ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους νέους από το ίντερνετ με κάποιους και από τη Μεσσηνία να έχουν νοσηλευτεί σε κλινική

0

Έφηβοι, ακόμη και παιδιά, καθώς οι ηλικίες διαρκώς… μικραίνουν, εθίζονται στο διαδίκτυο βιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο, την κακή πλευρά της ανάπτυξης της τεχνολογίας! Πολλοί, ανάμεσά τους και Μεσσήνιοι, έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ειδική μονάδα Νοσοκομείου και δυστυχώς, το πρόβλημα της εξάρτησης, όπως και άλλων σοβαρών επιπτώσεων από την «κακή» χρήση του διαδικτύου λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το 40% πλέον από τα 1.800 τηλεφωνήματα που λαμβάνει περίπου κάθε χρόνο η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου -210-60.07.686- αφορά σε συμπεριφορές εξάρτησης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Γιώργο Κορμά.

kormas

Ο κ. Κορμάς, Μεσσήνιος στην καταγωγή και πλέον ειδικός, βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας στην πρώτη εκδήλωση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με θέμα «θέλω να γνωρίζω». Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και του Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. «Το Διαδίκτυο είναι ένας βολικός κόσμος για τα παιδιά που το ερωτεύονται. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και συνήθως έχουν επιτυχίες, σχετικά εύκολα. Τα παιχνίδια είναι δομημένα έτσι, που να επιβραβεύονται σχεδόν όλοι. Το ίντερνετ τους αγαπάει όλους, η πραγματική ζωή δεν είναι έτσι, είναι πολύ πιο απαιτητική», ανέφερε με νόημα ο κ. Κορμάς που εστίασε στο ρόλο των γονέων. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι γονείς, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, να καθορίζουν κάποιους κανόνες, όπως να γνωρίζουν πως το διαδίκτυο είναι παραχώρηση  του γονέα προς το παιδί και όχι δικαίωμά του. Άρα, το διαδίκτυο θα είναι ελεύθερο  στο παιδί όταν και εφόσον… προβλέπουν οι κανόνες και φυσικά, σε κατάλληλο και όχι επιβλαβές περιεχόμενο» επεσήμανε ο κ. Κορμάς, ο οποίος επίστησε την προσοχή των γονέων στην ηλικία που προβλέπεται για το κάθε παιχνίδι, τονίζοντας παράλληλα, πως το διαδίκτυο θα πρέπει να είναι τρίτη με τέταρτη δραστηριότητα. «Το παιδί πρέπει να ασχολείται με το διαδίκτυο, εφόσον τηρούνται τα παραπάνω,  όταν ξεκουράζεται και έχει ολοκληρώσει τις μαθησιακές του υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός γιατρός και συνέχισε. «Τα παιδιά, δεν πρέπει να ξενυχτούν, διότι βλέπουμε πως όσα παιδιά παίζουν και ξενυχτούν δεν αναπτύσσονται ομαλά ούτε σωματικά ούτε ψυχικά. Επίσης, καλό είναι, το μεσημέρι όταν γυρίζουν από το Σχολείο να μην παίζουν παιχνίδια καθώς ατό τα κουράζει».

 

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ
Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η  Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στις αναφορές προβλημάτων εξάρτησης στις αντίστοιχες τηλεφωνικές γραμμές. Η τάσης αυτή, εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους, με παραμέληση των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων τους. Με κακό και λίγο ύπνο που οδηγεί σε υπνηλία, ειδικά στο σχολείο. Με επιθετικότητα και θλιμμένη συμπεριφορά, τάση απόσυρσης από άλλες δραστηριότητες, από την έξοδο και τη ζωντανή επαφή με φίλους ή φίλες. «Όταν κάποια παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, έχουν αναπτύξει συμπεριφορές εξάρτησης, όπως έντονο εκνευρισμό, απώλεια ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει , διαταραχές στον ύπνο, σχολική αποτυχία, τότε οι γονείς, πρέπει να θωρακιστούν με υπομονή και επιμονή, να βάζουν όρια και αν δεν τα καταφέρνουν να ζητήσουν οδηγία από ειδικούς, χωρίς να αφήνουν το χρόνο να περάσει και χωρίς να εκνευρίζονται να βιαιοπραγούν ή να μπαίνουν σε καμία άλλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κορμάς ο οποίος στάθηκε και στην υπερέκθεση στις φωτογραφίες.

 

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΠΟΥ ΕΛΛΟΧΕΥΟΥΝ

Και φυσικά, δεν είναι μόνο η εξάρτηση, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και οι επιπτώσεις τους, αντιστρόφως ανάλογες του «πλασματικού» διαδικτυακού κόσμου, καθώς αντικατοπτρίζονται στην πραγματικότητα. «Πολλές φορές τα παιδιά, φωτογραφίζουν με ακατάλληλο περιεχόμενο τον ίδιο τους τον εαυτό και διακινούν το υλικό. Αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει ο κίνδυνο έκθεσης της ζωής τους και στο μέλλον, είναι πραγματικά μεγάλος», τόνισε ο Γιώργος Κορμάς και σημείωσε πως «πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται το σώμα τους και να μην το εκθέτουν».

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η Αστυνομία, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η Τοπική Επιτροπή του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ο Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος και η Επιμελήτρια Ανηλίκων. Από την πλευρά του ο διευθυντής της υποδιέυθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας Βασίλης Τσιγαρίδης, κάλεσε όλους «να δραστηριοποιηθούν μέσω συλλογικών οργάνων και όχι μόνο, ώστε να έχουμε αποτελέσματα προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας. Το έγκλημα, δεν μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνεργασία των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιγαρίδης, ενώ σε ένα περιστατικό που είχε συμβεί πριν από πάρα πολλά χρόνια, οπότε και το διαδίκτυο δεν ήταν διαδεδομένο,  αναφέρθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος.

internet-ekdhlwsh-1«Τα συμβάντα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά, όμως έχουν ένα κοινό και αφορά στο ρόλο της οικογένειας. Πριν 12 χρόνια, κάποιος είχε πάρει τη φωτογραφία μιας μαθήτριας και είχε προσθέσει γεννητικά όργανα, έξαλλος ο γονέας της κοπέλας, ήρθε στο Σχολείο και ζήτησε να ανακαλύψουμε ποιος το έκανε. Μπροστά στην απειλή ότι ο πληροφορικός του Σχολείου θα ανακαλύψει αυτόν που έφτιαξε αυτό το προφίλ, ο μαθητής το κατέβασε! Αυτό τότε, με προβλημάτισε, όμως μετά το 2008 το face book είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και έχουν γονείς, μαθητές, καθηγητές, όλοι! Υπάρχουν δύο όψεις προφανώς και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως το όριο ανάμεσα στον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο, γίνεται όλο και πιο μικρό. Από την πλευρά της, η επιμελήτρια Ανηλίκων Αγγελική Ρουμελιώτου – Πούπουζα, ανέφερε πως «στα κεφάλαια που έχουμε να… παλέψουμε είναι όσο και αν σας φαίνεται περίεργο και ένα κομμάτι, που σχετίζεται με το διαδίκτυο», μιλώντας για τον ψηφιακό εκφοβισμό. «Υπάρχει απίστευτη παραβατικότητα μέσα από το ίντερνετ και ειδικά οι νέοι δε γνωρίζουν καν πως πρόκειται για παραβατικότητα», δήλωσε η κα Πούπουζα.

 

962 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply