ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί πολιτικής, προσφύγων, bulling, το βιβλίο για το Σιδηρόκαστρο

0

ΠΟΛΙΤΙΚΗ από στόμα σε στόμα, είναι η τριβή σε καθημερινή βάση του λόγου που αφορά την καθημερινή έκφανση της ζωής και προς αυτή την κατεύθυνση το βιβλίο στοχασμών του Στέλιου Ράμφου «Πολιτική από στόμα σε στόμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, δίνει μια επιπλέον διάσταση στη σημασία της.
ΠΑΡΑΘΕΤΩ μερικές ενδεικτικές σκέψεις του Ράμφου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θεωρείται από πολλούς υπερτιμημένος.
ΕΤΣΙ ξεκινούσα προ ημερών τη στήλη με αφορμή το βιβλίο του Ράμφου, με τον ίδιο στο εξώφυλλο σε μια από τις πολλές δημόσιες και σοσιαλμίντια εμφανίσεις του τον τελευταίο καιρό, όπου περιλαμβάνεται και η συνάντησή του – συζήτηση με τον Μητσοτάκη σε διαδικτυακή εφημερίδα.
ΤΕΛΙΚΑ άλλαξα γνώμη και αποσπάσματα από το βιβλίο του δεν παραθέτω. Άλλωστε κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, αν και σας συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο και να σκεφτείτε πάνω στη σκέψη που ο Στέλιος Ράμφος αναφέρει.
ΟΣΟ υπερτιμημένος κι αν είναι, πολλές από τις απόψεις του έχουν ενδιαφέρον.
***
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Καλαμάτα, αποτέλεσε δυστυχώς ένα ακόμα θέμα για αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα σε τοπικούς φορείς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος δεν υπήρξε.
Η ΕΥΘΥΝΗ της πολιτείας είναι δεδομένη από τη στιγμή που δεν έχει εισχωρήσει στην αυτοδιοίκηση τις αναγκαίες αρμοδιότητες.
ΑΠΟ ’ΚΕΙ και πέρα πάντως επίπεδο τοπικής κοινωνίας, καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι συντάχθηκαν με τη θέση του δημάρχου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανθρωπιστές από τους άλλους.
ΤΑ ΠΕΡΙ κινδύνου μεταδοτικής νόσου δεν τα γνωρίζω, αλλά και δεν μπορώ να τα αγνοήσω κιόλας.
ΠΕΡΑ όμως από κάθε κινδυνολογία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπιστεί με προχειρότητα και επιδερμικές προσεγγίσεις.
Η ΥΓΕΙΑ των ανθρώπων είναι προτεραιότητα ασφαλώς και βέβαια αυτό αφορά και τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρέθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
ΤΑ ΠΕΡΙ αντιπαραθέσεων των φορέων μεταξύ τους στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιάφορα, ίσως και ενοχλητικά.
***

BULLYING στα σχολεία και μάλιστα με μεγάλες διαστάσεις και στη Μεσσηνία, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα με ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗΣ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας.
ΤΟ BULLYING είναι πια για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα και δε γίνεται να το αγνοήσουμε γιατί δυστυχώς μας αφορά.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ για το ζήτημα του Bullying μίλησε η εκπαιδευτικός Πέρσα Κοτσονούρη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη «Μπουκαδούρα», παρουσία εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερομένων όπου και ανταλλάχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ που προέκυψε από την εκδήλωση, όπου προβλήθηκαν και δύο μικρά αξιόλογα ντοκιμαντέρ, είναι ότι το bullying για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται εξωστρέφεια εκ μέρους όσων το υφίσταται, δηλαδή των παιδιών.
***
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ αποτελούν ζωντανά κύτταρα της εθνικής κορμοστασιάς, επισημάνθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Κυριαζή «Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας – 12 χρόνια Κοινοτικής Περίοδο 1987-1998», που έγινε την Κυριακή στο κέντρο «Ακρογιάλι» στο Καλό Νερό με χορηγό επικοινωνίας τη «ΦΩΝΗ».
Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ είναι καθοριστικής σημασίας καθώς τα χωριά αποτελούν την πρωτογενή μορφή κοινοτική ζωής από την οποία εξελίσσεται η κοινωνία.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαρτίου.
ΓΙΑ το βιβλίο θα αναφερθούμε εκτενώς στην εφημερίδα τις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρώσουμε την ανάγνωση του.
Θανάσης Παντές

211 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply