ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με λαμπρότητα η Καλαμάτα γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσης!

0

Στο επίκαιρο μήνυμα της Επανάστασης του 1821, κάνοντας ειδική μνεία στην ενότητα, αναφέρθηκε από την Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης του κοινωνικοαπελευθερωτικού αγώνα που σήμανε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της «Μεσσηνιακής Συγκλήτου», συνέβαλαν καθοριστικώς στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας την 25η Μαρτίου του 1821 στην Αγία Λαύρα.  Αυτή η ενότητα, πρέπει να μας εμπνέει στο διηνεκές, ιδίως δε κατά την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο και τον λαό μας», δήλωσε ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. «Ενωμένοι λοιπόν και αποφασισμένοι, οφείλουμε να επιτύχουμε τους μεγάλους εθνικούς μας στόχους και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας ταιριάζει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στάθηκε και στον «μονόδρομο» του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ
ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Κατά την Επέτειο αυτή όμως, έχω χρέος να επισημάνω τούτο: Την 23η Μαρτίου 1821 η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» απηύθυνε έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό και μόνον, αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα. Αυτός ο προσανατολισμός μας διακρίνει πάντα και μας δίνει το δικαίωμα να διακηρύσσουμε, «urbi et orbi», τα εξής: Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα, δε νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της.  Έτσι πορευόμαστε –με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί κατά τον προορισμό της», δήλωσε με νόημα καταληκτικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος για μια ακόμη φορά, όπως και ανήμερα του εορτασμού της πολιούχου Υπαπαντής του Σωτήρος, έσπασε το Πρωτόκολλο, χαιρετώντας τον κόσμο, πολλούς από τους οποίους γνώριζε προσωπικά!
payl-l

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ
ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ…
Ο εορτασμός και φέτος, ήταν ξεχωριστός! Φέτος, συμπληρώθηκαν 196 χρόνια από τότε που οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να ριχτούν στη μάχη για την ελευθερία, αψηφώντας το θάνατο, αφού η σκλαβιά που για χρόνια βίωναν οι Έλληνες, ήταν πολύ χειρότερη… Το απόγευμα της 22ας Μαρτίου έως τα χαράματα της επόμενης ημέρας, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα, 2.000 ένοπλοι της “Δυτικής Σπάρτης”. Αυτοί είχαν αρχηγούς τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο. Από την άλλη πλευρά της πόλης κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης.

k

Τότε μόνο ο διοικητής Αρναούτογλου κατάλαβε την παγίδα αλλά, αποκλεισμένος καθώς ήταν, δεν μπορούσε πια να διαφύγει προς την Τριπολιτσά. Αποφάσισε να συγκεντρωθούν οι Τούρκοι στα σπίτια της πόλης που προσφέρονταν για άμυνα, ωστόσο, με την είσοδο των επαναστατών στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβούλευσε τον Αρναούτογλου να εγκαταλείψει τις σκέψεις για αντίσταση, αφού αυτή θα ήταν μάταιη, και να παραδοθεί. Έτσι την ίδια ημέρα ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς της και το μεσημέρι, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν, μετά από συγκινητική δοξολογία, τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους επαναστάτες στην εκκλησία των αγίων Αποστόλων. Η Καλαμάτα, ήταν η πρώτη πόλη που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό και αυτή, από την οποία ξεκίνησε επίσημα ο αγώνας!

 

ΕΝ ΕΝΙ ΛΟΓΩ ΟΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕΝ
Ή 
ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΩΜΕΝ Ή ΝΑ ΑΠΟΘΑΝΩΜΕΝ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, οι οποίοι είναι Μεσσήνιοι στην καταγωγή και φυσικά βουλευτών δημάρχων, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και φορέων και Στρατιωτικών Αρχών με δυναμικό παρόν να δίνει ο Μεσσήνιος Αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος, πραγματοποιήθηκαν λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις αυτές, δεν κατάφερε να παραστεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο εκπροσώπησε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος, όπως επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα έπρεπε να δώσει και απαντήσεις για το μέλλον του Στρατοπέδου της Καλαμάτας. Μετά την άφιξη της φλόγας της Επανάστασης, τελέστηκε δοξολογία και τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και φυσικά η καθιερωμένη αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης και παρέλαση μαθητών και Συλλόγων.

drgf

Ξεχωριστή, ήταν η στιγμή όπου στο πλαίσιο της αναπαράστασης, μετά τη σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα, ο αρχηγός της Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ανέγνωσε την Προκήρυξη προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιώντας ότι οι Πελληνεύς ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους. Οι εκδηλώσεις, αφού έμεινε και φέτος στ’ αυτιά μικρών και μεγάλων το πιο σημαντικό απόσπασμα της προειδοποίσης: «η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν, τον απετίναξε, και άλλο δεν φρονεί, ειμή τη ελευθερίαν, η γλώσσα μας, η αδυνατούσα εις το να προσφέρη λόγον εκτός των ανωφελών παρακλήσεων προς εξιλέωσιν της μανίας των τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει, και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της ελευθερίας. Εν ενί λόγω όλοι απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν…» έκλεισαν με την παρέλαση, αλλά και τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεάς της Καλαματιανής εικαστικού Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αργότερα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι φορέων και Στρατιωτικών Αρχών, απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο της Θυσίας και την εικαστικό που φιλοτέχνησε το σύμπλεγμα αγαλμάτων, ενώ ξεχωριστή στο πλαίσιο του εορτασμού ήταν και η συναυλία στο Μέγαρο  Χορού Καλαμάτας με τον Πέτρο Γαϊτάνο.

 

Leave a Reply