίο θα δοθεί μεγάλη έμφαση! Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε και συναδέλφους που ασχολούνται με τον τομέα από άλλες περιοχές της Ελλάδος», δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος στάθηκε στα φετινά προβλήματα. «Φέτος θα υπάρξουν 1 εκατ. ελαιόδεντρα  περισσότερα στη Μεσσηνία και για να πούμε πως τα χρήματα είναι αρκετά για τη δακοκτονία,  θα πρέπει να αντιστοιχούν με τις ποσότητες του ελαιολάδου που παράγουμε ή έχουμε σκοπό να παράξουμε, άρα τα χρήματα προφανώς δεν φτάνουν», ανέφερε κατηγορηματικά ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και συνέχισε. «Το καθεστώς πρέπει να αλλάξει άρδην! Συμμετοχή, πρέπει να έχουν οι Οργανώσεις παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί, επειδή είναι αυτοί που διαθέτουν τα μηχανήματα όπως τρακτέρ και γνωρίζουν πολύ καλά τις ζώνες που θα πρέπει να γίνει ο ψεκασμός, τον οποίο και μπορούν να αναλάβουν οι διευθύνσεις Γεωργίας», δήλωσε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος με τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης Θανάση Μαυρούλη, να επισημαίνει πως ο νομός πρέπει να αποτελέσει Κέντρο της Ελληνικής Ελαιοκομίας!

 

ΜΕΓΑΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΕΝΤΡΟ…

«Μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η κα Αλειφέρη δέχεται μια παλιά πρόταση του ΣΥΜΕΠΟΠ ώστε να κινήσουμε όλες τις δυνάμεις για να γίνει η πρώτη προσπάθεια αποκέντρωσης της πολιτικής της ποιότητας. Πληρώσαμε ακριβά μέχρι την ώρα, το συγκεντρωτισμό των αποφάσεων στο θέμα της ποιότητας! Καταστράφηκαν τα ΠΟΠ, συνεχίζουμε να κάνουμε τους πιθήκους, αντιγράφοντας τους Ιταλούς και κόψαμε κάθε δεσμό με τον πρωτογενή τομέα! Πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου και των ελαιοκομικών προϊόντων, απαιτούν ένα οργανικό δεσμό του δευτερογενούς με τον πρωτογενή τομέα. Η Μεσσηνία μπορεί, γιατί έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες, να γίνει το Κέντρο της Ελληνικής Ελαιοκομίας και σιγά – σιγά να έχει τον κατάλληλο χώρο, το Μέγαρο του Ελληνικού Ελαιολάδου και να μην τρέχουμε στα ξενοδοχεία», ανέφερε ο κ. Μαυρούλης, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του νομού να στηρίζει επίσης την όλη διοργάνωσης. .

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

« Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στηρίζει τη διοργάνωση πιστεύοντας πως αποτελεί θεσμό για την ελαιοκομία του νομού και είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους του εμπλεκόμενους, να επιμορφωθούν και να γνωρίσουν όλες τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής, της τυποποίησης και της προώθησης του προϊόντος. Στόχος είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελαιολάδου και ελιάς Καλαμάτας με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς, στο καταναλωτικό κοινό, το εμπορικό και τους χώρους μαζικής εστίασης, καθώς και η σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών. Το ελαιόλαδο, είναι το εμβληματικό μας προϊόν, όμως ο μικρός κλήρος, η ανυπαρξία αναδασμού, η αποτυχία των Συνεταιρισμών και η έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής, το κάνει μη ανταγωνιστικό! Η νέα γενιά, οι νέοι αγρότες, πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν βιώσιμες αγροτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικοί, διότι το μέλλον του ελαιολάδου κρίνεται και από την αύξηση της τυποποίησης και την προσπάθεια διανομής του από τα δίκτυα του εξωτερικού! Επειδή τα ονόματα ελαιόλαδο και ελιά Καλαμάτας, είναι γνωστά σε διεθνές επίπεδο, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε το φεστιβάλ να γίνει διεθνές με τη συμμετοχή θεσμικών και παραγωγικών φορέων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν, καθώς τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι πολλά και σημαντικά, με τον Θανάση Κυριαζόπουλο, εκπρόσωπο της «Ανέλιξης», η οποία έχει την οργανωτική επιμέλεια του Φεστιβάλ, να αναφέρεται σε μερικά από αυτά. «Στην καθημερινή τριβή με τα θέματα τα οργανωτικά, διαπιστώνουμε καθημερινά, το πόσο έχει καθιερωθεί και γνωστοποιηθεί το φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Συγκρίνοντας μάλιστα την προσπάθεια διοργάνωσης με τις προηγούμενες, βλέπουμε ότι όλος ο κόσμος της ελαιοκομίας, φορείς και επιχειρήσεις από πολλές περιοχές της Ελλάδας, το γνωρίζουν ήδη και η προσέγγιση μαζί τους γίνεται πιο εύκολη. Καθιερώνεται και κερδίζει τη θέση του, ως το πιο σημαντικό φόρουμ, του ελαιοκομικού τομέα στη χώρα και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει αναφορά σε καλλιεργητικές πρακτικές, περιλαμβάνοντας και τις νέες προκλήσεις για τη φυτοπροστασία μετά τις φετινές μυκητολογικές ασθένειες που παρουσιάστηκαν στα ελαιόδεντρα, όπως και μεθόδους εκμηχάνισης της συγκομιδής, με σκοπό τη μείωση του κόστους», ανέφερε ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, εκπρόσωπος της «Ανέλιξης», η οποία έχει την οργανωτική επιμέλεια του Φεστιβάλ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις θεματικές ενότητες.

 

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

– Διαχείριση των ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και δυνατότητα να ανταλλαγής απόψεων με φορείς από την Ιταλία
– Αξιοποίηση παραπροϊόντων της ελαιοκομίας
– Διαχρονική αξία του ελαιολάδου στον πολιτισμό και τουρισμό
– Αναφορές στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένονται στο επόμενο διάστημα μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ  2014 – 2020 και
-Συμβολή της ποιότητας στην οικονομία του ελαιολάδου
Παράλληλά, θα διεξαχθούν σεμινάρια για παραγωγούς και ελαιοτριβείς και εκθέσεις προϊόντων, ενώ δυναμικό παρόν θα δώσουν και σημαντικές επιχειρήσεις! Ξεχωριστός επίσης, αναμένεται ο διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου,  με πάνελ αποτελούμενο από μέλη πιστοποιημένων γευσιγνωστών, για τη συμμετοχή στον οποίο υα δείγματα πρέπει να σταλούν έως τις 30 Μαρτίου δείγματα!

 

154 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply