ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δικαστικό «μέτωπο» Μαλαπάνη – Πλεμμένου με πολιτικές προεκτάσεις κατά Τατούλη – Νικολάκου!

0

Μια υπόθεση με πολλές προεκτάσεις εξελίχτηκε χθες στις δικαστικές αίθουσες της Καλαμάτας και με έντονες πολιτικές αποχρώσεις. Στο Εφετείο γράφηκε ένα ακόμη «επεισόδιο», με την εκδίκαση της έφεσης που έχουν υποβάλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας είχε καταθέσει μήνυση  για το θέμα που έχει να κάνει με τις δημοσιεύσεις διακηρύξεων την περίοδο 2011 -2012 κάνοντας αναφορά για ανισοκατανομή, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να επιβάλλει ερήμην, σε Τατούλη και Νικολάκου στον πρώτο βαθμό, ποινή φυλάκισης 12 μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για το αντίστοιχο διάστημα. Έτσι σε μια ακροαματική διαδικασία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, εκδικαζόταν η έφεση που άσκησαν τα δύο ηγετικά στελέχη της Περιφέρειας, που είχαν στο πλευρό τους, αντιπεριφερειάρχες αλλά και συμβούλους. Από τα όσα αποτυπώθηκαν χθες στην ακροαματική διαδικασία ιδιαίτερου σχολιασμού χρήζουν δύο αναφορές που προκάλεσαν αίσθηση και προήλθαν, η μία από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη – που τιμήθηκε με την επιλογή των Μεσσηνίων διεκδικώντας τον τίτλο αυτό στο πλευρό του κ. Τατούλη(!) – και η δεύτερη από τον εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία» Ντίνο Πλεμμένο.
Ο κ. Πλεμμένος στην κατάθεσή του σημείωσε πως η ζημία της εφημερίδας από την ανισοκατανομή των δημοσιεύσεων είχε οικονομικό και ηθικό αντίκτυπο «…ο κ. Τατούλης ήθελε να θέσει την εφημερίδα στο περιθώριο. Από την πρώτη στιγμή που η στάση της εφημερίδας ήταν κριτική και όχι φιλική προς τον κ. Τατούλη και τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια να… τιθασεύσει την εφημερίδα», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο πως «… ένιωσα πως πάει να με εξοντώσει οικονομικά».
Όταν από τους δικηγόρους της υπεράσπισης της Περιφέρειας σημειώθηκε πως το ποσό της ζημίας ήταν της τάξης περίπου των 1.200 ευρώ και εάν συνιστά αυτό που ίδιος χαρακτήριζε ως τεράστια οικονομική ζημία ο κ. Πλεμμένος απάντησε «…αυτό μπορούσε, αυτό έκανε»!!! Μάλιστα να σημειωθεί πως κατατέθηκε και ο ισολογισμός της εφημερίδας το επίμαχο διάστημα που ο συνολικός κύκλος εργασιών της ανερχόταν στο ποσό του 1.500.000 ευρώ, περίπου.
Ο εκδότης της «Ελευθερίας» παράλληλα σημείωσε πως το 2011 η εφημερίδα πήρε ελάχιστες δημοσιεύσεις και το 2012 καμία από την Περιφέρεια όταν οι άλλες (τοπικές) εφημερίδες λάμβαναν πολύ περισσότερες και παρέθεσε τους συγκριτικούς αριθμούς με «Θάρρος» και «Φωνή», αναφέροντας παράλληλα πως η δική του εφημερίδα έχει τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο κυκλοφορίας.

ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ: «ΔΕ ΘΕΩΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΔΡΑΚΟ…»
Ωστόσο το σημείο αναφοράς στις αναφορές Πλεμμένου είναι η προσέγγιση του εκδότη απέναντι στα ερωτήματα για το εάν η εφημερίδα του υποστήριζε ανοιχτά Τατούλη την περίοδο εκείνη και κατά την προεκλογική διαδικασία. Εκεί ο ίδιος σημείωσε πως δεν στήριξε Τατούλη, απλά δεν… υποστήριξε τον άλλον! «Εγώ δεν είπα ψηφίστε Τατούλη, είπα μην ψηφίσετε τον άλλον» (σ.σ. εννοούσε τον αντίπαλο του νυν Περιφερειάρχη για τις εκλογές και τότε Πρόεδρο της ΕΝΑΕ-Νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκο) και συνέχισε προκαλώντας αίσθηση «…Δεν θεωρούσα εγώ και η εφημερίδα κατάλληλο το Δράκο για Περιφερειάρχη»!..

«ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ» Ο ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ 
Μέσα σε όλα πάντως και με πολιτική αναφορά ξεχωρίζει η εξέταση του Χρήστου Μαλαπάνη ως μάρτυρα υπεράσπισης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο οποίος το επίμαχο διάστημα ήταν αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας εκλεγμένος με τον κ. Τατούλη. Ο κ. Μαλαπάνης εκτίμησε πως υπήρχε εξαρχής ανισοκατανομή σε βάρος της εφημερίδας και μάλιστα φαίνεται πως ήταν ο «αγγελιοφόρος» του παράπονου του Εκδότη, αφού ο ίδιος ανέφερε «…το έθεσα το θέμα στο κ. Τατούλη και μου είπε να μεταφέρω στον εκδότη πως αυτό το πράγμα θα διορθωθεί».
Μετά ο ίδιος σημείωσε πως η εφημερίδα «υπέστη ζημία, με την απώλεια διακηρύξεων να σημαίνει και μείωση του κύρους της» και να προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας πως μετά την κατανομή δημοσιεύσεων για εκείνο το διάστημα που μία πήγε στην «Ελευθερία», 7 στο «Θάρρος» και 7 στη «Φωνή» «…ένιωσα θιγμένος στην αξιοπρέπειά μου αφού ο κ. Τατούλης μου είχε πει να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας πως το θέμα θα διορθωθεί». Ανέφερε δε πως το θέμα αυτό της ανισοκατανομής ήταν ένας από τους λόγους (!) που τον οδήγησαν σε παραίτηση λίγο μετά.

ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΕΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ…»
Βέβαια, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση τα όσα σημείωσε με τρόπο… που προκαλεί για τον υπόλοιπο τύπο στο σύνολό του τονίζοντας στο ερώτημα γιατί υπήρξε όλο αυτό το… θέμα με την «Ελευθερία» πως «…Η Ελευθερία ασκεί κατά παράδοση κριτική, οι άλλες εφημερίδες είναι πιο φιλικές στην εξουσία. Και έγιναν πολύ πιο φιλικές μετά την εκλογή Τατούλη με την Περιφέρεια».
Σε ερωτήσεις των δικηγόρων της πλευράς της Περιφέρειας εφόσον θεώρησε ότι υπήρχε ζήτημα γιατί δεν το έθεσε στα συλλογικά όργανα αλλά μέσω email το είπε… στον Τατούλη και μετά με ένα προσωπικό σημείωμα σε έναν φάκελο που απέστειλε, σημείωσε πως ήθελε να… προστατέψει τον περιφερειάρχη με τους τόνους να ανεβαίνουν σε ένταση για το εάν οι κινήσεις του κ. Μαλαπάνη αλλά και εν γένει της υπόθεσης έχουν… πολιτικά χαρακτηριστικά!

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Η υπερασπιστική γραμμή από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε να κάνει με την προσέγγιση, πως η αρμοδιότητα των δημοσιεύσεων και των επιλογών του σε ποια εφημερίδα αυτές θα φιλοξενούνταν, ανήκε στην διεύθυνση των υπηρεσιών, και, πως ουδεμία εμπλοκή ή παρέμβαση δεν υπήρξε – ούτε από τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη ή το γραφείο τύπου – σε υπηρεσιακούς παράγοντες για να υπάρξει μονομερή ή επιλεκτική εφαρμογή αυτού του κανόνα και του νόμου που διέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Μάλιστα προς αυτό κατέθεσαν ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παν. Γιαννακέας και ο τότε διευθυντής Οικονομικών Θ. Αγγελόπουλος. Ο κ. Γιαννακέας σημείωσε πως ο ίδιος είχε την απόλυτη ευθύνη των δημοσιεύσεων και προς τα πού έπρεπε να γίνουν και ποτέ δεν του ζητήθηκε να πράξει κάτι άλλο. Ο ίδιος έκρινε με βάση το νόμο των διακηρύξεων την ισοκατανομή και ανέφερε πως τα τελευταία δυο χρόνια αυτή εξυπηρετιόταν συνολικά. Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε πως ο κ. Τατούλης δεν είχε καμία ανάμειξη και κατέθεσε τον προβληματισμό του εάν πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την ημέρα καταχώρησης ή τιμολόγησης, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές σε αυτό το επίπεδο  «…γιατί κάποια μπορεί να πληρωθεί αρκετό χρόνο ή και χρόνια μετά».
Παράλληλα από την πλευρά των δικηγόρων σημειώθηκε πως δεν υπήρχε κανένας δόλος ή οποιαδήποτε ιδιοτέλεια στην υπόθεση των δημοσιεύσεων, αφού εάν… ήθελε η Περιφέρεια να επιδράσει … αρνητικά προς την εφημερίδα θα είχε διακόψει τις συνδρομές για τις οποίες η εφημερίδα λαμβάνει ένα… σεβαστό ποσό, αλλά και από άλλους οργανισμούς όπως η Αναπτυξιακή (που λειτουργεί ως Α.Ε. και δεν επηρεάζεται από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού).

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
Από την πλευρά υπεράσπισης του κ. Πλεμμένου η γραμμή ήταν πως ο κ. Τατούλης φέρει την ευθύνη αφού έχει την υπογραφή στο θέμα των δημοσιεύσεων, ενώ ήθελε κεντρικά να έχει την επίγνωση του τι συμβαίνει με τις δημοσιεύσεις  και αυτό αποτυπώνεται στην ενημέρωση που ήθελε να έχει και ζητούσε το γραφείο Τύπου.
Αναφέρθηκε δε πως ο περιφερειάρχης ήθελε να… εκφοβίσει και να προκαλέσει οικονομική ζημία με μηνύσεις και αγωγές κατά της εφημερίδας, αποτυπώθηκαν στοιχεία για το επίμαχο διάστημα 2011-2012 για τις κατανομές. Σημειώθηκε πως η εφημερίδα το 2011 είχε με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αποτυπώσει τα όσα με την στάση της Περιφέρειας εξελίσσονταν ως προς την… ανισοκατανομή και είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίδρασή της και παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια αλλαγή αντίθετα το 2012 δεν πήρε καμία δημοσίευση.
Παράλληλα τονίστηκε πως τα τρία έγγραφα που έφυγαν προς τις υπηρεσίες δείχνουν την διάθεση κεντρικού ελέγχου από το γραφείο Τύπου του περιφερειάρχη των δημοσιεύσεων και προς τα πού αυτές θα πάνε. Ως μάρτυρες για την εφημερίδα κατέθεσαν η Λ. Πλεμμένου και ο Τρ. Δάρρας.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 5 Απριλίου.

 

themis

Ρεπορτάζ: Θέμης Κανελλόπουλος
από Best-tv.gr

Leave a Reply