ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ταξίδι και ελευθερία

0

ΝΑ ’ΜΑΣΤΕ πάλι μπροστά στην ανάγκη για ταξίδια, μια ανάγκη ζωής για τους περισσότερους και πρωτίστως για όσους δύσκολα τα καταφέρνουν να ταξιδέψουν τελικά.
ΚΑΙ δεν ευθύνεται μόνο η έλλειψη χρημάτων γι’ αυτή τη δυσκολία, όσο κι αν είναι τελικά καθοριστικής σημασίας.
ΤΑΞΙΔΙΑ γραφές της περιπλάνησης, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και η ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία έχει δώσει σπουδαία δείγματα γραφής ταξιδευτών.
ΑΦΟΡΜΗ γι’ αυτό το κείμενο σήμερα το βιβλίο της Αννίτας Π. Πανάρετου «Ελληνική Ταξιδιωτική Λογοτεχνία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας από το 2002, ενώ το 1995 η ίδια συγγραφέας είχε εκδώσει το πεντάτομο έργο της με τον ίδιο τίτλο, όπου με εκτενή εισαγωγή της ανθολογεί κείμενα 180 συγγραφέων από τον Όμηρο έως και σύγχρονους συγγραφείς μέχρι το 1990.
ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ που ανθολογούνται, σημαντική θέση έχει ο Καζαντζάκης και το βιβλίο του ταξιδεύοντας το 1927 που θεωρείται η αφετηρία της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ είναι η σκέψη του Καζαντζάκη για το ταξίδι στην Ελλάδα.
***
«ΟΤΑΝ ένας Ελληνας ταξιδεύει στην Ελλάδα, το ταξίδι του μοιραία μετατρέπεται σε επίπονη αναζήτηση του χρέους.
ΕΝΑ ελληνικό τοπίο δεν δίνει σε μας τους Ελλήνες μια αφιλόκερδη ανατριχίλα ωραιότητας, έχει ένα όνομα το τοπίο, το λένε Μαραθώνα, Σαλαμίνα, Ολυμπία, Θερμοπύλες, Μυστρά, συνδέεται με μια ανάμνηση, εδώ ντροπιαστήκαμε, εκεί δοξαστήκαμε και μονομιάς το τοπίο μετουσιώνεται σε πολυδάκρυτη, πολυπλάνητη ιστορία».
***
ΑΥΤΑ από τον Καζαντζάκη, αλλά μην σταθείτε εκεί.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ είναι που έχει σημασία και σε αυτό ας αφεθούμε.
Και βέβαια ο ταξιδιώτης έχει πάντα κατά νου την αδιάκοπη αίσθηση ελευθερίας.
ΧΩΡΙΣ αυτήν κανένα ταξίδι δε βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή του.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.
Θανάσης Παντές

218 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply