ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Νίκας: Δε δέχθηκα να πάνε στο Στάδιο οι μετανάστες για να μην κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων!

0

Το… μπαλάκι στην πολιτεία, η οποία παρά την αυξημένη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα, δεν έχει μεριμνήσει ακόμη για υποδοχή των ανθρώπων αυτών, πέταξε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στους 87 μετανάστες που εντοπίστηκαν την Πέμπτη ανοιχτά της Πύλου.
Ο κ. Νίκας ο οποίος κατηγορήθηκε επειδή δε δέχθηκε  να υποδεχθεί τους παράνομους μετανάστες σε δημοτικούς χώρους, όπως το Στάδιο για το οποίο έγινε αρχικά λόγος, εξήγησε γιατί έλαβε την απόφαση αυτή, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί το… θολό τοπίο, δίνοντας έμφαση στον κίνδυνο που ελλόχευε για τους κατοίκους της πόλης, λόγω του μεταδιδόμενου νοσήματος από το οποίο πάσχουν κάποιοι από τους 87. «Τα πράγματα την Παρασκευή, ήταν εξόχως δραματικά και προφανώς υπήρχαν κίνδυνοι εξάπλωσης της μεταδοτικής νόσου! Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, καθώς η Αστυνομία η οποία διαχειριζόταν το πρόβλημα, ήταν εξόχως πιεσμένη», ανέφερε ο κ. Νίκας ο οποίος επεσήμανε πως ο κ. Πούπουζας, μόλις λήξει η υπόθεση αυτή, θα.. βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Αποφασίστηκε ύστερα από μεγάλη συζήτηση, να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της δημοτικής κατασκήνωσης για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, γιατί μπορεί να ήρθαν όπως ήρθαν στην πατρίδα μας, όμως η ανθρωπιά μας, η  παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας και οι πεποιθήσεις μας, επέβαλαν να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Όλες οι υπηρεσίες μας αγωνίστηκαν από το Σάββατο και στο εξής, με την παρουσία των αντιδημάρχων, της Μαρίας Οικονομάκου και του Ηλία  Γυφτέα που είναι υπεύθυνος των κατασκηνώσεων, ώστε να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, μιλώντας για τις παρεμβάσεις που έγιναν και τις επισκευές στα ηλεκτρικά και υδραυλικά, ώστε να είναι η διαβίωσή τους ανθρώπινη και να μπορέσουν να τύχουν στις συνθήκες που απαιτούνται, της θεραπευτικής αγωγής. «Δώσαμε καθαριστικά, πετρέλαιο, στρώματα και κουβέρτες ώστε η αντιμετώπιση να είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινη.

syne

Οι άνθρωποι αυτοί, ήδη κάνουν αγωγή αφού είναι πολύ άρρωστοι, γι’ αυτό λέω ότι υπήρχε κίνδυνος και το λέω κατηγορηματικά», τόνισε ο κ. Νίκας, που ευχαρίστησε δημόσια τους δημοτικούς υπαλλήλους και τα στελέχη, τα οποία αγωνίστηκαν ώστε να μην επεκταθεί το πρόβλημα και να έχει και η πόλη και η χώρα γενικότερα, άσχημη αντιμετώπιση από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

 

«ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ
Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;»
Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα του κράτους στο σοβαρό αυτό ζήτημα, ξεδιπλώνοντας ανάγλυφα τα γεγονότα λεπτό προς λεπτό, σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις, αφού ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. «Η πόλη, δε διαθέτει υποδομές υποδοχής προσφύγων, μεταναστών δηλαδή, γιατί η ένταση στη Συρία έχει μειωθεί. Δεν μπορούσα εγώ να συναινέσω να δοθεί το Εθνικό Στάδιο ή το Κλειστό του Πολυκλαδικού ή η Τέντα, όπου αθλούνται καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι! Απευθύνω έκκληση προς το κράτος να υπάρξει επιτέλους συγκεκριμένη πολιτική. Ποιος κάνει το κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο, ποιος υποδέχεται, ποιος δίνει οδηγίες, δεν μπορεί να αφήνουν την Αστυνομία μόνη της, ούτε να είναι αυτά, στην καλή διάθεση κάποιων, ούτε κάποιοι να παριστάνουν τους περισσότερο ανθρωπιστές από τους άλλους», δήλωσε με νόημα ο δήμαρχος απαντώντας σε όσους κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι έκλεισε την… πόρτα σε κατατρεγμένους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και μικρά παιδιά.

ΟΤΑΝ ΥΠΑΧΟΥΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ 
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ…
«Είναι ένα πρόβλημα για το οποίοι πρέπει να αγωνιστούμε, να δώσουμε ανθρώπινη λύση και να εκφράσουμε δια των ενεργειών μας, το πολιτιστικό μας επίπεδο. Δεν είναι γεγονός για προβολή, αν κάποιοι είναι ανθρωπιστές και άλλοι όχι! Πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα! Όταν έχουμε να κάνουμε με μεταδοτικές ασθένειες μέσα σε μια πόλη που κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι, πρέπει να είμαστε εξόχως προσεκτικοί», ανέφερε σε όλους τους τόνους ο κ. Νίκας και στάθηκε και στο ζήτημα των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, καθώς οι παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν ανοιχτά της Πύλου.

Ο ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΕΚΑΝΕ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ
3 ΜΕ 4 ΧΩΡΟΙ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ;
«Εγώ δε θέλω να είμαι συνήγορος ή κατήγορος κανενός, όμως σας λέω κάτι που είναι διαπιστωμένο, ότι ο δήμαρχος Πύλου πρότεινε χώρο για την υποδοχή των μεταναστών, κάτι για το οποίο ο ίδιος με διαβεβαίωσε! Επίσης, θέλω να επισημαίνω ότι υπήρχαν τρεις, ίσως και τέσσερις χώροι, μέχρι την Καλαμάτα, δεν μου πέφτει λόγος όμως. Υπήρχαν κατασκηνώσεις που δεν λειτουργούσαν, άδεια ξενοδοχεία, θα μπορούσαμε να  στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς κινδύνους και για τους ίδιους και για τους άλλους, τι είναι η Καλαμάτα αλήθεια;», διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επεσήμανε πως οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της κατάστασης της υγείας τους, δεν θα μπορούσαν να στοιβαχτούν σε μια αποθήκη. «Πρέπει να κάνουν 5 φορές την ημέρα μπάνιο για τη συγκεκριμένη πάθηση, χρειάζονται ζεστό νερό και φάρμακα. Που θα τους τα δώσεις αυτά, αν δεν υπάρχει ένας χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις; Πως θα κάνει την αγωγή του, αφού είναι άρρωστος; Δηλαδή τους υποδεχόμαστε και τους πετάμε στη συνέχεια; Υπήρχαν οι δυνατότητες και οι δήμαρχοι και της Πύλου και της Μεσσήνης ανταποκρίθηκαν», ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος δε θέλησε να μπει στη διαδικασία του απολογισμού, ειδικά για κάτι, για το οποίο δε φέρει ευθύνη.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ
ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ
ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ;
«Εγώ δεν θα απολογηθώ για το ελληνικό κράτος! Δε θα απολογηθώ γιατί, με τα τηλέφωνα ειδοποίησαν 40 μίλια ανοιχτά της Πύλου, γιατί περίμεναν στο λιμάνι, δε θα απολογηθώ για το αν έπρεπε να υπάρχει μια Αρχή που να κανονίζει όλα αυτά ή όχι! Εγώ ειδοποιήθηκα με μήνυμα την Πέμπτη στη 1 παρά τα ξημερώματα ότι είναι ανοιχτά της Πύλου, ο Δήμος δε διέθετε χώρο! Μου ζητήθηκε το Στάδιο και είπα όχι γιατί στο Στάδιο, αθλούνται κάποιες εκατοντάδες παιδιά κάθε μέρα, ακόμη και κάτω από τις κερκίδες! Το Στάδιο χρησιμοποιείται όπως και η Τέντα και το Πολυκλαδικό και το Κλειστό και είπα πως ο Δήμος δεν έχει δημοτικό χώρο! Δεν είπα πως δεν υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή! Δεν είναι δουλειά μου να προτείνω για άλλες περιοχές και όταν η κατάσταση έφτασε στο… μη παρέκει, με τον αστυνομικό διευθυντή και τον γιατρό να μου εκθέτουν τους κινδύνους για την πόλη, καθίσαμε και κουβεντιάσαμε να βρούμε έναν χώρο και να τους παραχωρήσουμε όπως οφείλουν να κάνουν στο πλαίσιο της φιλοξενίας οι Έλληνες, με γνώμονα να προστατεύσουμε τη δική τους υγεία αλλά και των κατοίκων φυσικά και καταλήξαμε όλοι μαζί, σε αυτή τη λύση! Αναζητείστε ευθύνες εκεί που πιστεύετε», απάντησε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος σχολίασε και τη λέξη «παράνομοι», η οποία επίσης εγείρει σειρά συζητήσεων. «Ναι, είναι παράνομοι, αυτό λέει ο Νόμος,  άλλο αυτό και άλλο η υποχρέωση που έχουμε να τους υποδεχθούμε με αγάπη, να τους φροντίσουμε και να διασφαλίσουμε την υγεία τους και την υγεία μας! Έχουμε που έχουμε τη φτώχια και τη δυστυχία μας, να προστεθούν κι άλλα;» διερωτήθηκε ο κ. Νίκας ο οποίος δεσμεύτηκε, δίνοντας το λόγο του, πως οι κατασκηνώσεις θα παραδοθούν απόλυτα ασφαλείς στα παιδιά ενόψει του καλοκαιριού.

Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ
ΚΑΘΑΡΗ ΓΙΑΧΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ…
«Αυτοί οι άνθρωποι στα 40 μίλια έξω από την Πύλο, ειδοποίησαν τις Αρχές ότι έρχονται, άρα υπάρχει διακίνηση και υπάρχουν και διακινητές. Και η πατρίδα μας ως γνωστό, είναι στόχος και επειδή τα μεταδοτικά νοσήματα δίνουν και παίρνουν, προφανώς πρέπει να είμαστε εξόχως προσεκτικοί και οι φορείς και οι άνθρωποι αυτοί που προστρέχουν για βοήθεια», ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Νίκας ο οποίος έδωσε το λόγο του πως η κατασκήνωση θα δοθεί προς χρήση απόλυτα καθαρή καθώς θα καταστραφούν όλα τα είδη και θα γίνει απολύμανση. «Μετά το τέλος αυτής της ιστορίας, στην κατασκήνωση, θα καταστραφούν όλα τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν, τα δεκάδες στρώματα και οι δεκάδες κουβέρτες και οτιδήποτε άλλο έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά μας χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο και βεβαιώνω γι’ αυτό. Δε θα κάνουμε μια καλή πράξη για να τινάξουμε μια δομή στον αέρα, θα γίνει απολύμανση και η κατασκήνωση θα υποδεχθεί τα εκατοντάδες παιδιά μας το καλοκαίρι, χωρίς κανένα πρόβλημα».

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Στο μείζον αυτό θέμα, στάθηκαν και οι αντιδήμαρχοι που είναι υπεύθυνοι, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα ανακοινωθούν οι νέοι, για τη διαχείρισή του. «Η Παρασκευή ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα, καθώς βρέθηκαν στην πόλη μας 87 μετανάστες, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή να τους περιθάλψει, να κάνει έστω τη διάγνωση γι’ αυτό που είχαν και να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές, για το που πρέπει να στεγαστούν και το τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος και συνέχισε. «Καταλαβαίνετε ότι με έναν εθελοντή γιατρό που παρευρέθη στο λιμάνι και έκανε αρχικά και μπράβο στο συνάδελφο, τη διάγνωση της ψώρας, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Μετά, βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι σε έναν κλειστό χώρο εντός της πόλης με πολλούς κινδύνους!
Ο Δήμος συνέτρεξε άμεσα, τους πήγαμε στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας και η τελική διάγνωση, θέλει και για τους 87, παρότι δε νοσούν όλοι, να αντιμετωπιστούν ως εν δυνάμει άρρωστοι, λαμβάνοντας αγωγή. Χθες έληξε το πρώτο στάδιο της αγωγής αυτής και χρειάζεται μια επαναληπτική δόση την Κυριακή και επανέλεγχος, για να μπορέσουν να φύγουν συνοδευόμενοι από τις αρμόδιες Αρχές για το σημείο που θα οριστεί, καθώς κάποιοι κρίνονται παράνομοι και θα απελαθούν», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα αρκετά μεγάλο, μην απαντώντας ωστόσο αν η απόφαση της Περιφέρειας να φιλοξενηθούν στο διοικητήριο, ήταν λανθασμένη λόγω του μεταδοτικού νοσήματος.
«Μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου αντέδρασαν άμεσα ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας, λόγω του έντονου παγετού που αντιμετωπίσαμε φέτος το χειμώνα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και συνέχισε. «Εργάστηκαν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όπου δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να προσέλθουν οι μετανάστες και την επόμενη ημέρα το πρωί, είχαμε δώσει και ζεστό νερό. Έχουμε τοποθετήσει ανοιχτούς κάδους και όχι τους συμβατικούς προκειμένου μέσα σε αυτούς να κάψουμε τα απορρίμματα που θα δημιουργηθούν», κατέληξε στη δήλωσή του δίνοντας έμφαση σε όσα θα γίνουν για την αποκατάσταση των κατασκηνώσεων της Αγίας Μαρίνας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Leave a Reply