ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυλαία σήμερα για το διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου με τους κριτές να ξεναγούνται σε Πυλία και Τριφυλία!

0

Αυλαία ρίχνει σήμερα στην Costa Navarino, ο 2ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» ο οποίος αναδεικνύει τη συμβολική σημασία της συμμετοχής και την αξία της νίκης, στη χώρα που δεν είναι μόνο η γενέτειρα της ελιάς αλλά και η πατρίδα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους. Η Ελλάδα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, πρώτη στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και μακράν πρώτη, στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Οι κριτές του σημαντικού διεθνούς διαγωνισμού βρέθηκαν χθες στην Πύλο, με το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, να τους υποδέχεται και να ανταλλάσει μαζί τους απόψεις, στο δείπνο το οποίο παρέθεσε με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τιμήν τους. Επί τάπητος, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στον τρόπο ζωής, αλλά και την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται στο Δήμο.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού που αφορά σε έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, ξεκίνησαν με 295 δείγματα ελαιολάδων από 10 χώρες.
Είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που οργανώνεται στην Ελλάδα, όπως πιστοποιείται από την υψηλή συμμετοχή ξένων ελαιολάδων που αφορούν φέτος στο 45% των δειγμάτων, αλλά και ξένων κριτών, όπου οι 13 στους 21 είναι από 10 διαφορετικές χώρες.
Από πέρυσι, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά στη σκιά της Ακρόπολης, ο «Athena» κέρδισε τις εντυπώσεις και την εμπιστοσύνη του κόσμου του ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ φέτος ταξίδεψε στη Μεσσηνία, την πατρίδα της κορωνέικης, της πιο γνωστής ελληνικής ποικιλίας ελιάς, που λόγω υψηλής ποιότητας φύεται πλέον σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα εκμεταλλευθούν τον ελεύθερο χρόνο τους, για να επισκεφθούν τον ελαιώνα της Μεσσηνίας, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα Ανάκτορα του Νέστωρα, όπου έχουν βρεθεί αγγεία συντήρησης ελαιολάδου, την περίφημη Βυζαντινή εκκλησία της Χριστιανούπολης και τον όρμο του Ναυαρίνου.
Επίσης, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος θα τους ξεναγήσει με βαρκάκια στη νήσο Σφακτηρία, όπου θα μπορέσουν να μάθουν την ιστορία της περιοχής με φόντο ένα από τα εκπληκτικότερα φυσικά τοπία της Πελοποννήσου.

ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ
Νωρίτερα, αξίζει να σημειωθεί πως οι κριτές ανάμεσα στους οποίους και ο Γαργαλιανιώτης γευσιγνώστης – κριτής Κώστας Μπουλουλής, επισκέφθηκαν ελαιοτριβείο στην περιοχή των Γαργαλιάνων και απήλαυσαν γεύμα στην εξοχή. Προχθές μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου «Αυριλιώνης», με τον ιδιοκτήτη, να τους ξεναγεί και να συζητά μαζί τους θέματα που αφορούν στη διαδικασία της έκθλιψης και παραγωγής του ελαιολάδου.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τονΛαγκούβαρδο και τον ελαιώνα του γεωπόνου Κώστα Μπουλουλή όπου ο δήμος Τριφυλίας, παρουσία του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου, παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Χθες, η διήμερη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους, ενώ το βράδυ ο δήμος Τριφυλίας παρέθεσε στους κριτές γεύμα σε ταβέρνα στη Μαραθόπολη όπου και  παραδόθηκαν και αναμνηστικά δώρα σε όλους τους κριτές.  Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού φέτος είναι το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που ρίχνει σήμερα αυλαία,  θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα athenaoliveoil.gr στις 31 του μηνός.

Γ. Μπ.

Leave a Reply