ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι δάσκαλοι του 10ου Δημοτικού «εκπαιδεύτηκαν» στα αρχαιολογικά από την Ευαγγελία Μηλίτση σε αρχαιολογικούς χώρους και το νέο μουσείο της Πύλου

0

Μία πρωτότυπη και ασυνήθιστη πρωτοβουλία πήραν οι εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, διοργάνωσαν επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, με ξεναγό την αρχαιολόγο και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, επισκέφτηκαν το ανακτορικό συγκρότημα στον λόφο του Άνω Εγκλιανού στη Χώρα.
Εκεί είχαν την τύχη να απολαύσουν από την κα Μηλίτση, ένα ταξίδι στο χρόνο διακριτικά επιμορφωτικό, άκρως ενδιαφέρον και κατανοητό, εξειδικευμένο μα και απλό σε μια αρμονική ανάμειξη του παλιού με το νεότερο από την οπτική της ειδικού σε ανθρώπους και επιστήμονες, που τη γνώση που θα πάρουν θα τη μεταφέρουν στους μαθητές τους.
Κατόπιν, πήγαν στο Ανάκτορο του ομηρικού βασιλιά της Πύλου Νέστορα, το καλύτερο σωζόμενο μυκηναϊκό ανακτορικό συγκρότημα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από τα σημαντικότερα ευρήματα του χώρου είναι οι πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β’ γραφής που δίνουν πληροφορίες για καταγραφές προϊόντων, για την κατανομή φόρων, για προσφερόμενες υπηρεσίες και προσφορές στους θεούς. Η κατασκευή του νέου στεγάστρου προστασίας του Ανακτόρου εκτός από τη λειτουργική του χρήση αποτελεί ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό δημιούργημα.
Στον ευρύτερο χώρο στις ανασκαφές που γίνονται έρχονται στο φώς ανεκτίμητοι θησαυροί εκεί είδαν το θολωτό τάφο και διαπίστωσαν την ιδιαίτερη τεχνική.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΝΕΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Ύστερα οι εκπαιδευτικοί περπάτησαν στο χώρο του κάστρου της Πύλου, στο νέο εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο κτίριο Μαιζώνος, όπου στεγάζει ευρήματα με μια προσέγγιση ιδιαίτερα ελκυστική αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της παράλιας περιοχής και της ενδοχώρας της Πυλίας από την παλαιολιθική εποχή έως τον 3ο αι.π.Χ.
Ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ήταν ένα ακόμη μνημείο που θαύμασαν από κοντά, όπου απώτερος σκοπός της αποκατάστασής του ήταν η διατήρηση των δύο σημαντικών φάσεων της αρχικής λειτουργίας του ως τζαμί και μεταγενέστερα ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός.
Τέλος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στο κτίριο Πασά, το οποίο και αποτελείται από σημαίνοντα αρχαιολογικά ευρήματα, ίχνη βυθισμένων ναυαγίων στις θάλασσες της Πελοποννήσου, τα οποία εντοπίστηκαν, ανελκύστηκαν και εκτίθενται χάρη στην ανθρώπινη εξερεύνηση και στη συστηματική και προγραμματισμένη ενάλια ανασκαφική έρευνα.
Με ικανοποίηση οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στην διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, για την ευγενική άκρως επιμορφωτική και εντυπωσιακή ξενάγηση και έδωσαν ραντεβού για επόμενη εξόρμηση στο ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες και στο μοναδικό θηλυκό ποτάμι, τη Νέδα.

794 Συνολικές προβολές, 5 Σήμερα

Leave a Reply