ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάλεσμα στον υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για τη Διοικητική μεταρρύθμιση απευθύνουν οι δήμαρχοι

0

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να συμμετάσχει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από την Τρίπολη. Το προεδρείο της ΚΕΔΕ, συναντήθηκε με αυτοδιοικητικούς της ευρύτερης περιοχής στην αρκαδική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον «Καλλικράτη».
kede-tripolh-5-genikoΣτη διάρκεια της συνάντησης στην οποία από τη Μεσσηνία, συμμετείχαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης που είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο Γιώργος Πατούλης επεσήμανε πως ο Πρώτος Βαθμός Αυτοδιοίκησης, πορεύεται ενωμένος. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ενωμένη, χωρίς κομματικές ταυτότητες λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως στην έκτακτης Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου θα προσδιοριστούν οι τρόποι και οι μορφές των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης.

 

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ… ΜΕΡΙΜΝΟΥΝ
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ… ΗΜΕΤΕΡΩΝ!
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε στην  Ελλάδα της κρίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της επιστροφής των 500 χιλιάδων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η χώρα μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη λόγω της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας να ασκήσει τα καθήκοντά της», δήλωσε ο κ. Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε και στην οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση, λόγω των τεράστιων περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της, από την κυβέρνηση. «Ζούμε μια απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και αναφέρθηκε στις αυξήσεις των μισθών των ειδικών συνεργατών των υπουργών και τον γενικών γραμματέων των υπουργείων, οι οποίοι παίρνουν σχεδόν τα διπλά λεφτά από τους συμβούλους των δημάρχων, επισημαίνοντας με μια δικαιολογημένη δόση… ειρωνείας, «έχουν μεγαλύτερο στομάχι αυτοί δηλαδή;» και έδωσε λεπτομέρειες. «Οι μόνοι που αύξησαν τους μισθούς τους είναι οι βουλευτές και οι  γενικοί γραμματείς. Γιατί ο ειδικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα και των υπουργών παίρνει 1850 ευρώ και ο δήμαρχος 1100; Καλούμε τους βουλευτές να αποδεχθούν τη πρότασή μας να πάρουν τον ίδιο μισθό με εκείνο που παίρνει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ελλάδος».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώσει την Αυτοδιοίκηση σχετικά με το κόστος της μεταρρύθμισης κι από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί, καθώς ο πρώην υπουργός Νίκος Βούτσης είχε αναφέρει η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3, 5 δις. ευρώ.

 

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΟ… ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ!
Σχολιάζοντας την ύφεση που έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε πως το μόνο που δε φταίει, είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση το οποίο έχει γίνει για την κυβέρνηση «σημαία» της μεταρρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόβλημα είναι ότι «αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς». Ο κ. Πατούλης, έθεσε και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των συμβασιούχων, των δασικών χαρτών και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

 

Leave a Reply