ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Όχι» στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών και στην καύση των νεκρών από το μητροπολίτη Μεσσηνίας

0

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Greece μιλά για όλο το φάσμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. O ιεράρχης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρεται στις αλλαγές που προτείνει η Εκκλησία στο μάθημα των Θρησκευτικών, στην καύση των νεκρών, στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, στις σχέσεις με την Πολιτεία, στην εκκλησιαστική περιουσία και απαντά εάν η Εκκλησία φορολογείται. Μέλος της τριμελούς επιτροπής μητροπολιτών που συζητούν με το υπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά, εξηγεί τις θέσεις της Εκκλησίας για τη διδασκαλία του μαθήματος. Συγκεκριμένα, μιλά για την ανάγκη η Εκκλησία να δώσει τις δικές της παρατηρήσεις, τις δικές της παρεμβάσεις και τις δικές της διορθώσεις. Θεωρεί δε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό αλλά όχι κατηχητικό. Αναφερόμενος στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου λέει ότι είναι πάρα πολύ καλές και ότι δεν υπάρχουν σημεία τριβής ή σύγκρουσης.

despoths-cnn

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντώντας στη σχετική ερώτηση του CNN Greece, εάν η Εκκλησία φορολογείται, λέει κατηγορηματικά «η Εκκλησία, φορολογείται όπως φορολογείται κάθε Έλληνας πολίτης αυτής της χώρας και σε πολλές διαστάσεις έχει πολύ ενισχυμένη φορολογική επιβάρυνση…. Αυτό που παρουσιάζεται ως εκκλησιαστική περιουσία από κάποια κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης είναι ένας μύθος. Η εκκλησιαστική περιουσία έχει αποψιλωθεί ήδη από το 1853 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν με διαφορές νομοθετικές ρυθμίσεις», λέει χαρακτηριστικά και διευκρινίζει ότι από την αρχική της περιουσία της έχει μείνει το 20% από το οποίο περίπου το 15% είναι δεσμευμένα ή καταπατημένα ακίνητα», αναφέρει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος αναφέρεται και στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας .

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ
ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

«Αν η εκάστοτε ελληνική πολιτεία επιθυμεί το χωρισμό μπορεί να το θέσει. Εάν γίνει ένας τέτοιος χωρισμός η Εκκλησία θα έχει περισσότερη ελευθερία από ότι μέχρι σήμερα και δεν ξέρω εάν θέλει μια κυβέρνηση να έχει απέναντι της μια ελεύθερη εκκλησία, αυτόνομη, αυτοδιοίκητη και ανεξάρτητη».

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Για τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών λέει ότι ο γάμος είναι μυστήριο, έχει συγκεκριμένη δομή και αφορά τη συνύπαρξη, τη συμβίωση, τη συνεύρεση ανδρός και γυναικός. «Όλες οι άλλες μορφές που μπορεί να εμφανίζονται στην κοινωνία εξαιτίας κάποιων επιδιώξεων, για την Εκκλησία είναι αδιάφορο. Η εκκλησία δεν μπορεί να προτείνει τέτοιες μορφές συμβίωσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβεται τον κάθε άνθρωπο μέσα από τη δική του διαφορετικότητα».

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
Το CNN Greece ρώτησε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την καύση νεκρών και για τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη που έκανε πρόσφατα λόγο από το βήμα της Βουλής για σκοταδιστικές δυνάμεις: Εάν θεωρούν η καύση των νεκρών και ο τρόπος που χειρίζονται το θέμα είναι προοδευτικός, εγώ δεν υιοθετώ τέτοιου είδους αντιλήψεις… Η Εκκλησία… στηρίζει την αιμοδοσία, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις γιατί πιστεύει ότι τίποτα δεν κατέχουμε αλλά όλα βρίσκονται στην υπηρεσία και στη διακονία αυτού που ονομάζουμε ζωή. Η εκκλησία δεν μπορεί να υιοθετήσει καμιάς μορφής καταστροφής του σώματος ή της σάρκας».

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΤΟ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους, λέει ότι η Εκκλησία έδωσε χώρο και ακίνητη περιουσία ώστε να γίνει η ανέγερση του τζαμιού και του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό. «Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία και δομή κοινωνίας. Έτσι και αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν ένα τόπο λατρείας». Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στα παράνομα τζαμιά που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, στα οποία «δεν μπορούσε να ελεγχθεί τί γινόταν εκεί μέσα». «Νομίζω ότι το τζαμί έτσι όπως έχει οριοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του, θα μπορεί να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς συνέπειες για την ίδια τη χώρα την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων».

Leave a Reply