ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα μπλοκάκια ενώ έρχονται νέες αλλαγές στις εισφορές για μισθωτούς

0

Νέες αλλαγές ετοιμάζονται για τα μπλοκάκια καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι δύο εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν όλο και περισσότερο την εφαρμογή των προβλεπομένων, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους.
Το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές. Την πιθανότητα αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο είχε αφήσει ανοικτή η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες. Η πρώτη εγκύκλιος περιελάμβανε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία που έφτανε στο σημείο ο εργαζόμενος να πρέπει να καταγγείλει τον εργοδότη του για να γίνει ο αναγκαίος επιμερισμός των εισφορών. Στην δεύτερη εγκύκλιο, που εκδόθηκε, ακυρωνόταν η πρώτη, όμως αντί να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση επί της διαδικασίας, τα πράγματα μπερδεύονταν ακόμη περισσότερο. Για την ακρίβεια, προβλέφθηκε η δυνατότητα του εργαζόμενου να καταβάλει το 9,2% του εισοδήματός του από μπλοκάκι, διατηρώντας την υποχρέωση να καταγγείλει τον εργοδότη του, στην περίπτωση που αυτός δεν τον δηλώσει σε Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Ειδική ΑΠΔ για τους εργαζομένους με μπλοκάκι δεν έχει ακόμη προβλεφθεί, ενώ και στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οποία θα γίνονται οι καταγγελίες και θα κινούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες για να διαπιστώνεται τελικά, ποιος θα πληρώσει, τι. Στην δεύτερη αυτή εγκύκλιο προβλεπόταν και η αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής εισφορών από τους εργοδότες, για μισθωτούς με παράλληλη δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με «μπλοκάκι», παρότι κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από τον νόμο.
Τα έσοδα του ΕΚΦΑ είναι ο μεγάλος ηττημένος της υπίθεσης καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι μη γνωρίζοντας τι να πράξουν δεν έχουν καταβάλει εισφορές, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα του ταμείου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως χιλιάδες επιστήμονες που μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων, είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, εξαιτίας της εμπλοκής με τα μπλοκάκια.
Το μαζικό κλείσιμο δελτίων παροχής υπηρεσιών που προέκυψε από τις νέες προβλέψεις έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, ενώ και βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν διατυπώσεις τις ενστάσεις τους.
Υπό τον φόβο αυτό, και με προφανή σκοπό να εξομαλυνθεί η διαδικασία, να μειωθούν οι αδικίες αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. Σε αυτό, μάλιστα, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για συμμετοχή αιρετών στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.
Μάλιστα, η αποκάλυψη της ύπαρξης του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις» έγινε μέσα από εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με την οποία καθορίζεται η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέσω της χορήγησης ασφαλιστικής κάλυψης, σε εργαζομένους με τουλάχιστον 50 ένσημα.
Με τους επικεφαλής των δανειστών στο Χίλτον και τη διαπραγμάτυεση για νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό από το 2019 ή έστω το 2020 σε κρίσιμη καμπή, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να καταθέσει τη διάταξη για την ασφαλιστική ικανότητα με τροπολογία στη Βουλή, και να μην καταθέσει το σχέδιο νόμου με το οποίο στην πράξη «ξηλώνεται» η προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.

108 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply