ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ημερίδα για τη χρήση της πληροφορικής στο χώρο του πολιτισμού

0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ (ΓΑΒ LAB) ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ με αντικείμενο για τη χρήση της πληροφορικής στο χώρο του πολιτισμού, ανοιχτή για το κοινό με σειρά ομιλιών και θεματολογία επιλεγμένη ειδικά για νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον συγκεκριμένο συναρπαστικό επιστημονικό χώρο, διοργανώνουν από κοινού η Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί σειρά σύντομων ομιλιών την Πέμπτη 6 Απριλίου, στις 11:00, στο αμφιθέατρο της σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και η θεματολογία επιλεγμένη ειδικά για νέους που θα ήθελαν να γνωρίσουν αυτό το συναρπαστικό επιστημονικό χώρο.
Για τη διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας η Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνεργάζεται με το Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας από το υπουργείο Πολιτισμού.
● Οι διοργανωτές θα εκδόσουν βεβαιώσεις για την παρακολούθηση της εκδήλωσης. Για την έκδοση των βεβαιώσεων είναι απαραίτητη η εγγραφή, έως και την Τρίτη 4 Απριλίου, με χρήση της ηλεκτρονικής φόρμας που είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://goo.gl/37fK1F
hmerida-logo
Συνοπτικό πρόγραμμα ομιλιών
Μανόλης Γουάλλες: Πληροφορική και πολιτισμός, μια σχέση μαγική
Γιώργος Λέπουρας: Εξαφάνιση Μουσείου! Μπορείτε να βοηθήσετε;
Νίκος Ζαχαριάς: Από το Εργαστήριο στην Οθόνη
Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου: Facebook και Twitter στην υπηρεσία των αρχαίων Επικοινωνία

Οι ομιλητές
● Ο Μανόλης Γουάλλες είναι επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2007 μέχρι το 2013 σχεδίαζε και επέβλεπε την υλοποίηση έργων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, φροντίζοντας για την ισόρροπη έμφαση στην πληροφορική και τον πολιτισμό. Σε αυτό τον τομέα παραμένει ενεργός έως και σήμερα, όπως ενδεικτικά από τη θέση του εμπειρογνώμονα στο έργο ViMM (Virtual Multimodal Museum).
● Ο Γιώργος Λέπουρας είναι καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει λάβει μέρος σε σειρά ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη των χώρων πολιτισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, ηγείται της ομάδας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο ευρωπαϊκό έργο CrossCult, που σκοπό έχει, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, να αναδείξει τους κρυμμένους συνδέσμους μεταξύ των ιστοριών των διαφορετικών λαών της Ευρώπης.
● Ο Νίκος Ζαχαριάς είναι αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ειδικεύεται στις αναλύσεις και χρονολογήσεις αρχαιολογικών υλικών, βοηθώντας στην κατανόηση της δημιουργίας και χρήσης τους και με στόχο την δημιουργία ολοκληρωμένων εξιστορήσεων για το παρελθόν. Έχει μελετήσει σημαντικές συλλογές και μνημεία όπως κεραμικά, γυαλιά και κονιάματα από μεγάλες ανασκαφές στη χώρα, την Ισπανία, την Αγιά Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κ.ά.
● Η δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ και έχει διενεργήσει πολυάριθμες ανασκαφές. Το 2016, το έργο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο διηύθυνε, βραβεύτηκε με την «ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από τον οργανισμό European Museum Forum.

Leave a Reply