ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικά προγράμματα ” Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας” στο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα

0

Να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του “Πολιτισμού της Καλλιέργειας” μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει ετοιμάσει καλεί το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK.
Τα προγράμματα έχουν τον γενικό τίτλο ” Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας”, απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας και περιλαμβάνει ενότητες όπως:
● Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, Δημιουργία του δικού μου αειφορικού κήπου
● Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων,
● Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,
● Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή)
● Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)
● Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων (π.χ φυτικά έλαια, αφρόλουτρο κ.α)
● Οικοτεχνία.

Το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK σιγά, σιγά από το 2012 έχει ξεκινήσει το δύσκολο και πρωτοποριακό έργο του, της μετάδοσης και ανάπτυξης του “Πολιτισμού της καλλιέργειας”. Μέσα από καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα οικοδομούμε μια περιβαλλοντική συνείδηση που είναι βασισμένη στο βίωμα, στην αλήθεια και στην έννοια της αυτοδιαχείρισης της ενέργειάς μας και έτσι στην καλύτερη επαφή μας με την φύση. Η μέθοδος μας είναι πάντα το παιχνίδι και το πείραμα.
Τα εργαστήρια στο Αγρόκτημα Φοίφα για το 2017 απευθυνόμενα σε σχολεία, συλλογικούς φορείς και άτυπες ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι αφιερωμένα στην οικογένεια και στο δημιουργικό παιχνίδι. Για πληροφορίες δείτε εδώ https://www.facebook.com/events/791813824307598/.
agrokthma-foifa-3

Το έργο Ανάπτυξης και Διατήρησης
της Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων

Μέσα από τα εργαστήρια του Αγροκτήματος στηρίζεται και επικοινωνείτε παράλληλα το πολυδιάστατο έργο της Ανάπτυξης και Διατήρησης της Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα, μιας Τράπεζας που έχει διασώσει πάνω από 300 παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και έχει διακινήσει ελεύθερα χιλιάδες φακελάκια παραδοσιακών σπόρων, τα τελευταία 5 χρόνια. Ταυτόχρονα με κεντρικό άξονα την Τράπεζά του Αγροκτήματος έχει αναπτυχθεί και το Δίκτυο Σποροφυλάκων, δηλ ένα Δίκτυο ενεργών ανθρώπων που δουλεύουν πάνω στην ιδέα της Διατήρησης των Παραδοσιακών ποικιλιών.
Η Τράπεζα Σπόρων του αγροκτήματος υποστηρίζεται από τον Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας, αναπτύσσεται μέσα από το Δίκτυο Σποροφυλάκων αλλά και συνεργάζεται με ποικίλες ομάδες σποροφυλάκων, αλλά με κορυφαία την εναλλακτική κοινότητα “Το Πελίτι”.
Παράλληλα στο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK αναπτύσσουν και εδραιώνουν το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και με την επιστημονική επιμέλεια του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Καλαμάτας.
Η δράση του Αγροκτήματος στοχεύει στην ανάπτυξη της βιώσιμης και ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ως εργαλείο για μια βιώσιμη κοινωνία.
Οι ενδιαφερόμενοι ( σχολεία, φορείς, άτυπες ομάδες) που θέλουν…
– να οργανώσουν επίσκεψη στο αγρόκτημά μας ή
– να λάβουν τον ενημερωτικό οδηγό των προγραμμάτων μας
– να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης
– να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Σποροφυλάκων

…μπορούν να επικοινωνούν με mail: farmafifa@gmail.com, αλλά και στο τηλ. 2721022505.

agrokthma-foifa-2
Τέλος ως μια ευγενική προσφορά από το αγρόκτημα προς τα σχολεία που θέλουν να το επισκεφτούν και παράλληλα στοχεύοντας στην ανάπτυξη της υγιεινής διατροφής εντός του σχολικού περιβάλλοντος, παρέχουν στην σχολική ομάδα που θα επισκεφτεί το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK βιολογικά πορτοκάλια merlin από το αγρόκτημα, πιστοποιημένα από την ΔΗΩ για κατανάλωση και επεξεργασία εντός του σχολείου.

Leave a Reply