ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εντυπωσίασε το εκδοτικό εγχείρημα από τον Θ. Κυριαζή για τα 12 χρόνια προεδρίας!

0

ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1987-1998- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
ΑΘΗΝΑ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε, προχθές Κυριακή, στην Αθήνα, η δεύτερη εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου συγγραφικού έργου του Θανάση Κυριαζή «Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας – 12 χρόνια Κοινοτικής Περιόδου 1978-1998).
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου (Ν. Λιόσια) πολλοί Τριφύλιοι έδωσαν το παρών παρακολουθώντας τις ομιλίες των Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, στρατηγού ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., της Μαρίας Λιακάκη υπ. διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών και αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας και του εκπαιδευτικού- συγγραφέα και πρ. προέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Στάθη Παρασκευόπουλου (τακτικού συνεργάτη της «Φ»), καθώς και τον Θανάση Κυριαζή, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρισταμένους για τα καλά τους λόγια και την παρουσίαση των δύο βιβλίων του, που αποτελούν μια ιστορική «ακτινογραφία» του έργου ως τελευταίου προέδρου του Σιδηροκάστρου Τριφυλίας, την περίοδο 1987-1998. kyriazhs-2
Ο Θαν. Κυριαζής ευχαρίστησε επίσης τη «ΦΩΝΗ» για την προβολή των εκδηλώσεων παρουσίασης και τη στήριξη του συγγραφικού εγχειρήματος, ενώ επεσήμανε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται τα χωριά, κυρίως τα ορεινά, σήμερα. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα, τη λειτουργία της Κοινότητας Σιδηροκάστρου, όπου με συμμετοχή, ενότητα και συνεργασία, όλες οι δυνάμεις του χωριού στρατεύτηκαν για ένα «αλλιώτικο Σιδηρόκαστρο», με υποδομές, ποιότητα ζωής, πολιτισμό και κοινωνική παρέμβαση, με τη σημερινή κατάσταση, όπου τα χωριά αργοσβήνουν αβοήθητα και έχουν μετατραπεί σε γηροκομεία.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων διακρίναμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Ευγενία Κοκκέβη, τους λαογράφους-συγγραφείς Δημήτριο Κολέτσο, από Αυλώνα και Βασίλειο Ματσινόπουλο, από Κυπαρισσία, ο τ. υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημ. Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλίτσαινας, Διονύσιος Γεωργόπουλος, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Πλατανιτών Γιώργος Φωτεινός και Αγαλιανής Γιάννης Αδαμόπουλος και πολλοί άλλοι απόδημοι Σιδηροκαστρίτες και από τα άλλα χωριά της ορεινής Τριφυλίας.
Στους χαιρετισμούς τους όλοι στάθηκαν στη σημαντική υπόθεση της καταγραφής του έργου με χρονολογική σειρά, που αποτελεί μια παρακαταθήκη για το Σιδηρόκαστρο και την Αυτοδιοίκηση, ενώ συνεχάρησαν τον Θανάση Κυριαζή για το τολμηρό εγχείρημά του. Παράλληλα προέβησαν σε μια αντιδιαστολή εκείνης της περιόδου των Κοινοτήτων, με τη σημερινή, επισημαίνοντας τη φθίνουσα πορεία των χωριών επί «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη».
kyriazhs-1
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Οι ομιλητές με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο παρουσίασαν μέσα από σελίδες του βιβλίου το σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς που είχε γίνει επί προεδρίας Κυριαζή στο Σιδηρόκαστρο, εστιάζοντας κυρίως στην κοινωνική παρέμβαση και δραστηριότητα της Κοινότητας, την πολυσχιδή πολιτιστική δράση και την αθλητική δραστηριότητα, αλλά και τα έργα υποδομής που έγιναν στο χωριό βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. (Σχετικές αναφορές θα κάνουμε σε προσεχή φύλλα της «Φ» μέσα από τις ομιλίες)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Στεκόμαστε σήμερα στην ειδική αναφορά της Μαρίας Λιακάκη στη συγκλονιστική μαρτυρία του στρατιώτη του 1940 Αλεξίου Κυριαζή, πατέρα του Θανάση, που έχει περιληφθεί στο Β΄ τόμο, ως φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν τότε. Ο στρατιώτης Αλέξιος ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο, την πείνα, το κρύο, τους τραυματισμούς, τις ψείρες. Ένα οδοιπορικό στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, που συγκινεί βαθύτατα, υπογράμμισε η Μαρία Λιακάκη και τόνισε ότι ζήτησε από τον Θ. Κυριαζή την άδεια να το παρουσιάσει σε μελλοντική εκδήλωση με συναδέλφους της ιστορικούς.
Η Μ. Λιακάκη έκλεισε την ομιλία της με ιστορική αναφορά, επίσης, στο Κάστρο του Σιδηροκάστρου, που αντιστάθηκε στον Μωάμεθ Β΄ μήνες πριν την Άλωση της Πόλης το 1453, ευχόμενη να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του και να ξαναβρεί τη θέση που του αξίζει.

Leave a Reply