ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δραματική η κατάσταση στην αγορά της Καλαμάτας και της Μεσσήνης με τους επαγγελματίες σε απόγνωση

0

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους εμπόρους και στη Μεσσηνία, η οποία φαίνεται πως πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, παρά την καλή, σε γενικές γραμμές εικόνα που… καταγράφει η περιοχή, χάρη στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Το 2016, όπως και οι πρώτοι μήνες του 2017 που διανύουμε, ήταν δύσκολο, με τον προβληματισμό έντονο για τη συνέχεια, καθώς η αγορά κυριολεκτικά στενάζει! Οι εκπτώσεις, από το κακό στο χειρότερο και οι προσφορές που θα έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί συνεχίζονται, με τους επαγγελματίες να ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου, ώστε  να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο! «Οι εκπτώσεις φέτος δεν πήγαν καλά με την πτώση να είναι της τάξεως 15 με 20%», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Φ» η πρόεδρος του Εμπορικούς Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία επεσήμανε πως οι προσφορές στα χειμερινά εμπορεύματα έχουν παραμείνει και είναι ιδιαίτερα μεγάλες. «Όλα τα καταστήματα έχουν εκπτώσεις, επειδή δεν πήγε καλά η σεζόν, προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να κάνουν φθηνά τις απαραίτητες αγορές», δήλωσε η κα Ψηλάκη, η οποία αναφερόμενη στην κίνηση, ειδικά τα απογεύματα, είπε χαρακτηριστικά, πως είναι τόσο μειωμένη που μοιάζει η πόλη σα να διέρχεται κάποιο κίνδυνο ή να γίνονται… συλλήψεις. «Όταν μπαίνουν διαρκώς νέοι φόροι και αυξάνονται οι κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο κόσμος προφανώς θα είναι συγκρατημένος, αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει Ειδικά τα απογεύματα, στην αγορά της Καλαμάτας, νιώθεις σα να γίνονται συλλήψεις, δεν υπάρχει ψυχή στα καταστήματα, δυστυχώς η αγορά στενάζει», ανέφερε με τρόπο περιγραφικό η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, η οποία έδωσε μια άλλη διάσταση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ!!!
«Μέχρι και στα super markets που ρώτησα, ο κόσμος είναι συγκρατημένος, δεν παίρνει την ποικιλία τροφίμων που έπαιρνε κάποτε, δεν αγοράζει τίποτε άλλο, πέραν των απολύτως απαραίτητων! Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η μεγάλη ζημιά στα κρεοπωλεία, αφού λόγω της έλλειψης χρημάτων, οι καταναλωτές ψωνίζουν πολύ μικρότερες ποσότητες ή επιλέγουν τα super markets χωρίς να κοιτάζουν πια αν είναι ντόπιο το κρέας ή εισαγωγής. Πλέον, τους νοιάζει μόνο να είναι φθηνό, γι’ αυτό επιλέγουν πολύ και τα κοτόπουλα», ανέφερε η κα Ψηλάκη η οποία στάθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξηθούν επίσημα οι εκπτωτικές περίοδοι, πέραν των ενδιάμεσων!

pshlakh

«Θέλουν ανά δύο χρόνια, για έναν ολόκληρο μήνα να έχουμε προσφορές σε όλο το εμπόρευμά μας! Εμείς προτείναμε το Μάρτιο, που είναι ένας μήνας «νεκρός» για την αγορά. Δε θα αντέξουμε αύξηση των κανονικών εκπτώσεων, ήδη πουλάμε όλο το χρόνο σε εκπτώσεις και προσφορές», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου της Καλαμάτας, η οποία κατέθεσε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας την πρότασή της για παράταση από 1η έως 5 Σεπτέμβριου των θερινών εκπτώσεων και από 1η έως 5 Μαρτίου των χειμερινών, ώστε να συμπληρωθεί το νέο δεκαήμερο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

 

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ
ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δυστυχώς! Πολλοί επαγγελματίες μην μπορώντας να αντέξουν τα αυξημένα έξοδα και τα διαρκώς μειούμενα έσοδα κλείνουν τα εμπορικά τους καταστήματα και ανοίγουν καφετέριες ή σουβλατζίδικα προκειμένου να καταφέρουν να πηγαίνουν στο σπίτι τους έστω λίγα ευρώ την ημέρα. Ελάχιστα εμπορικά ανοίγουν πια κι αυτό γιατί ένα σουβλάκι ή έναν καφέ, ο Έλληνας θα το πάρει», τόνισε η κα Ψηλάκη η οποία ζήτησε από το κράτος να σκύψει στα προβλήματα των εμπόρων και να σταματήσει την εισπρακτική πολιτική. «Να μειωθεί ο ΦΠΑ που είναι δυσβάσταχτος  και για τους Έλληνες και για τους τουρίστες, να επανέλθει η ρευστότητα, ώστε να έχουμε κεφάλαιο κίνησης να ανανεώσουμε το εμπόρευμά μας. Να μεριμνήσουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να υπάρχει ευμάρεια! Η ανεργία και η μείωση μισθών έχουν δυστυχώς επιπτώσιες στην αγορά κι εμείς αυτή τη στιγμή, δουλεύουμε για την Εφορία και το κράτος», ανέφερε η πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με προβληματισμένος να είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου της Μεσσήνης, της δεύτερης μεγάλης περιοχής της Μεσσηνίας, ως προς την αγορά, Γιώργος Τσακόπουλος.

 

ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

«Δυστυχώς οι εκπτώσεις δεν πήγαν καλά όπως και όλο το 2016», ανέφερε ο κ. Τσακόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε πως λόγω συγκυριών, η κίνηση στη Μεσσήνη, ήταν καλύτερη από αυτή στην Καλαμάτα, αλλά χειρότερη από πέρσι. «Υπήρξε κίνηση, όχι όμως η αναμενόμενη, όπως και στη διάρκεια των προσφορών, που αναγκαστικά συνεχίζονται», δήλωσε ο Γιώργος Τσακόπουλος, που απέδωσε την άσχημη κατάσταση στην οικονομική ανέχεια της πλειονότητας των καταναλωτών. «Για ‘μένα, στη δική μας περιοχή που βασίζεται στους αγρότες, πιστεύω πως έπαιξε αρνητικό ρόλο και η αύξηση των εισφορών των παραγωγών, με αποτέλεσμα η μείωση να κυμαίνεται φέτος σε ποσοστό 10 με 15%».
tsakopoylosΟ πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, ζήτησε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης της αγοράς. «Πρέπει να μειωθεί η φορολογία, ο κόσμος δεν προλαβαίνει να πληρώνει, τα αγροτικά εισοδήματα δεν πήγαν καλά και ειδικά το λάδι! Οι καταναλωτές έχουν απογοητευθεί, αφού δυσκολεύονται ακόμη και για τα απαραίτητα και πιστεύω πως το 2017 θα είναι δύσκολη χρονιά! Δεν ψωνίζουν όπως παλιά, που έμπαιναν για ένα και αγόραζαν τρία και τέσσερα», ανέφερε ο κ. Τσακόπουλος,  που όσον αφορά στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην Περιφέρεια για τις προσφορές, επεσήμανε ότι αυτή, είναι ίδια με εκείνη της Καλαμάτας και καυτηρίασε πως οι μεγάλες εκπτωτικές περίοδοι, μαζί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, μόνο κακό κάνουν στην αγορά. «Εμείς πότε  θα πάρουμε τα χρήματά μας; Θα δουλεύουμε για τις βιοτεχνίες;», διερωτήθηκε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

 

Leave a Reply