ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με Παυλόπουλο – Σαμαρά οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου έναρξης της Επανάστασης του 1821

0

Ξεχωριστή για ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικότερα για την πόλη της Καλαμάτας, είναι η σημερινή ημέρα, καθώς πριν από 196 χρόνια στις 23 Μαρτίου 1821, στο πλαίσιο του επαναστατικού αναβρασμού που επικρατούσε από τις αρχές του μήνα, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα κατάφερε να αποτινάξει πρώτη τον τουρκικό ζυγό και να κηρύξει την επίσημη έναρξη του κοινωνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Από το απόγευμα της 22ας Μαρτίου έως τα χαράματα της επόμενης ημέρας, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα, 2.000 ένοπλοι της «Δυτικής Σπάρτης» με αρχηγούς τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο. Από την άλλη πλευρά της πόλης, κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης. Τότε μόνο ο διοικητής Αρναούτογλου κατάλαβε την παγίδα αλλά, αποκλεισμένος καθώς ήταν, δεν μπορούσε πια να διαφύγει προς την Τριπολιτσά. Αποφάσισε να συγκεντρωθούν οι Τούρκοι στα σπίτια της πόλης που προσφέρονταν για άμυνα, ωστόσο με την είσοδο των επαναστατών στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβούλευσε τον Αρναούτογλου να εγκαταλείψει τις σκέψεις για αντίσταση, αφού αυτή θα ήταν μάταιη, και να παραδοθεί. Έτσι την ίδια ημέρα ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς της.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα με τρόπο ξεχωριστό και περηφάνια, θα τιμήσει και φέτος την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων τις οποίες θα παρακολουθήσει ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρών στις εκδηλώσεις θα είναι και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής θα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη.

23h-martiouΣτις 3 μετά το μεσημέρι θα γίνει η παράταξη των Σημαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου, αμέσως μετά θα αφιχθούν οι επίσημοι και θα ακολουθήσει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας. Ξεχωριστή αναμένεται η στιγμή όπου ο σκυταλοδρόμος θα μεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς καθώς και αυτή της άφιξης της Σημαίας της Επανάστασης για να γίνει αμέσως η έπαρσή της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αφιχθεί 5 λεπτά μετά τις 3:30 οπότε και αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Μεσσηνίας  Χρυσοστόμου. Στις 4 το απόγευμα τα τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων και η ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο, αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, κατάθεση στεφάνου, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων και ανάκρουση του Eθνικού Ύμνου.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 4:20 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η αναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαμάτας θα ξεκινήσει στις 4:20 και αναμένεται και φέτος πραγματικά ξεχωριστή. Για τη λαμπερή εκδήλωση, έχουν προετοιμαστεί με πολύ αγάπη, αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και συγκεκριμένα το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, ο Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», η Ομάδα Νέων «H ∆ημιoβίτισσα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, ο Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, ο Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θουρίας, ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», ο Χορευτικός Όμιλος ∆ήμου Μεσσήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, το 3ο ∆ημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου Αττικής, το ∆ημοτικό Σχολείο Βέργας, ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας και το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του ∆ημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Αφηγητής με τη στεντόρεια φωνή του θα είναι και φέτος ο Δημήτρης Hλιόπουλος, ο οποίος κάθε χρόνο συγκινεί το πανελλήνιο, ειδικά με την ανάγνωση της «προειδοποίησης εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς».
Στις 5 το απόγευμα θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων, με τίτλο: «Η Ελλάδα στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821», δωρεάς της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen, στο χώρο πλησίον της συμβολής των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου. Ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί και στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης, μαζί με εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών, όπου και θα γίνει απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

 

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ο ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Γ. Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, στις 6:30 το απόγευμα.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΓΑΪΤΑΝΟ

Οι εκδηλώσεις, περισσότερο λαμπρές από ποτέ, θα ρίξουν φέτος αυλαία με μια πολύ μεγάλη συναυλία στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  με τον Πέτρο Γαϊτάνο. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ. και έχει χαρακτηριστικό τίτλο: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» και στη διάρκειά της, θα ακουστούν τραγούδια μελοποιημένα από μεγάλους Έλληνες συνθέτες, πάνω στην ποίηση Ελλήνων ποιητών.
gaitanosΗ τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται σε 10 ευρώ και 5 ευρώ για μαθητές, φοιτητές και ανέργους, ενώ μέχρι τη 1 το μεσημέρι, από τις 10 σήμερα το πρωί, πωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο και από τις 6 το απόγευμα μέχρι και την ώρα έναρξης της συναυλίας, στο Μέγαρο Χορού.
Την επιμέλεια του προγράμματος και φυσικά την ερμηνεία, έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος, στο μπουζούκι θα είναι ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μπουζούκι, κλαρίνο ο Γάσπαρης Μάμμας, βιολί ο Κυριάκος Γκουβέντας, πλήκτρα ο Γιώργος Τσοκάνης και πιάνο, μαζί με τη διεύθυνση ορχήστρας και την ενορχήστρωση ο Ανδρέας Μπουτσικάκης.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο της σπουδαίας επετείου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συναυλία, αυτή τη φορά από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Τίτλος της: «Άξιον Εστί» και θα κυριαρχήσει η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Εκτός από τη χορωδία της Φιλαρμονικής, συμμετέχουν η Λαϊκή Ορχήστρα ο ψάλτης Κώστας Σιάχος και ο λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος, ενώ αφηγητής θα είναι ο Γιώργος Τσαπόγας.
Η προετοιμασία χορωδίας γίνεται από τη Σοφία Τσόγκα και η μουσική διεύθυνση από τον Κώστα Νικολέα, ενώ η είσοδος σε αυτήν την εκδήλωση, είναι ελεύθερη.

 

150 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply