ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δέσμευση Χαρίτση για ζεστό χρήμα πριν το Πάσχα στους αγρότες για τις ζημιές από τις φονικές πλημμύρες

0

Πριν από το Πάσχα, αναμένεται να σταματήσει ο… Γολγοθάς των πληγέντων παράγωγων της Μεσσηνίας από τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, καθώς ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, δεσμεύτηκε πως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των αποζημιώσεων.
Ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, την 23η Μαρτίου1821, παρέμεινε μια ακόμη ημέρα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με την οποία τον δένουν ισχυροί δεσμοί και πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων. Μεταξύ πολλών άλλων, συναντήθηκε χθες με παραγωγούς στον Μπουρνιά, οι οποίοι του κατέθεσαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μίλησε άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και απέσπασε τη δέσμευση ότι οι αποζημιώσεις θα έρθουν πριν το Πάσχα. «Επειδή πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα όταν παρουσιάζονται και να μην υπάρχει καθυστέρηση, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για να δούμε που βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων και υπήρξε διαβεβαίωση ότι μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι παραγωγοί που επλήγησαν και υπέστησαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους από τις πλημμύρες, θα έχουν αποζημιωθεί πλήρως για όλες αυτές τις σοβαρές καταστροφές», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος συζήτησε για αρκετή ώρα με τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

 

ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Επί τάπητος, τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως το μείζον θέμα των εισαγωγών, ειδικά όσον αφορά στην πατάτα, το θέμα του αγροτικού οδικού δικτύου και φυσικά το αρδευτικό. Στη συνάντηση μάλιστα, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Μιχ. Μανωλέας, ο οποίος ζήτησε, από τον κ. Χαρίτση να μεσολαβήσει ώστε να γίνει ρύθμιση των χρεών του Οργανισμού στη ΔΕΗ 100 δόσεων, προκειμένου ο ΓΟΕΒ να μην πιέσει ασφυκτικά τους ωφελούμενους να δώσουν τα χρήματα που οφείλουν και κυρίως να μπορέσει να λειτουργήσει και να συνεχίσει το εγγειοβελτιωτικό του έργο. Ο  κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε να μιλήσει με τη ΔΕΗ και συζήτησε για αρκετή ώρα με τους αγρότες, όπου αναδείχθηκε μια σειρά από προβλήματα, με κυρίαρχο το κόστος παραγωγής, τις αθρόες εισαγωγές και τις προβληματικές υποδομές.

agros

«Είμαστε μια περιοχή της Καλαμάτας, η οποία βγάζει σε παραγωγή, 5 με 6 χιλιάδες τόνους το χρόνο, πατάτες, φιστίκια και διάφορα κηπευτικά και δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε, αφού το αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕβ είναι σε άθλια κατάσταση», ανέφερε στον υπουργό ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος οποίος επεσήμανε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά! «Το κόστος της καλλιέργειας της πατάτας αγγίζει τα 1.000 ευρώ αν στρέμμα, με  το 70% του προϊόντος να εξάγεται και το 30% να καλύπτει την εγχώρια αγορά», ανέφερε ο γνωστός παραγωγός, τονίζοντας πως έτσι έρχονται χρήματα στη χώρα και ζητώντας βοήθεια για τα αυτονόητα. Το γεγονός της μειωμένης πια παραγωγής, καυτηρίασε ο παραγωγός κ. Δούβας, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Χαρίτση, μια μικρή έστω χρηματοδότηση για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα του έργου αποκατάστασης ώστε του αρδευτικού Δικτύου. «Η περιοχή μας βγάζει μεγάλη ποσότητα πατάτας, μειωμένη ωστόσο κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Το 1980 που ξεκινήσαμε για παράδειγμα, η περιοχή μας έβγαζε 45.000 τόνους και πέρυσι 12.000, κάτι που έχει να κάνει κυρίως με τις εισαγωγές», ανέφερε ο παραγωγός, με όλους όσοι βρέθηκαν στη συνάντηση και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο να κάνουν ειδική αναφορά στο σοβαρό αυτό θέμα. «Αν δεν μειωθεί η εισαγωγή, δε βλέπω να φυτεύουμε ξανά πατάτες, φυτεύαμε 100 στρέμματα και πλέον αντέχουμε μόλις 40 με 45!», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Δούβας, τονίζοντας πως πλέον, μόνο η καλλιέργεια φιστικιών αφήνει κάποιο εισόδημα, που στην πραγματικότητα εξομαλύνει το «χάσιμο» από τις πατάτες. «Οι έμποροι κερδίζουν πολλά όταν εμείς πουλάμε κάτω και από το κόστος, περιμένοντας από τα φιστίκια να καλύψουμε τα έξοδα. Το κόστος είναι ψηλό και αυξημένες εισαγωγές μας έχουν γονατίσει», ανέφεραν με νόημα οι αγρότες κάνοντας μια πρόταση στον κ. Χαρίτση. «Εμείς βγάζουμε 25 μέρες πατάτες, στη διάρκεια των οποίων θα  μπορούσατε να κλείσετε τις… πόρτες των εισαγωγών μέχρι να πουλήσουμε εμείς το προϊόν μας. Δηλαδή θα αγοράζουμε πατάτες από την Αίγυπτο και τις δικές μας θα τις πετάμε; Αυτοί έχουν 10 λεπτά κοστολόγιο κι εμείς 35», ανέφεραν με νόημα και μίλησαν επίσης για τους αγροτικούς δρόμους, τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ή αποκατασταθεί πριν από δεκαετίες.

 

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ,
ΕΡΓΑ ΜΕ 
«ΦΡΕΝΟ» ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Ο κ. Χαρίτσης παραδέχθηκε το κενό που υπάρχει και μίλησε για όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. «Έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση αυτών των δικτύων και η περιοχή η δική μας έχει τέτοια σοβαρά προβλήματα. Φέτος, αυξήσαμε τους πόρους για πρώτη φορά του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 750.000 εκατ. ευρώ σε 1 δις ευρώ, ακριβώς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες ανάγκες», δήλωσε ο υπουργός ο οποίος ζήτησε από τους παραγωγούς να είναι σε επαφή μαζί του και να τον ενημερώνουν για τα προβλήματα και τους ενημέρωσε για όσα έχουν γίνει στο ζήτημα των αθρόων εισαγωγών.  «Η γενική γραμματεία Εμπορίου, που ανήκει στο υπουργείο μας, έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, γιατί όντως ήταν ξέφραγο αμπέλι, ο καθένας έκανε ότι ήθελε και υπήρχε ασυδοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια και για το περίφημο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι και πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται άμεσα να σκύψει με πράξεις στα προβλήματα των αγροτών.

 

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ
ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Στη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς, έχουμε θέσει το ζήτημα της λήψης και θετικών μέτρων τέτοιων, που θα βοηθήσουν τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους παραγωγούς.
Πρώτη πρότασή μας, είναι μέρη των εσόδων που θα έχουμε από τις περικοπές, να διατεθεί στην ενίσχυση έργων υποδομής για τον πρωτογενή τομέα, για αγροτικούς δρόμους και εγγειοβελτιωτικά. Φέρτε μου λοιπόν μελέτες και θα δούμε πως θα το προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος είπε πως η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι οι αγροτικοί δρόμοι. «Όπου πάω μου θέτουν αυτό το θέμα! Αφήστε τις υπογραφές και φέρτε σε εμένα την πρότασή σας», είπε στους αγρότες από την Καλαμάτας, παραδεχόμενος πως ειδικά μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα.

 

Leave a Reply