ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια μοναδικότητα της ελιάς για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής!

0

Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο  «Olive Clima» από το Tμήμα Εδαφολογίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο  υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 50% από ιδίους πόρους των εταίρων. Ανάμεσα στους 10 εταίρους είναι και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ από τη Χώρα Μεσσηνίας και γι’ αυτό χθες, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με μια σειρά από σημαντικά ζητήματα στην Καλαμάτα και ειδικότερα στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών. Το έργο αφορά στην εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία και έχει στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Βασικός στόχος του, είναι η αξιοποίηση του «ελαιοδάσους» της χώρας μας σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Οι βασικές πρακτικές που εφαρμόζονται, αφορούν στην ανακύκλωση των γεωργικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης, την αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, την τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης την «ακαλλιέργεια» του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας. Οι πρακτικές αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς θα βοηθήσουν την παραγωγικότητα των ελαιώνων και φυσικά θα μειωθούν αρκετά και οι εισροές, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος ΕΛΓΟ Δήμητρα Bίκτωρ Καββαδίας. «Το κύριο αντικείμενο του προγράμματος, είναι να εισάγεις στον ελαιώνα καλλιεργητικές πρακτικές που θα βοηθήσουν την παραγωγικότητά του και να μειώσουμε όσο γίνεται τις εισροές. Κάποιες από τις πρακτικές αφορούν στην επαναχρησιμοποίηση του λιόζουμου ως άριστο φυτικό λίπασμα για την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η παραγωγή οργανικού λιπάσματος κομπόστ, χρησιμοποιώντας  υπολείμματα και απόβλητα της ελαιοκομίας, ώστε να υπάρξει μείωση των εισροών και των χημικών λιπασμάτων και μεγαλύτερη παραγωγικότητα», εξήγησε ο κ. Καββαδίας.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ

Πέραν των πρακτικών, των σημαντικών τους επιπτώσεων και των στόχων του έργου που βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης, σημαντικά είναι όσα ακούστηκαν στην ημερίδα για το ελαιόδεντρο και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. «Η ελιά αναγνωρίστηκε ως το μόνο δέντρο που παράγει τρόφιμο παγκοσμίως και μπορεί να έχει πίστωση για το αποτύπωμα του άνθρακα, λόγω της αποθήκευσης του άνθρακα στο ξύλο της», επεσήμανε ο γεωπόνος Γιώργος Μιχαλόπουλος και συνέχισε. «Η ελιά λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή με την αποθήκευση του άνθρακα που γίνεται στο ξύλο της! Σκεφτείτε τις πολύ παλιές ελιές, χιλιετιών, πόσο ξύλο και πόσο άνθρακα έχουν αποθηκεύσει μέσα τους», ανέφερε με νόημα ο γεωπόνος, ο οποίος μιλώντας για το… χαρακτήρα τους Καλαματιανού ελαιολάδου, είπε πως διατηρεί την έννοια του αγουρόλαδου μέχρι το Δεκέμβριο!

 

Leave a Reply