ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως θα κρατηθούν ζωντανά τα ορεινά ελληνικά χωριά που βολοδέρνουν στην λιτότητα και την αδιαφορία των Δήμων!

0

● ΣΕ ΔΙΤΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1987-1998 ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την τραγική κατάσταση των ελληνικών χωριών, κυρίως των ορεινών, έγινε προχθές στο κέντρο «ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ» στο Καλό Νερό, με αφορμή την παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του Θανάση Αλ. Κυριαζή «Σιδηροκάστρο Μεσσηνίας – 12 χρόνια Κοινοτικής Περιόδου 1987-1998».
Το ζήτημα έθεσε από την αρχή ο συντονιστής της εκδήλωσης, Θαν. Τσαμούλη, διευθυντής της «ΦΩΝΗΣ» που είναι και χορηγός επικοινωνίας της σημαντικής αυτής εκδοτικής προσπάθειας και των εκδηλώσεων παρουσίασής της. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η εκδήλωση αποτελεί μια μυσταγωγία στον κοινοτισμό και τη δημοκρατία. Και μια ευκαιρία να δούμε τη σημερινή κατάσταση των χωριών μας, των ορεινών κυρίως χωριών, που για μένα αποτελούν τα τελευταία ζωτικά κύτταρα της εθνικής μας κορμοστασιάς. Αλίμονο αν τα αφήσουμε να πεθάνουν. Θα έχει καταρρεύσει η Ελλάδα που ξέρουμε. Η χώρα θα γίνει μια ανοιχτή «πόλη –κράτος», αλλά αποικία μιας απροσδιόριστης παγκοσμιοποίησης και των δανειστών χωρίς εθνική ταυτότητα, συνείδηση και πολιτισμό!».
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Το ζήτημα έθεσε με την εμπνευσμένη ομιλία του και ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, γιατρός Παναγιώτης Πετρόπουλος, άνθρωπος που ασχολείται δεκαετίες με την αυτοδιοίκηση, τόσο ως δήμαρχος Χώρας και επί «Καποδίστρια» Νέστορος, όσο και για δύο θητείες επί «Καλλικράτη» στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη γνωριμία του και τη συνεργασία του με τον Θαν. Κυριαζή, ενώ διατρέχοντας τη δωδεκάχρονη διαδρομή του μέσα από το έργο του στο Σιδηρόκαστρο, υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις και πρωτοβουλίες του, μέσα από το Κοινοτικό Συμβούλιο το αποτέλεσμα ήταν χειροπιαστό και για τις υποδομές του χωριού και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεν έκρυψε την αγωνία του ότι με τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για τα χωριά, κυρίως τα ορεινά και απομακρυσμένα, πληρώνουν βαρύ τίμημα που ήδη αντικατοπτρίζεται σ’ όλη τη χώρα και την κοινωνία.

ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ
Με ακόμη πιο παραστατικό τρόπο ο Σιδηροκαστρίτης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και διακεκριμένος πνευματικός άνθρωπος, έδωσε την εικόνα του χθες και του σήμερα για τα ελληνικά χωριά, μέσα από το παράδειγμα του Σιδηροκάστρου. Ένα χωριό που από 1.375 κατοίκους σε μεταπολεμική απογραφή, με υπηρεσίες, εμπόριο και παραγωγή ήταν το κέντρο της ορεινής Τριφυλίας, ενώ με τις πολιτικές επιλογές και τη γενικότερη οικονομική κατεύθυνση της χώρας τις τελευταίες 6 δεκαετίες, έφθασε τους 120 κατοίκους από τους οποίους οι περισσότεροι σε μη παραγωγική ηλικία.
Ο Π. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην 12ετία 1987-1998, όπου επί προεδρίας του Θανάση Κυριαζή υπήρξε μια στροφή και ένα ενδιαφέρον για το Σιδηρόκαστρο και πράγματι με τα έργα που έγιναν και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο χωριό δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για καλύτερη ζωή, ενώ με τις πρωτοβουλίες της Κοινότητας, το χωριό έγινε πόλος έλξης για την περιοχή με εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Μάλιστα προσέλκυσε πολλούς Σιδηροκαστρίτες να επενδύσουν στο χωριό και να βελτιωθεί ο οικιστικός του πλούτος ώστε να διατηρείται μέχρι και σήμερα.

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ…
Στο θέμα επανήλθε ο συντονιστής της εκδήλωσης με αναφορά του σε στίχους από το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν νέους γαλαξίες…» για να επικρίνει τις επιλογές που έγιναν επί «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη», που μετέτρεψαν τα χωριά σε οικισμούς γερόντων, χωρίς καμία μέριμνα και ενδιαφέρον. Σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Μιλάμε για την τελευταία κοινοτική περίοδο, αφού με τις τρείς 4ετίες (1987-1998) έκλεισε και ο κύκλος των Κοινοτήτων στην Ελλάδα. Μαζί της άρχισε και η φθίνουσα πορεία των χωριών, αφού τα «υποκατάστατά» τους τόσο στον «Καποδίστρια» όσο και τον «Καλλικράτη» ήταν και είναι «καρικατούρες» Κοινοτήτων! Ουσιαστικά τα χωριά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, από κάθε πλευρά, γι’ αυτό και αργοπεθαίνουν!
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου οι άνθρωποι εκεί να αυτοοργανωθούν είτε σε παραγωγικές ομάδες, είτε σε συνεταιρισμούς, είτε και σε εταιρείες ακόμη, για να επιβιώσουν. Να συνεργαστούν στενά με τους Συλλόγους αποδήμων, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο αν θέλουμε τα χωριά να κρατηθούν ζωντανά. Αυτά τουλάχιστον που συγκεντρώνουν κάποιες μίνιμουμ προϋποθέσεις. Αν πραγματικά θέλουμε να ξαναζήσουν τα χωριά πρέπει να αναβιώσουμε το «κοινοτικό σύστημα» στην επερχόμενη τροποποίηση του «Καλλικράτη».
Στα χωριά χρειάζεται να ξαναβρεθούν και να ξαναμιλήσουν οι άνθρωποι, να συζητήσουν, να διαφωνήσουν, να συμφωνήσουν, αλλά στο τέλος να βρουν ενιαία θέση για τις τοπικές υποθέσεις. Για να υπηρετήσουν τον άνθρωπο και τις μικρές κοινωνίες των χωριών! Αλλιώς σε λίγα χρόνια και με τα μνημόνια να φθάνουν μέχρι μυελού οστών, δεν θα υπάρχει στα χωριά μέριμνα ούτε για τα στοιχειώδη. Φωτισμό, σκουπίδια, ύδρευση κλπ.».
Παράλληλα σχολιάζοντας τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στον αγροτικό κόσμο, είπε ότι σε λίγο όλος ο πληθυσμός των ελληνικών χωριών, κυρίως των ορεινών, θα είναι ανενεργός, αν δεν ξεκινήσει μια πραγματική εκστρατεία για παραγωγική ανασυγκρότηση με εξειδικευμένες για τα χωριά προϋποθέσεις και όρους.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
Με τις επισημάνσεις για την κατάρρευση και εγκατάληψη των χωριών, κυρίως των ορεινών, συμφώνησαν τόσο Θανάσης Κυριαζής, οποίος στην ομιλία έκανε μια εκτενή αναφορά στο όραμα και στο πρόγραμμα για ένα «αλλιώτικο Σιδηρόκαστρο», πράγμα που εν πολλοίς υλοποιήθηκε στη 12ετία 1987-1998, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των χωριών στην «καποδιστριακή» και «καλλικρατική» εποχή, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τα ορεινά χωριά, όπου οι υποδομές απαξιώνονται, το επίπεδο ζωής χειροτερεύει, η ζωή και η ανάπτυξή τους μένουν τώρα ως όνειρο απατηλό!

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις του πρ. υφυπουργού και βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία και η δουλειά του Θανάση Κυριαζή, ως προέδρου του Σιδηροκάστρου ήταν δυνατή και σημαντική γι’ αυτό και η σημερινή του αναγνώριση. Ενώ για τη σημερινή κατάσταση στα χωριά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τους κινδύνους πλήρους εξαφάνισής τους. Τόνισε μάλιστα ότι αποτελεί χρέος όλων να μην αφήσουμε τα χωριά να καταρρεύσουν και γι’ αυτό απαιτείται ενότητα και συστράτευση όλων αδιακρίτως μακριά από κομματισμούς και αποκλεισμούς.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ
Ο πρ. νομάρχης Δημ. Δράκος, μίλησε για τη σημαντική δουλειά του Θαν. Κυριαζή στο Σιδηρόκαστρο, για την ενεργό παρουσία του στα αυτοδιοικητικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της Μεσσηνίας, χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακές πολλές από τις πρωτοβουλίες, οι οποίες κατέστησαν το Σιδηρόκαστρο δακτυλοδεικτούμενο με την καλή έννοια, για ολόκληρη την περιοχή.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ξαναδεί η Πολιτεία τη θεσμική κατοχύρωση του κοινοτισμού στην Ελλάδα, μιλώντας για τις ανεπάρκειες των μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση, οι οποίες λειτούργησαν αρνητικά για τα χωριά, κυρίως τα ορεινά. Συνεχάρη τον Θαν. Κυριαζή για την έκδοση των βιβλίων, τα οποία όπως είπε αν και αποτελούν την ιστορία μιας περιόδου, μπορούν αποτελέσουν παράδειγμα και μπούσουλας για την επανεξέταση και ξαναζωντάνεμα του κοινοτισμού στην Ελλάδα.
Για τις επιπτώσεις σε βάρος των ελληνικών χωριών αναφέρθηκε και ο πρ. δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος, ο οποίος ήταν και συνάδελφος με το Θανάση Κυριαζή στη ΔΕΗ και θυμήθηκε περιστατικά, κατά τις περιόδους που ήταν δήμαρχος, την σημαντική δραστηριότητα στο Σιδηρόκαστρο, πέρα από την καθιερωμένη αυτοδιοικητική καθημερινότητα. Δεν παρέλειψε δε να χαρακτηρίσει ως εθνική υπόθεση τη διατήρηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση των χωριών μας, τα οποία φθίνουν και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές ευθύνες και σε πολλούς.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Κλείνοντας τις επισημάνσεις του ο συντονιστής της εκδήλωσης Θαν. Τσαμούλης αναφέρθηκε στο «παράδειγμα» του Σιδηροκάστρου της περιόδου του Θαν. Κυριαζή αναφέροντας:
«Η 12ετία Κυριαζή στο Σιδηρόκαστρο ήταν “γεμάτη”. Χρόνια οραματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης έργων σε κάθε τομέα και με μια απίστευτη για το χωριό κοινωνική δραστηριότητα. Εκδηλώσεις πολιτισμού, γιορτές, αθλητισμός και πολλά άλλα που θα δείτε με χρονολογική μάλιστα σειρά στους δύο τόμους του βιβλίου.
Για όλα αυτά ο Θανάσης Κυριαζής, ένας ρομαντικός και ονειροπόλος νέος της εποχής του, με επιτυχημένη πορεία και δράση στην Αθήνα, πήρε τη μεγάλη απόφαση για επιστροφή στις ρίζες. Και απέδειξε, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις χωριάτικες γκρίνιες για το κόμμα και το χρώμα, για τη γίδα και τ’ αυλάκι, ότι με δουλειά, μεράκι και συμμετοχή χτίζεται η ΕΝΟΤΗΤΑ δράσης που είναι απαραίτητη για να πάνε τα χωριά μπροστά!

Τα μεγάλα σχέδια έχουν όμως και τις δυσκολίες και τα λάθη και τις παρεξηγήσεις! Όλα αυτά τα υπέστη ο Θανάσης και σε υπερθετικό βαθμό! Και άδικες κριτικές πολλές φορές δέχτηκε από τον Τύπο (και από τη «ΦΩΝΗ») και από συγχωριανούς του! Όμως αυτά πιστεύω τον όπλισαν με δύναμη, πείσμα και χαλύβδωσαν βούλησή του για ένα θετικό αποτέλεσμα. Και τα κατάφερε. Τόσο το έργο του, όσο και η προσφορά του αναγνωρίστηκαν και αναγνωρίζονται και θεσμικά, αλλά και από τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του σε αυτοδιοικητικά, πολιτιστικά και αθλητικά θέματα.
Η μεγαλύτερη αναγνώριση όμως είναι για το Θανάση η καθημερινή παρουσία και κοινωνική συναναστροφή με τους ανθρώπους που έζησε και συνεργάστηκε σε ολόκληρη την ορεινή Τριφυλία, όπου έχει αφήσει το θετικό του αποτύπωμα!
Αλλά και η συνέχεια της προσφοράς του μέσα από Συλλόγους που δρουν στο Σιδηρόκαστρο και συμβάλλουν στο να είναι το χωριό πάντα στην επικαιρότητα με εκδηλώσεις, γιορτές και αφιερώματα».
Ενώ κλείνοντας την εκδήλωση ο Θαν. Τσαμούλης, ευχαρίστησε τους ομιλητές, όλους τους παρευρισκόμενους και τον Θανάση Κυριαζή και επεσήμανε την αγωνία όλων για την τύχη των ελληνικών χωριών, κυρίως των ορεινών, και τη συμφωνία όλων ότι θα πρέπει οι πάντες να συστρατευθούν για την ανάταξη και το ξαναζωντάνεμά τους, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και αλαζονικές συμπεριφορές. Μονόδρομος είναι η ενότητα στη δράση για τα χωριά και η συνεργασία όλων με όλους. Έτσι μόνο μπορεί να ανακοπεί η αρνητική πορεία και να δρομολογηθεί μια αντίστροφη ανοδική πορεία για να μπορέσει και η νέα γενιά να επιβιώσει και να δημιουργήσει στα χωριά, ώστε να αποφευχθεί η ερήμωσή τους προς όφελος της πατρίδας και όλων των Ελλήνων.

218 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply