ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηχηρό «ΟΧΙ» από Δήμους και φορείς της Μεσσηνίας στην κατάργηση του ιστορικού στρατοπέδου της Καλαμάτας!

0

Καθολικό «όχι» στην κατάργηση του Στρατοπέδου της Καλαμάτας, για την οποία γίνεται έντονα λόγος, είπαν χθες σε ευρεία σύσκεψη εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και Φορέων της Μεσσηνίας.
Αρχικά, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές, Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.
Η κα Κοζομπόλη μάλιστα, θεώρησε δίχως νόημα τη σύσκεψη, καθώς είπε όχι μόνο δεν υπρχει απόφαση, αλλά ούτε και… ατζέντα συζήτησης από τους φορείς που διαμαρτύρονται.

Γ.ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ
ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Επιτρέψτε μου να «γκρινιάξω» λίγο γιατί ερχόμαστε εδώ χωρίς να υπάρχει μια ατζέντα συζήτησης, ενώ δεν υπάρχει ακόμη στο τραπέζι και η πρόταση για την αναδιάρθρωση του Στρατού που επιχειρείται! Ξέρω, ότι μπορεί τα Στρατόπεδα της Πελοποννήσου να συγκεντρωθούν και πως εκπονείται μελέτη για να γίνει αναδιάρθρωση, όμως για να μπορεί η τοπική κοινωνία να τοποθετηθεί υπεύθυνα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να γνωρίζει την εισήγηση και ύστερα την απόφαση, αν ληφθεί, μαζί με την τεκμηρίωση για το τι θέλουμε», επεσήμανε η Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη, η οποία επεσήμανε πως «αναμφίβολα το Στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι ένα ιστορικό Στρατόπεδο που έχει καινούριες εγκαταστάσεις και έχει συνεισφέρει στον τόπο, όμως το κριτήριο, για το που θα φτιαχτεί ένα κέντρο Εκπαίδευσης, δεν μπορεί να είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας».
ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ
ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΦΥΛΛΑΔΕΣ» ΤΑ…
’ΒΑΛΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ!

Στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης, οι δημοσιογράφοι, πληροφορηθήκαμε από το βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πέτρο Κωνσταντινέα, πως είμαστε ο «καθένας που γράφει σε φυλλάδες», αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει να προκαταβάλουμε μια απόφαση και να μαζευτούμε όταν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση και να βγαίνει ο καθένας και να γράφει στις φυλλάδες», αυτό είπε επί λέξη ο βουλευτής, που πρότεινε να «χαμηλώσουν οι τόνοι και να δουν οι φορείς τη λειτουργικότητα του Στρατοπέδου, για το οποίο, λες και έχει ήδη εκδοθεί απόφαση –σε αντίθεση με αυτά που ο ίδιος ανέφερε- πρότεινε μια… λύση. « Προτείνω μια άμεση λύση για Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και μετεγκατάσταση υπηρεσιών, αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε όταν θα  υπάρξει κάτι επίσημο», ανέφερε ο βουλευτής ο οποίος επεσήμανε πως το θέμα ανέκυψε από τις ενέργειες υπηρεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας, για την αξιοποίηση των μη επιχειρησιακών ακινήτων του Στρατού! «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι θα κλείσει κάποιο Στρατόπεδο. Υπήρχε μια έκθεση από το 2011 για εξοικονόμηση πόρων και αυτό είναι σε συλλογική βάση! Να μη φωτογραφίζουμε το Στρατόπεδο Καλαμάτας, δεν είδα την ίδια κινητοποίηση για άλλα σοβαρά θέματα, όπως για το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ, δεν είδα τόσο κόσμο τότε», είπε ο κ. Κωνσταντινέας, ο οποίος επανήλθε στην πρότασή του για την κατάργηση του Στρατοπέδου, που όμως… δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». «Εγώ πρότεινα να γίνει εδώ Κέντρο Πολιτικής Προστασίας! Έχει μεριμνήσει κανένας φορέας, από όλα τα Κόμματα και τους φορείς, ώστε να γίνει στη Μεσσηνία Κέντρο Πολιτικής Προστασίας; Έχει μεριμνήσει κανείς να μεταφερθούν η Εφορία και Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ώστε να μην πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος 400.000 ευρώ το χρόνο; Κανένας». Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης.

 

ΔΗΜ. ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
ΣΑΜΑΡΑ – ΚΑΜΜΕΝΟΥ

«Είμαι ο πρώτος που έθεσα το θέμα του Στρατοπέδου, γιατί στην τελευταία ορκωμοσία στο γραφείο του διοικητή, είχα αναφέρει off the record, ότι από πληροφόρηση που είχα, το Στρατόπεδο θα έπαυε να υφίσταται από το ερχόμενο καλοκαίρι! Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω τώρα και ελπίζω να είναι ψευδέστατες, να μην ισχύουν, το Στρατόπεδο θα δοθεί σε επιχειρηματικά Κέντρα, ούτε καν σε hot Spot και ελπίζω να μη βγω αληθινός. Η σημερινή κατάσταση βέβαια, μου θυμίζει παρωχημένες εποχές της δεκαετίας του ’50, όπως και του ’70 και αργότερα, όπου κατόπιν ενεργειών του βουλευτή… τάδε, έμεινε στην Καλαμάτα, το… τάδε Κέντρο, κατόπιν του… τάδε υπουργού κλπ, εποχές δηλαδή Μαυρογιαλούρου! Πιθανότατα το Κέντρο αυτό, δε βολεύει να μείνει και αν είναι ειλημμένη η απόφαση δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει! Όμως όπως και να ‘χει, δεν μπορεί να πληρώσει η πόλη μας την κόντρα Σαμαρά – Καμμένου», επεσήμανε με νόημα ο κ. Κουκούτσης, ενώ το λόγο πήραν οι αυτοδιοικητικοί του Α΄και Β΄Βαθμού.

 

stra

 

 ΑΛΕΙΦΕΡΗ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ
ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»
«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια διευρυμένη σύσκεψη στα δύο χρόνια που συζητείται το θέμα κι αυτό διαισθάνομαι, ότι δίνει το μήνυμα, πως αυτή τη φορά είναι βέβαιο πως η εξέλιξη θα είναι η αναστολή ή κατάργηση του Στρατοπέδου, δεν ξέρω τον τίτλο, όπως δεν τον ξέρει κανένας», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία επεσήμανε πως περίμενε να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση των κυβερνητικών στελεχών, σημειώνοντας την «παραδοχή» της κατάργησης από τον Πέτρο Κωνσταντινέα, ερμηνεύοντας την τοποθέτησή του.  «Περίμενα, από προχθές που τοποθετούνται, να έχουν μια καλύτερη πληροφόρηση να μας δώσουν, αν και βάση των όσων είπε ο κ. Κωνσταντινέας, το Στρατόπεδο καταργείται και θα κοιτάξουμε να δούμε, τι θα το κάνουμε! Εγώ μεταφέρω την απόλυτη απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία δε συζητά για κατάργηση ή αναστολή  του Στρατοπέδου. Αυτή η δομή και η υποδομή πρέπει να διατηρηθεί και θέλω να πω σε όλους πως ότι αποχαρακτηριστεί και παραδοθεί σε άλλους, σημαίνει πως χάνει εσαεί το χαρακτήρα του», ανέφερε η Ελένη Αλειφέρη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι αναφορές του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Περικλή Μαντά.

Π.ΜΑΝΤΑΣ: Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΚΑΙ ΜΟΝΟ
«ΑΠΟΔΟΧΗ» ΤΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ

«Ως απάντηση στις φωνές που ακούγονται για το τι θα κάνουμε αν κλείσει το Στρατόπεδο, νομίζω ότι είναι «τίποτε», καθώς δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια συζήτηση, αφού συζητώντας το ενδεχόμενο, είναι σα να αποδεχόμαστε το κλείσιμο. Μου θυμίζει… σα να είναι ετοιμοθάνατος ο πλούσιος θείος και οι συγγενείς να ετοιμάζονται να μοιράσουν την κληρονομιά! Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο και να δούμε τι άλλαξε από τη δέσμευση του υπουργού τον Ιούνιο, στη συνάντηση με το δήμαρχο, οπότε και οι δύο είχαν καθησυχάσει τον κόσμο! Υπήρχε κάτι στο μυαλό του κ. Καμμένου; Αν συμφωνούμε όλοι στη λογική της μη κατάργησης, να βγούμε συνολικά, να βγούμε και να πούμε ότι το Στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει στην Καλαμάτα. Εγώ δεν πιστεύω ότι τα Στρατόπεδα και τα ΤΕΙ φέρνουν την ανάπτυξη σε έναν τόπο, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτή τη στιγμή, το Στρατόπεδο της Καλαμάτας, με τους όρους λειτουργίας που υπάρχουν σε όλα τα Στρατόπεδα, είναι αυτό που πρέπει να κλείσει», δήλωσε ο κ. Μαντάς ο οποίος απάντησε στον Πέτρο Κωνσταντινέα για το αν έγινε ή όχι κινητοποίηση για άλλα θέματα! «Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και για το ΤΕΙ και το Τμήμα Λογοθεραπείας, όπου πολλοί από εμάς απ’ όλους τους χώρους, βγήκαμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας που ήταν ενάντια στις κομματικές μας καταβολές».

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ
ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
Στο θέμα, τοποθέτησαν και εκπρόσωποι των παρατάξεων των μειοψηφιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. «Το Στρατόπεδο λειτουργεί και αυτό πρέπει να κρατήσουμε ως θετικό, από ‘κει και έπειτα τα όποια στοιχεία προκύπτουν, θα συζητηθούν. Πρέπει να γίνει συνάντηση στο υπουργείο και να συντάξουμε και ανάλογες σχέσεις επαφής για άλλα θέματα όπως οι 87 μετανάστες που πρόσφατα ήρθαν στην Καλαμάτα», είπε ο Νίκος Πατσαρίνος, ενώ θέση έλαβε ο Παναγιώτης Αλευράς. «Δε χρειάζεται κομματικός πατριωτισμός, ούτε υπερβολές και καθησυχασμός. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και αν πάμε συντεταγμένα και με επιχειρήματα, μπορούμε να κερδίσουμε, όπως έγινε και με το Τμήμα Λογοθεραπείας. Να πείσουμε με επιχειρήματα πόσο σημαντικό είναι και να θυμίσουμε τη θλιβερή παρένθεση που υπήρξε για να καταλάβουν γιατί πρέπει να παραμείνει», ανέφερε ο κ. Αλευράς, ενώ την πεποίθησή της πως δεν πρέπει να υπάρξει ούτε καν σκέψη κλεισίματος, του Στρατοπέδου, ανέφερε η Αντωνία Μπούζα, η οποία χαρακτήρισε την κυβέρνηση αφερέγγυα.

ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
«
Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, η γκρίνια δε χωράει σ’ αυτή την αίθουσα, καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να τρέχουμε από πίσω τους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, όχι μόνο για τους ιστορικούς δεσμούς που έχουμε ως Μανιάτες, αλλά μην κρυβόμαστε, είναι και οικονομικοί οι λόγοι», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης  Γιάννης Μαραμπέας.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει είναι τουλάχιστον ενωμένη και να επεξεργαστεί και μια πρόταση σε περίπτωση που ληφθεί τέτοια απόφαση», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος, που επίσης δήλωσε αντίθετος, ενώ στο θέμα στάθηκε ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος. «Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος δίνει τα συγχαρητήριά του σε όλους τους Δήμους! Εάν εμείς δεν αγρυπνούμε και άλλοι σχεδιάζουν το μέλλον μας ερήμην μας και εις βάρος μας, έχουμε προδώσει τις θέσεις μας, κάνατε πολύ καλά που μας φέρατε εδώ και λέμε όλοι μαζί πως για πολλούς λόγους πρέπει το Στρατόπεδο να παραμείνει». Στη σύσκεψη παρευρέθη και εκπρόσωπος του Δήμου Τριφυλίας, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Φιλντίσης. for«Το ενδιαφέρον για την τύχη του Στρατοπέδου της Καλαμάτας, ξεπερνά τα όρια του Δήμου είναι παμμεσσηνιακό και γι’ αυτό, η όποια απόφαση λάβετε ως Δήμος, θα έχει τη στήριξή μας ως Δήμος Τριφυλίας», ανέφερε ο κ. Φιλντίσης, ενώ τις θέσεις τους ανέπτυξαν και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. «Η άποψη της Δημοτικής μας παράταξης, είναι να παραμείνει το Στρατόπεδο, γιατί είναι καινούριο και με άριστες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Επίσης, πρέπει να υπάρχει και για λόγους πολιτικής προστασίας! Πρέπει να ενημερωθούμε από το υπουργείο Αμύνης για την εξέλιξη», ανέφερε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, ενώ σε… δημοσιογραφικές αποκαλύψεις προχώρησε ο Θεόδωρος Μπρεδήμας. «Είμαστε ικανοποιημένοι καθώς η αφορμή για συζήτηση δόθηκε μετά από ερώτηση του Συνδυασμού μας και επειδή κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν έγγραφα, υπάρχει από τον αντιπτέραρχο Νικόλας Χριστόπουλο,  υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ που αναφέρει ότι στο Στρατόπεδο της Καλαμάτας, με αυτά που υπάγονται στην Πελοπόννησο δε θα προσέλθουν στρατεύσιμοι τον Ιούνιο και οριστικά το Νοέμβριο». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι «συμμεριζόμαστε την άποψη της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και συμφωνούμε πως πρέπει να παραμένει το Στρατόπεδο ανοιχτό, αλλά εμείς θεωρούμε εναλλακτικά, ότι αν είναι από τα Στρατόπεδα που η πολιτεία με αντικειμενικά κριτήρια θεωρεί ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν αντικειμενικούς σκοπούς, θα πρέπει πάραυτα να παραχωρούνται στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να τα αξιοποιήσουν».

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Την έντονη αντίδρασή τους, σε επικείμενη κατάργηση του Στρατοπέδου, δήλωσαν και οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Μεσσηνίας. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Παύλος Γκρέκης τόνισε ότι «θέλουμε να αποθαρρύνουμε το υπουργείο για τη μετακίνηση του Στρατοπέδου! Εμείς θα είμαστε σύμφωνοι να συνεχιστεί η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ ως διεθνές Κέντρο και αν σηκώσει το «γάντι» ο κ. πρωθυπουργός που οργανώνει το εθνικό κομμάτι του διαστήματος, εμείς πολύ μεγαλύτερη σημασία δίνουμε σε αυτήν την εξέλιξη», είπε ο κ. Γκρέκης.
Υπέρ της παραμονής του Στρατοπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία επεσήμανε ότι «είμαστε κατά του κλεισίματος». Στην ίδια κατεύθυνση η δήλωση του εκπροσώπου των ξενοδόχων του νομού Δημήτρη Πατριαρχέα, όπως και του προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και του προέδρου του Ραδιοταξί, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «συμφωνούμε με την παραμονή του Στρατοπέδου και για έναν άλλο λόγο, δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για την πόλη! Δεν είναι μόνο η κούρσα ή η πορτοκαλάδα που θα πα΄ρει ο φαντάρος! Τόσοι στρατιώτες επιστρέφοντας στην πόλη, λένε τα καλύτερα λόγια». Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Στρατού και Αεροπορίας ανέφεραν «είμαστε στην κατεύθυνση του να παραμείνει το Στρατόπεδο, είναι μια πονεμένη υπόθεση! Καλά κάνετε και ανησυχείτε, καθώς από επαφές που είχαμε σαν Ένωση με ανώτατα μέλη δυστυχώς, αυτό έχει βάση. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα είναι γρήγορη και ξαφνική». «Όχι» είπαν και οι εκπρόσωποι Κομμάτων, από τη ΝΔ η Άντζελα Σκλήκα, όπως και ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Μπαρμπετσέας, που είπε πως αυτή δεν είναι απόφαση του Καμμένου. «Αυτή είναι η πρόταση του κ. Αποστολάκη του ΓΕΕΘΑ και όχι του πρόεδρού μας που είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εγώ κάνω όλες τις ενέργειες που πρέπει, από το γενικό γραμματέα, έως τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου τον κ. Νικολάου.

 

Leave a Reply