ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με πολλαπλάσιες συμμετοχές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και για πρώτη φορά στην Καλαμάτα!

0

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚHΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2017

 

Με πολλαπλάσιες συμμετοχές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και για πρώτη φορά στην πόλη μας, θα διεξαχθεί ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου 2017.

Ο γενικός Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής γίνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης (WRO Hellas) στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής που θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα.

Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου για τους μαθητές του Δημοτικού, με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», τον 1ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου για τους μαθητές του Γυμνασίου, με θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και τέλος για τον 1ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου για τους μαθητές του Λυκείου με θέμα «Η πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα».

Συνολικά, 22 ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό των Δημοτικών Σχολείων και 25 ομάδες στον διαγωνισμό των Γυμνασίων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν αύριο Σάββατο, 4 Μαρτίου, στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας το ισόγειο του επιλέχθηκε ως ιδανικός τόπος φιλοξενίας της όλης εκδήλωσης.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Παναγιώτης Πετρόπουλος (Περιφερειακός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου), Σταύρος Κωτσάκης (Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής στην Τρίπολη και Υπεύθυνος του Διαγωνισμού Ρομποτικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου) και Γρηγόρης Τσώνης (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής σε δημόσια Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου εν όψει της διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκφράζοντας τη χαρά όλων για την ανάληψη του σπουδαίου αυτού διαγωνισμού που γίνεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και την Καλαμάτα, καλώντας παράλληλα όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει την δημιουργική, εντυπωσιακή και ιδιαίτερα απαιτητική διοργάνωση η οποία είναι ανοικτή για το κοινό ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά θα μεταδίδεται απευθείας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του «YouTube».rompotikh-synenteyksh

  • Παναγιώτης Πετρόπουλος (Περιφερειακός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου): «Σε επίπεδο Περιφέρειας, ο διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου 2017 γίνεται πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας με τις περισσότερες συμμετοχές από ποτέ!

Ενδεικτικά να πω ότι μέχρι προχθές – οπότε έληγε η προθεσμία συμμετοχών – είχαν δηλώσει συμμετοχή 22 ομάδες για τον διαγωνισμό των Δημοτικών Σχολείων και 25 ομάδες για τον διαγωνισμό των Γυμνασίων. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολλαπλάσιοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά!

Είναι πολύ σημαντικό ότι και τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν αναλάβει την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμού στην Καλαμάτα, έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο διαγωνισμός. Η διοργάνωση είναι αρκετά απαιτητική, ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα της ζωντανής μετάδοσης.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα όλα τα παιδιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συμμετάσχουν σε αυτό το διαγωνισμό από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και μέσα σε μια χρονιά έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση να υποστηριχθεί η άμιλλα μεταξύ των μαθητών, η συνεργασία και όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που προάγουν την μαθησιακή διαδικασία πέρα από το τυπικό αναλυτικό πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ μπροστά σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις στις οποίες και εκεί η Εκπαιδευτική Ρομποτική έχει αλματώδη άνοδο, αλλά νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται και σε επίπεδο Προγραμματισμού, που πρώτη φορά 6 μαθητές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πέρασαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό πληροφορικής, είναι ενδεικτικό των προσπαθειών που γίνεται στην δημόσια εκπαίδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι διαγωνισμοί δεν αποτελούν αυτοσκοπό της συμμετοχής των μαθητών, αλλά το μέσο με σκοπό να κάνουν κάτι διαφορετικό πέρα από το τυπικό αναλυτικό πρόγραμμα, κάτι που θα προάγει και αξίες όπως η συνεργασία προς ένα συγκεκριμένο σκοπό και το ομαδικό πνεύμα και σίγουρα η καθοδήγηση από τους εκπαιδευτικούς πέραν του βασικού ωραρίου τους, αποτελεί μια πρωτοπορία σε περιφερειακό επίπεδο.»

  • Σταύρος Κωτσάκης (Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής στην Τρίπολη και Υπεύθυνος του Διαγωνισμού Ρομποτικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου): «Είναι ο 3ος Περιφερειακός Διαγωνισμός για το Δημοτικό, το θέμα του είναι «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», είναι ανοιχτός ο διαγωνισμός, σε αυτό το πλαίσιο κάθε ομάδα μπορεί να προτείνει τη δική της εργασία. Ο 1ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου για το Γυμνάσιο, είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται Πανελλαδικά και στην Πελοπόννησο για πρώτη φορά. Το θέμα του είναι «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Υπάρχει συγκεκριμένη εργασία που πρέπει να υλοποιήσουν τα παιδιά, σε συγκεκριμένο χρόνο.

Επίσης υπάρχει ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου για το Λύκειο με θέμα «Η πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα», όπου δεν είναι υποχρεωμένα τα παιδιά να περάσουν από τον Περιφερειακό διαγωνισμό για να διαγωνιστούν στην Αθήνα. Εδώ να πω ότι άλλαξε ο τόπος του διαγωνισμού και θα γίνει στην Αθήνα, στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» του ΟΑΚΑ» είπε και συνέχισε: «Παιδαγωγικά αυτός ο διαγωνισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός, γίνεται εκτός του ωρολογίου προγράμματος, αν και έχει προταθεί να συμπεριληφθούν και ώρες ρομποτικής στην Πληροφορική στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Εδώ τα παιδιά ανακαλύπτουν τη γνώση, δημιουργούν μόνα τους, συνεργάζονται ομαδικά με αποτέλεσμα να μπορούν να αναπτύξουν και την κριτική τους σκέψη. Το ζητούμενο αυτή την εποχή από το Ελληνικό, Δημοκρατικό σχολείο»

  • Γρηγόρης Τσώνης (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής σε δημόσια Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια): «Συνδράμω κι εγώ εθελοντικά στην προσπάθεια του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας και στο οργανωτικό κομμάτι του διαγωνισμού Ρομποτικής που θα γίνει φέτος για πρώτη φορά στην Καλαμάτας.

Φέτος θα κάνουμε κάτι το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά σε περιφερειακό επίπεδο: την ζωντανή μετάδοση του διαγωνισμού μέσω του καναλιού της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Ο χώρος που έχει επιλεχθεί είναι το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου), ανάμεσα σε πολλά σχολεία. Μελετήθηκε και επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος ως ο πλέον κατάλληλος, ενώ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε τεχνικά και υλικά να καλύψουμε ζωντανά αυτό το γεγονός μέσω του καναλιού στη διεύθυνση του «YouTube». Έχει γίνει μια συγκεκριμένη μελέτη η οποία θα καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την εκδήλωση και ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στο ισόγειο στις 10 το πρωί, να είστε όλοι εκεί!

Όσο για τους φίλους που δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν εκεί, να είναι σίγουροι ότι μέσω των καναλιών του «YouTube» θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και την προσπάθεια των παιδιών και τη λειτουργία των ρομπότ πάνω στην πίστα και όλο το διαγωνιστικό μέρος.»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ όπως προαναφέραμε θα μεταδίδεται απευθείας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του «YouTube» και το πρόγραμμα έχει ως κάτωθι:

Ώρα 10 – 10.30 π.μ.  Εγγραφή – καταχώρηση ομάδων.

Ώρα 10.30 π.μ. – 12 μ. Προετοιμασία – Δοκιμές.

Ώρα 12 μ. – 12.15 μ.μ. Διάλειμμα.

Ώρα 12.15 – 12.40 μ.μ. Χαιρετισμοί.

Ώρα 12.40 – 3.30 μ.μ. Διεξαγωγή διαγωνισμού – Αξιολόγηση.

Ώρα 3.30 – 4 μ.μ. Λήξη διαγωνισμού και απονομή βραβείων.

 

Σίσσυ Τριάντου

290 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply