ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκινά η καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια

0

Άμεσα ξεκινά το έργο των ψεκαστικών συνεργείων και στους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών, που τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα έντονο. Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βασίλης Σιδέρης και ο διευθυντή Δημόσιας Υγείας Πελοποννήσου Βασίλης Διαμαντόπουλος, ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν σε όλο το πεδίο εφαρμογής φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος. Κοινή τους διαπίστωση, ήταν η επιτυχημένη εκτέλεση του προγράμματος, παρά το γεγονός των ασυνήθιστων καιρικών φαινόμενων και ειδικά των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οπότε και απαιτήθηκαν επιπρόσθετες ενέργειες, όπως αεροεφαρμογές και αυξημένα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης. Ο κ. Σιδέρης και ο κ. Βασιλόπουλος, αναφέρθηκαν και στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών για την νέα χρονιά,  πριν την έναρξη της δραστηριότητας των εντόμων.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
– Η επικαιροποίηση των επιχειρησιακών χαρτών και η εκ νέου έρευνα για τυχόν νέες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων.
– Η εντατικοποίηση της  επιτήρησης σε αναγνωρισμένα κρίσιμα σημεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τα προηγούμενα έτη.
– Η εντατικοποίηση της επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης σε νέα κρίσιμα σημεία όπου αξιολογήθηκε ότι συντρέχουν  συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι.
– Η έγκαιρη και άμεση ανάπτυξη των κλιμακίων δειγματοληψιών και καταπολέμησης καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες από τα μέσα του μήνα Μαρτίου γίνονται ευνοϊκές για την ανάπτυξη – δραστηριότητα των εντόμων.

 

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

– Η προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς   είναι έντομα διαβιβαστές.

  • Η περιστολή του παράγοντα όχλησης.
  • Η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Η ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.

Οι αρμόδιοι φορείς, ενημερώνουν τους πολίτες πως για τυχόν  προβλήματα ή πληροφορίες  σχετικές με τα κουνούπια και τους τρόπους προφύλαξης από αυτά, μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση : 80011 2444244 και στην Πελοπόννησος ΑΕ στο τηλέφωνο: 2710 557058 και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Kpelop@otenet.gr
Αξίζει τέλος να τονισθεί  ότι για την επιτυχία του έργου είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, καθώς πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας, να περιορίζουμε στο χώρο μας όλες εκείνες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά και  λαμβάνουμε τα απαραίτητα ατομικά  μέτρα προστασίας.

 

 

Leave a Reply