ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σεργιάνι στην Καισαριανή κι άλλα θέματα…

0

«ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ. Μία συνοικία με θεμέλια προσφυγικής απελπισίας στους πρόποδες του Υμηττού. Κάποτε αγκάθι για τους ντόπιους στο υπογάστριο της πρωτεύουσας. Οι κουρελήδες, οι τουρκόσποροι που κουβαλήθηκαν από τη Μικρά Ασία για να αρπάξουν τις δουλειές των Ελλήνων.
ΜΕΣΑ στις τσίγκινες παράγκες που έσταζαν τον χειμώνα, πίσω από τις σκεβρωμένες πόρτες από φτηνό νοβοπάν που τις σήκωνες για να κουνήσουν, οι πρόσφυγες και οι επίγονοί τους επιβίωσαν με όπλο την αλληλοβοήθεια, την κατανόηση και τη μοιρασιά του πόνου.
ΜΙΑ αριστερή κοινωνία χωρίς πρόσημο αριστεροσύνης και πολιτικής υποδούλωσης.
ΜΙΑ κοινωνία γεμάτη πληγές που έγιναν ουλές για να θυμίζουν στους νεότερους τον πόνο.
ΕΝΑΣ τόπος βαθύ αποτύπωμα της σύγχρονης Ιστορίας αυτής της χώρας. Προσφυγιά, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, πολιτικές διώξεις.
ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ κοινωνικών φρονημάτων ήταν για τους κατοίκους της η διεύθυνση του σπιτιού τους. Εφτανε να πουν πού μένουν για να τους απαντήσει το υποψήφιο αφεντικό: «Θα σας ειδοποιήσουμε». Ηξεραν όμως ύστερα από τόσα χρόνια πως δεν έπρεπε να περιμένουν.
ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ κάτοικοι της Καισαριανής θεωρούνταν προοδευτικοί μέσα στον πολιτικό μεσαίωνα των καιρών. Απέκτησαν την εξουσία του δήμου τους έχοντας κατά νου πώς θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και όχι πώς θα εκδικηθούν τους διώκτες τους.
ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ τον εθελοντισμό, ίσως λόγω του παράρριζού τους. Προστάτευαν το δάσος από τους κακόβουλους. Και όταν δεν τα κατάφερναν, φύτευαν αμέσως στα καμένα για να μην τους θυμίζουν τη γη που άφησαν πίσω τους.
ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ πολιτική εξουσία σήμαινε προσφορά προς τον συνάνθρωπο, διεκδικήσεις από την κεντρική εξουσία, στήριξη των αδυνάτων. Το να σε λένε αριστερό στην Καισαριανή ήταν τίτλος τιμής.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ πρόσφυγες που πάτησαν το πόδι τους στο υποδόριο της Αθήνας ονειρεύονταν να δουν κάποτε τα χαμόσπιτά τους να γίνονται πολυκατοικίες και μια αριστερή κυβέρνηση να διαφεντεύει τις τύχες του τόπου. Οι τελευταίοι πέθαναν πριν από μερικά χρόνια. Ευτυχώς, γιατί δεν πρόλαβαν να δουν την ψευδαίσθηση της πονεμένης τους ζωής».
***
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ και το άρθρο του Γιώργου Νασμή αποπνέει άρωμα νοσταλγίας για την περιοχή με τη μεγάλη ιστορία, που αναπόφευκτα πια ελάχιστα θυμίζει τον εαυτό της.
ΣΤΟ ΚΥΛΙΣΜΑ του χρόνου αναπόφευκτα πολλά άλλαξαν και Καισαριανή δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ που βρέθηκα εκεί, σε πολλά σημεία της ήταν αγνώριστη.
Η ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ του άλλοτε δεν υπάρχει πια, παρ’ όλ’ αυτά κάποια της σημεία, παλιά κτίσματα και κάποιες σφαίρες στους τοίχους από τον αιματοβαμμένο καιρό του εμφυλίου, απόμειναν να θυμίζουν σε όσους έχουν ακόμα μνήμη και θέληση να θυμούνται.
***
Η ΑΠΟΦΑΣΗ για τα Αποτεφρωτήρια δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης και στο Δήμο Καλαμάτας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ θα υπάρξουν ασφαλώς, αλλά μη ξεχνάμε το κυριότερο ότι είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι και κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει, εν ονόματι οποιουδήποτε σκοταδισμού.
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ενώ περιμένουμε και τη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Καλαμάτας.
***
ΑΛΛΑΓΕΣ στα αυτοδιοικητικά αξιώματα λοιπόν και περιμένουμε να δούμε τις δραστηριότητες όσες αναλάβουν αυτά και βέβαια τις ικανότητές τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων καθηκόντων τους.
ΤΟ ΝΕΟ προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας εν προκειμένω, μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων συνθέτοντας δημιουργικά τις αντιφάσεις -αντιθέσεις που καλούνται να διαχειριστούν στα πλαίσια των δημοτικών συνεδριάσεων.
ΚΑΛΗ επιτυχία και στις τρείς (Μαρία Βεργινάδη, Παναγιώτη Καρατζέα και Γιάννη Χριστόπουλο).
***
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ από τη στήλη στο φίλτατο ιστορικό και συγγραφέα και τακτικό συνεργάτη της «ΦΩΝΗΣ», Στάθη Παρασκευόπουλο, για το Β΄ Βραβείο που απέσπασε από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων για το χρονικό του «Απελευθέρωση της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας)».
ΑΞΙΟΣ επαίνου ο φίλτατος Στάθης στο βιβλίο του εγκωμιάζει με γλαφυρό τρόπο το γενέθλιο τόπο του, δίνοντας ένα ακόμη εξαιρετικό χρονικό για την πολυαγαπημένη αρχόντισσα του Ιουνίου.
Θανάσης Παντές

Leave a Reply